Με αυτά, και με εκείνα, έστειλαν τον Πατριάρχη στο νοσοκομείο: Οι ευθύνες μερικών συνεργατών του… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος με τον π. Αλέξανδρο Καρλούτσο που συνέλλεξε τα 80 εκατομμύρια για την ανέγερση του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο. GOA/D. Panagos




Στις 9 το βράδυ ώρα Ελλάδος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος εισήχθη στο γνωστό νοσοκομείο Μάουντ Σάναϊ της Νέας Υόρκης για να υποβληθεί σε αγγειοπλαστική επέμβαση, ώστε να αξιολογηθεί η ανάγκη ή όχι τοποθέτησης στεντ.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ένοιωσε μία αδιαθεσία το βράδυ της Τρίτης και μετά από απόφαση των ιατρών του εισήχθη για εξετάσεις στο νοσοκομείο. Αποφασίστηκε λοιπόν να γίνει η αγγειογραφία και θα γνωρίζουμε τις επόμενες ώρες ή την Πέμπτη τι ακριβώς συμβαίνει με την υγεία του.

Το πρόβλημα του είναι γνωστό από καιρό αλλά ο κ. Βαρθολομαίος τείνει να το αγνοεί. Μερικές κουβέντες που είπε ως “σφήνα” στις ομιλίες του, θεωρήθηκαν χρησμοί για το μέλλον του. Μερικοί μίλησαν και για επικείμενη αποχώρηση. Δύσκολο… Οι Ιεράρχες πεθαίνουν στο Θρόνο, ως γνωστό. Μην τρελαθούμε κιόλας.

  • Η ηλικία του είναι ένα πρόβλημα. Αλλά και οι συνεχείς καυγάδες στενών συνεργατών του τον ενοχλούν και τον θλίβουν. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, τον οποίο έστειλε στην Αμερική ο ίδιος, έχει κυνηγήσει ομογενείς που βοήθησαν ποικιλοτρόπως το Φανάρι και αυτό προκάλεσε μεγάλη θλίψη στον επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Γενικά ο κ. Ελπιδοφόρος αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής, αλλά και το Φανάρι, ότι και να λέει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, όσο και να τον καλύπτει με δημόσιες δηλώσεις στέλνοντας λάθος μηνύματα. Η απαράδεκτη στάση του, με την παροχή ευλογίας στο “Τουρκικό Κέντρο” της Νέας Υόρκης και στον ισλαμιστή Ερντογάν, όπως και στον κατοχικόηγέτη Τατάρ, έχει προκαλέσει οργή στην Ομογένεια. Τι νομίζει ο Παναγιώτατος; Ότι η Ομογένεια ξεχνά; Ούτε ξεχνά, ούτε συγχωρεί πλέον…

Αν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατέβαινε και στο λαό, και όχι μόνο στις επαύλεις των εκατομμυριούχων, θα την ένοιωθε αυτή την οργή. Αλλά την ευθύνη για το πρόγραμμα την είχε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και φρόντισε να προφυλάξει βασικά τον εαυτό του. Για να μην ακούσει ο κ. Βαρθολομαίος πως σκέφτονται οι ομογενείς.

Είναι δυνατόν να βρίσκεται στην Αμερική ο επικεφαλής εκατομμυρίων ορθοδόξων και να μείνει το γεγονός μεταξύ των πλουσίων του Μανχάταν;

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Βαρθολομαίος ακολούθησε ένα βαρύ πρόγραμμα και δεν τον σταμάτησε ούτε η εισαγωγή του στο νοσοκομείο George Washington, στην αμερικανική πρωτεύουσα. Παρά τις συμβουλές των ιατρών του, ο ίδιος επέλεξε να επισκεφθεί τους πιστούς σε τρεις πολιτείες, χωρίς να αφαιρέσει κανένα σταθμό από το πρόγραμμα του.

Ξεκίνησε από την Ουάσιγκτον, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επισκέφθηκε την Πενσιλβάνια, τη Δυτική Βιρτζίνια και την Ιντιάνα και στη συνέχεια κατέληξε στη Νέα Υόρκη όπου ηγήθηκε της τελετής των θυρανοιξίων του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου, ενώ συμμετείχε σε δεξιώσεις που παρέθεσαν προς τιμή του οι Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και οργανώσεις της Ομογένειας.

  • Την Τρίτη, στην τελετή των θυρανοιξίων ήταν ευδιάθετος διότι έκανε το όνειρο του πραγματικότητα: Να δει τον ναό σχεδόν έτοιμο μετά από 20 χρόνια προσπαθειών της Ομογένειας. Το κτίσιμο του ναού κόστισε 80 εκατομμύρια που πρόσφερε η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα.

Να θυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι η εκκλησία καταστράφηκε κατά τις επιθέσεις της αλ Κάιντα εναντίον των Δίδυμων Πύργων. Ο ναός βρίσκεται στο σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης και αναμένεται να είναι έτοιμος να δεχθεί τους πιστούς τον ερχόμενο Ιούνιο, αν και γίνονται προσπάθειες να αποπερατωθεί πριν από το Πάσχα.

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Βαρθολομαίος έκανε τα θυρανοίξια ενός ναού, που δεν έχει ολοκληρωθεί, ενός ναού που στην πραγματικότητα είναι γιαπί. Αλλά αυτό απαίτησε ο κ. Ελπιδοφόρος, αυτό και έγινε… Και προφανώς κακώς έγινε. Ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η πατριαρχική αποστολή ήταν και η συνταγή για την πρόκληση των ιατρικών προβλημάτων του κ. Βαρθολομαίου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συναντήθηκε -πριν την εισαγωγή του στο νοσοκομείο- με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς, ο οποίος ήταν ο θριαμβευτής των χθεσινών εκλογών. Συμμετείχε επίσης στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βαρθολομαίος νοιώθει καλά και θα ήθελε να αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη το συντομότερο δυνατό μετά από την πολυήμερη επίσκεψη του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, όπως ευχομαστε και ελπίζουμε όλοι, ο κ. Βαρθολομαίος θα επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη τις επόμενες 48 με 72 ώρες. Μακάρι…

Τον έχουν πάρει είδηση τον Ερντογάν στο Κογκρέσο: Μην στείλετε το αίτημα για τα F-16 το μήνυμα στον Μπλίνκεν… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: