Έχουν γεμίσει ανεμβολίαστους οι ΜΕΘ και οι κανονικοί ασθενείς περιμένουν σε λίστες αναμονής

File Photo: Γιατρός προσφέρει υπηρεσίες σε ασθενή σε μονάδα εντατικής θεραπείας. EPA/US NAVY/MC2 SARA ESHLEMAN HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Σε κατάσταση συναγερμού με απρόβλεπτες συνέπειες εισέρχεται το υγειονομικό σύστημα της χώρας,καθώς οι κλίνες ΜΕΘ γεμίζουν η μία μετά την άλλη. Καταγράφεται μάλιστα, ίσως για πρώτη φορα σε τόση ένταση, σύμφωνα με στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η πληρότητα των κλινών λόγω κορωναϊού να αφήνει εκτός ΜΕΘ και άλλα περιστατικά άσχετα με τη συγκεκιρμένη νόσο.

Με δεδομένο δε ότι η συντριπτική πλεονότης των περιστατικών που νοσηλεύονται από κορωνοϊοό αφορά ανεμβολίαστους, το υγειονομικό σύστημα πλησιάζει στο ηθικό δίλημμα που όλοι φοβούντο ότι κάποια στιγμή θα έρθει: Ανθρωποι που είχαν τη δυνατότητα να μην νοσηλευθούν -εμβολιαζόμενοι- να στερούν μία κλίνη νοσηλείας σε συνανθρώπους τους που πάσχουν από άλλα νοσήματα. ή έκτακτα περιστατικά.

Χθες το απόγευμα, και συγκεκριμένα στις 19.30, υπήρχαν σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, 73 πολίτες οι οποίοι νοσηλεύονταν σε κοινό θάλαμο νοσηλείας ή ράντζο περιμένοντας να εισαχθούν σε ΜΕΘ.

Στη λίστα αναμονής, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Mega, υπάρχουν και άνθρωποι που περιμένουν για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ από την 1η Νοεμβρίου.

Στη σχετική λίστα αναμονής δεν περιλαμβάνονται αποκλειστικά ασθενείς με Covid αλλά και νοσούντες από άλλες ασθένειες.

Από τους 73 πολίτες που βρίσκονται σε λίστα αναμονής, οι 50 είναι στην Αττική.

Τις δραματικές ώρες περιέγραψε ο διευθυντής της Β΄ ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης:

«Δεν μπορούμε να προσφέρουμε την ίδια φροντίδα εκτός ΜΕΘ. Οι υγειονομικές ανάγκες αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγαλύτερες από τις δυνατότητες που έχει το σύστημα υγείας. Το φωνάζαμε από τον Αύγουστο, αυξήσαμε τη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ, βλέπαμε το κακό να έρχεται και είχαμε προειδοποιήσει», σχολίασε ο κ. Καπραβέλος.

Προσέθεσε δε τα εξής:

«Ήρθαν 4 εντατικολόγοι από την Αθήνα για να βοηθήσουν. Ταυτόχρονα τρέχει και η προκήρυξη δέκα θέσεων για το Παπανικολάου, για εντατικολόγους. Στην προηγούμενη εφημερία έξι ασθενείς ήταν στα χειρουργεία και σε κοινούς θαλάμους διασωληνωμένοι με άμεσο μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή τους. Χθες καταφέραμε με μαραθώνιο αγώνα να τους βάλουμε σε ΜΕΘ. Προέχει να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Η πανδημία χάθηκε στην κοινότητα. Όσο και να αυξήσουμε τις δυνατότητες ενός συστήματος υγείας, κανένα σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το 50% των πολιτών να είναι ανεμβολίαστο», αποκάλυψε ο ίδιος.

Υποχρεωτικότητα

«Δεν έχουμε το τείχος ανοσίας, και θέλουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα να είναι ανοιχτή, ενώ η πολιτεία δε θέλει να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Μία είναι η λύση, το να χρησιμοποιήσουμε το όπλο που έχουμε στα χέρια μας για να έχουμε ελεύθερη την ανθρώπινη δραστηριότητα. Πλέον είναι επιτακτική ανάγκη να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Είναι ανήθικο να επεκτείνεις τη διαθεσιμότητα κλινών Covid σε βάρος άλλων νοσημάτων. Τα άλλα νοσήματα δεν επέλεξαν τη νόσο τους, τους βρήκε», τόνισε ο κ. Καπραβέλος.

Να μην μπαίνουν πουθενά 

Προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παραπάνω: «Να γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο σε κάποιες κατηγορίες που έρχονται σε άμεση επικοινωνία με πολύ κόσμο. Να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα στην ανθρώπινη δραστηριότητα, να περιοριστεί η κινητικότητα των ανεμβολίαστων, να μην μπορούν να μπουν πουθενά. Αν δε θέλουμε να δούμε ανθρώπους να νοσηλεύονται στα πάρκινγκ των νοσοκομείων, δεν υπάρχει άλλη λύση. Θα γίνει επέκταση, θα γίνουν ολόκληρα νοσοκομεία Covid, σε βάρος των υπολοίπων νοσημάτων. Αυτό είναι ανήθικο», σημείωσε ο ίδιος κλείνοντας.

Πρόβλεψη εφιάλτης για 11.000 κρούσματα

Για πολύ δύσκολη κατάσταση τις επόμενες εβδομάδες άκενα λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, και εκτίμησε ότι τα κρούσματα θα κυμαίνονται μεταξύ 9.000 και 11.000 τις επόμενες τρεις βδομάδες, και μάλιστα χωρίς να φαίνεται ακόμη η κορύφωση του νέου κύματος της πανδημίας.

Όπως είπε, το ζητούμενο δεν είναι ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά πόσα από αυτά χρήζουν νοσηλείας. Όπως είπε, τις τελευταίες μέρες έχουμε περίπου 400 εισαγωγές καθημερινά στα νοσοκομεία για νοσηλεία. Το σημείο στο οποίο το σύστημα υγείας θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα είναι οι 550 περίπου εισαγωγές την ημέρα.

Ο κ. Τζανάκης είπε ότι από τα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά το 25% αφορά εμβολιασμένους, ενώ λίγο μικρότερο είναι και το ποσοστό των κρουσμάτων στα παιδιά. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των περιπτώσεων, περνάει την ασθένεια σαν μια ελαφριά γρίπη και δεν επιβαρύνει το σύστημα υγείας.

Προ των πυλών  οι επιτάξεις

Σε αυτό το σκηνικό η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επίταξη υπηρεσιών και προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν τα όποια κενά, το συντομότερο δυνατό, κυρίως για τις «κόκκινες» περιοχές, όπως η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία. Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί ευρεία τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή των Διοικητών των Περιφερειών Υγείας για να καθοριστούν οι ανάγκες σε κάθε νοσοκομείο, ώστε στη συνέχεια να ετοιμαστούν –ίσως και εντός της ημέρας– τα φύλλα πορείας των γιατρών που θα συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία. Η επίταξη των ιδιωτών γιατρών είναι πιθανό να ξεκινήσει ίσως και από το απόγευμα.

Από την περασμένη εβδομάδα έχει γίνει πρόσκληση σε ιδιώτες γιατρούς (παθολόγους, αναισθησιολόγους, πνευμονολόγους) σε Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ, με οικονομικό κίνητρο. Ωστόσο το Υπουργείο Υγείας δεν έχει ακόμα ενημερωθεί ότι υπάρχει ένας ικανός αριθμός που θα μπορούσε να βοηθήσει σε αυτή την συγκυρία. Για το λόγο αυτό, σήμερα πρόκειται να πραγματοποιηθεί ευρεία τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή των Διοικητών των Περιφερειών Υγείας για να καθοριστούν οι ανάγκες σε κάθε νοσοκομείο, ώστε στη συνέχεια να ετοιμαστούν -ίσως και εντός της ημέρας- τα φύλλα πορείας των γιατρών που θα συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία. Η επίταξη των ιδιωτών γιατρών είναι πιθανό να ξεκινήσει ίσως και από το απόγευμα. Την ίδια ώρα αναπτύσσονται κλίνες εντατικής θεραπείας, αλλά αν δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό δεν μπορούν να λειτουργήσουν σαν μονάδες.

Με πληροφορίες από MEGA, ΑΝΤ1, ΕΡΤ

Χάνουν την ουσία τους τα λόγια: 8.613 κρούσματα, 486 διασωληνωμένοι και 46 ακόμη νεκροί

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: