Ήθελε “κότσια” για να τα βάλει κανείς με τους δυνατούς: Η υπόθεση των F-35 πρέπει να γίνει μάθημα…

File photo: Πολεμικά αεροσκάφη F-35 της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας έτοιμα για απογείωση. Φωτογραφία via Twitter, @usairforce photos by R. Nial Bradshaw




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Είναι χωρίς αμφιβολία μία εντυπωσιακή εξέλιξη, που δεν επιχειρήθηκε να «θαφτεί» σε μία ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, για να περάσει δήθεν απαρατήρητη, όπως ακούστηκε.

Δεν έχουν έτσι τα πράγματα. Στα θέματα αυτά η Αμερική, ούτε κρύβεται, ούτε παίζεται…

  • Η ακύρωση της πώλησης των αμερικανικών F-35 στην Τουρκία δεν ξέφυγε από τα σαϊνια της αμερικανικής δημοσιογραφίας, που παρακολουθούν άγρυπνα ότι αφορά την Τουρκία, επειδή ακριβώς βλέπουν πιο μακριά από την κυπριακή και την ελληνική ελίτ, που ζει και δρα στον μικρόκοσμο της Λευκωσίας και του Κολωνακίου.

Και το Πεντάγωνο, αλλά και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (NSC) του Λευκού Οίκου, δημοσιοποίησαν το θέμα διότι πρόκειται πραγματικά για ένα ζήτημα που αποδεικνύει ότι το πρόβλημα ασφάλειας, που προκαλεί η Τουρκία στο ΝΑΤΟ, είναι τεράστιο.

Όλο και περισσότερο διαβάζουμε στα κείμενα πολύ σοβαρών αναλυτών για το τέλος της σχέσης της Τουρκίας με τη Δύση και την υπερδύναμη Αμερική, αν και διεξάγεται ένας μεγάλος εσωτερικός πόλεμος για το τι πρέπει να πράξει η επίσημη Ουάσιγκτον, η οποία δεν έχει πολλές επιλογές:

Είτε θα αφήσει την Τουρκία να φύγει από το δυτικό στρατόπεδο και επίσημα, διότι ανεπίσημα το έχει σκάσει προ πολλού,

Είτε θα την κρατήσει με το έτσι θέλω, που σημαίνει ότι πρέπει να φύγει από το πολιτικό σκηνικό ο Ταγίπ Ερντογάν (με εκλογές φυσικά), και με την ελπίδα ότι ο επόμενος θα αποκαταστήσει την «τάξη». Θα εγκαταλείψει, δηλαδή, τη Ρωσία και θα προτιμήσει την Αμερική.

Η σημερινή κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, «κάπου δεν το πάει καλά με την Τουρκία», όπως μου είπε βετεράνος διπλωμάτης, ο οποίος και με βάση κάποιες δηλώσεις του Τζεικ Σάλιβαν, του επικεφαλής του NSC, εικάζει ότι θα γίνει προσπάθεια, όχι να προσπεραστεί το Κογκρέσο διότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, αλλά να επηρεαστεί ώστε να πραγματοποιηθεί η πώληση των 40 μαχητικών F-16, που ζήτησε η Τουρκία και η αναβάθμιση άλλων 80.

  • Με τα σημερινά δεδομένα, και με την απέχθεια που προκαλεί ο Ερντογάν, αυτό είναι αδύνατο να συμβεί. Αλλά δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς σκέφτεται ο Αμερικανός πρόεδρος.

Εάν η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει μαζί της το Κογκρέσο, δεν θα προχωρήσει τίποτα και ο κ. Μπάιντεν θα υποστεί μία μεγάλη ήττα. Εδώ δεν μπορεί να «περάσει» νομοσχέδια για το καλό των Αμερικανών πολιτών… Την εξυπηρέτηση της παραβατικής Τουρκίας και του Ερντογάν, θα επιβάλει;

Το αποκλείω, παρά το γεγονός ότι δέχομαι πως είναι η πρόωρη η όποια πρόβλεψη. Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει αυταρχικό τον Ερντογάν -και ορθώς τον χαρακτήρισε έτσι- γνωρίζει ότι θα τον βοηθήσει στις επόμενες εκλογές, εάν του παραχωρήσει τα F-16. Αυτό θέλει ο πρόεδρος της Αμερικής; Εκτός των άλλων, θα πωλήσει ένα όπλο στην κατοχική Τουρκία που θα το χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

Επιστρέφοντας στα F-35, νοιώθω την υποχρέωση να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ακτιβιστές του HALC και τους άλλους ομογενείς μας της Αμερικής, οι οποίοι πίστεψαν στον μεγάλο σκοπό και κατάφεραν δύο σημαντικά πράγματα, που θεωρώ ότι θα μείνουν στην ιστορία της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας:

  • Πρώτον, την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων στην Τουρκία, στη βάση του νόμου CAATSA, για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, και
  • Δεύτερον, την ακύρωση της αγοράς των F-35.

Πρόκειται για μεγάλη υπόθεση αν τα καταφέρουμε, έλεγε ο μακαρίτης ο Νίκος ο Μούγιαρης, που βοήθησε εξαιρετικά την προσπάθεια των ακτιβιστών. Η Ομογένεια τα κατάφερε, αλλά δυστυχώς ο Νίκος δεν έζησε για να δει το αποτέλεσμα.

Έγραφα τις προάλλες και νοιώθω την ανάγκη να το επαναλάβω, διότι έχει μεγάλη σημασία:

Θυμάμαι ότι όταν ξεκίνησε εκείνη η τεράστια προσπάθεια για τα δεδομένα της Ομογένειας, πως οι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι ψεκασμένοι οπαδοί του «ξανθού γένους» κοροϊδευαν τους ανθρώπους που αποφάσισαν να τα βάλουν με τα θηρία: Διότι η αμερικανική Πολεμική Βιομηχανία και η εταιρεία που κατασκευάζει τα F-35, ελέγχουν κόσμο και κοσμάκη στην Ουάσιγκτον.

Θα διακινδυνεύσω να υποστηρίξω ότι την ίδια τύχη, με τα F-35, θα έχει και το νέο αίτημα της Τουρκίας, για την αγορά 40 F-16 και την αναβάθμιση άλλων 80 πολεμικών αεροσκαφών που έχει ήδη αγοράσει.

Αυτή τη φορά, η προσπάθεια θα είναι πιο δύσκολη, διότι η Ομογένεια δεν έχει να κάνει με τον «μπουνταλά» τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά με ένα «δικό» μας πολιτικό, τον Τζο Μπάιντεν.

-Η αλήθεια είναι ότι έδωσε και αυτός τις δικές του μάχες εναντίον της Τουρκίας και υπέρ της Κύπρου και της Ελλάδας. Αλλά, πλέον είναι πρόεδρος της υπερδύναμης και πρέπει να εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα της.

Με τη «λογική» αυτή δεν πρέπει να συμφωνούμε αναγκαστικά, διότι ο κ. Μπάιντεν είναι και ένας πολιτικός φανατικός υποστηρικτής του Διεθνούς Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στη συνάντηση της Ρώμης με τον Ταγίπ Ερντογάν, απέδειξε ότι παραμένει θιασώτης των ανθρωπίμων δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαλιου. Δηλαδή ο Μπάιτεν που γνωρίζουμε…

ΕΡΩΤΗΜΑ: Ξέχασε ξαφνικά τον αυταρχικό Ερντογάν, που παραβιάζει τις θρησκευτικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών;

Δεν πρέπει να προτρέχουμε. Το τουρκικό αίτημα για την αγορά των F-16 δεν πέρασε καν το πρώτο στάδιο. Και πρέπει να θυμόμαστε ότι το Κογκρέσο παραμένει μία ισχυρή δύναμη που μπορεί να εκτροχιάσει και την ίδια την αμερικανική Προεδρία.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Ποια «Πανδώρα» και ποια «αλ Τζαζίρα»; Η εσωτερική διαφθορά είναι 100 φορές μεγαλύτερη και από τα «χρυσά διαβατήρια» και από τις εξυπηρετήσεις των δικηγορικών και λογιστικών γραφείων σε κάθε λογής απατεώνες. Δεν μειώνω καθόλου, μα καθόλου, τα σκάνδαλα αυτά, διότι αφορούν και το πρώην δικηγορικό γραφείο του σημερινού Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος έπρεπε να διαχωρίσει εντελώς τη θέση του αναστέλλοντας -για όσο προεδρεύει της χώρας- ακόμα και το όνομα του γραφείου. Δέχομαι, προς χάρη της συζήτησης, ότι ευθύνονται οι σημερινοί ιδιοκτήτες για όσα του καταμαρτυρούν. Αλλά δύο εκ των ιδιοκτητών είναι συγγενικά του πρόσωπα. Όταν ομιλούμε για την εσωτερική διαφθορά, διότι τα «χρυσά διαβατήρια» είναι μία διαφθορά που έχει σχέση με ξένες εταιρείες και ξένους ιδιώτες, αναφερόμαστε στο πάρτι του πολιτικού και οικονομικού κόσμου. Το παραμύθι με τα «πόθεν έσχες» είναι ψεύτικο, δεν το πιστεύουν ούτε τα νήπια. Γι’ αυτό ας εστιαστούμε και σε αυτή τη διαφθορά. Που πήγαν τα δισεκατομμύρια που εξαφάνισαν σε μία νύχτα οι Κύπριοι τραπεζίτες; Τα δισεκατομμύρια της Συνεργατικής; Τα δάνεια των πολιτικών που δεν πληρώνουν ποτέ. Γιατί ξεχάστηκαν όλα; Διότι οι διεφθαρμένοι συνεργάζονται μεταξύ τους. Διότι δεν έχουν ούτε τον Θεό τους, ούτε τον …Βούδα!

Συγνώμη, δηλαδή, κύριοι συνάδελφοι των μέσων ενημέρωσης, που ασχολείστε με τη διαφθορά. Γιατί ξεχάσατε τις πομπώδεις δηλώσεις του Ανδρέα Βγενόπουλου; Χρημάτισε τον δεξιό Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ) και το «κομμουνιστικό» ΑΚΕΛ. Έδινε λεφτά, όπως κόμπαζε, σε συγκεκριμένους πολιτικούς. Για να δικαιούμαστε να μιλούμε και να μας πιστεύουν οι πολίτες πρέπει να τους βράσουμε όλους στο ίδιο καζάνι. Η διαφθορά είναι η μεγαλύτερη μάστιγα αλλά και το μεγαλύτερο πρόβλημα στο νησί. Διότι οι διεφθαρμένοι άνθρωποι πουλάνε και τη μάνα τους. Από τη στιγμή που ο γενικός εισαγγελέας δεν ασχολείται με το θέμα, θα πρέπει να εξαναγκαστεί να επιβάλει τους νόμους. Είναι μη παραδεκτή η συμπεριφορά του. Και βεβαίως τρομάζει η σκέψη και μόνο ότι η λύση του Κυπριακού βρίσκεται στα χέρια αυτού του πολιτικού κόσμου.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Τα λόγια να γίνουν πράξεις: Ισραήλ και Αίγυπτος πρέπει να συμφωνήσουν σε στρατιωτικη συνεργασία με Ελλάδα και Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: