Η μέρα που συντάραξε τη Γαλλία: Έξι χρόνια από την αιματηρή επίθεση στο Μπατακλάν [video-photos]

Photo Γάλλοι αστυνομικοί μπροστά από το Μπατακλάν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης μνήμης για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου 2015, όπου σκοτώθηκαν 130 άννθρωποι, στο Παρίσι, Γαλλία, 13 Νοεμβρίου 2021. EPA/THOMAS SAMSON / POOL MAXPPP OUT μέσω ΚΥΠΕ




Έχουν περάσει έξι χρόνια από την ημέρα που σημειώθηκαν οι αιματηρές επιθέσεις στο 10ο και 11ο διαμέρισμα του Παρισιού, στη Γαλλία, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 130 ανθρώπων.

Τα σημάδια από την οργή των τζιχαντιστών είναι ακόμη υπαρκτά στη γαλλική κοινωνία και φέτος οι τελετές μνήμης που πραγματοποιήθηκαν για την 13η Νοεμβρίου είχαν τον μεγαλύτερο συμβολισμό από ποτέ, σε μια περίοδο κατά την οποία η ιστορική δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη δοκιμάζει τα θύματα και διαμορφώνει τη συλλογική μνήμη των επιθέσεων.

Η πανδημία εμπόδισε τα θύματα να συγκεντρωθούν το 2020, όταν η τελετή περιορίστηκε στα απολύτως απαραίτητα κατά τη διάρκεια του lockdown. Η φετινή τελετή μνήμης σημαδεύεται από τη δοκιμασία της δίκης, που ξαναζωντανεύει από τον Σεπτέμβριο με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες την πλέον αιματηρή τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε ποτέ στη Γαλλία.

«Η δίκη μας έφερε όλους κοντά και υπάρχει πολύ έντονη επιθυμία να συναντηθούμε σε μια τελετή μνήμης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αρτούρ Ντενουβό, πρόεδρος της ένωσης θυμάτων Life for Paris. «Η εκδήλωση μνήμης θα αποκρυσταλλώσει την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των θυμάτων».

Οι τελετές μνήμες γίνονται περίπου δύο εβδομάδες μετά το τέλος της πρώτης φάσης της δίκης, κατά τη διάρκεια της οποίας κατέθεσαν πάνω από 350 μάρτυρες ενώπιον του δικαστηρίου για τα γεγονότα εκείνης της νύχτας «αποκάλυψης».

Μετατραυματικό στρες, ενοχές επειδή επέζησαν, μόνιμο χάσμα από την υπόλοιπη κοινωνία… Για ένα μήνα, οι μαρτυρίες των θυμάτων και των κοντινών τους προσώπων αποκάλυψαν τα ανεξίτηλα σημάδια και την έκταση των ψυχολογικών επιπτώσεων από τις επιθέσεις αυτές.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, η δήμαρχος του Παρισιού Ανν Ιννταλγκό και ο πρόεδρος της ένωσης 13onze15, μπροστά στο Μπατακλάν. EPA/THOMAS SAMSON / POOL MAXPPP OUT μέσω ΚΥΠΕ

Για να διαχειριστούν την υπόλοιπη ακροαματική διαδικασία, που αναμένεται να διαρκέσει έως τα τέλη Μαΐου, «οι άνθρωποι νιώθουν ότι πρέπει να στηρίξουν ο ένας τον άλλο», σχολίασε ο Ντενουβό.

Εξ ου η πιο έντονη ανάγκη για συμμετοχή στις τελετές μνήμες, «τη μοναδική στιγμή όπου μπορεί να υπάρξει μια συλλογική κάθαρση», πρόσθεσε ο άνθρωπος αυτός που επέζησε από το Μπατακλάν. Φέτος, η ένωσή του καταγράφει περίπου 50 επιπλέον συμμετέχοντες στην τελετή του δημαρχείου του 11ου διαμερίσματος, ύστερα από διάφορες άλλες εκδηλώσεις μνήμης.

Οι Μουσουλμάνοι του Παρισιού τιμούν τη θλιβερή επέτειο

Την Παρασκευή Μουσουλμάνοι θρησκευτικοί ηγέτες πραγματοποίησαν τη δική τους εκδήλωση για να τιμήσουν τη μνήμη των νεκρών των επιθέσεων στο Παρίσι.

«Θέλουμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στα θύματα» είπε ο Chems-Eddine Hafiz. «Θέλαμε οι ιμάμηδες να συναντήσουμε τους συγγενείς των θυμάτων και να αφήσουμε μερικά λουλούδια στο Μπατακλάν».

Μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας αποτίουν φόρο τιμής στα θύματα. Πηγή: AP Photo/Adrienne Surprenant μέσω foxnews.com

Οικογένειες θυμάτων δήλωσαν ότι εκτιμούν την πρωτοβουλία των ανθρώπων από το Τζαμί της γαλλικής πρωτεύουσας: «Είναι μια απόδειξη αληθινής αδελφοσύνης που διαπερνά τις θρησκείες και όλη την ανθρωπότητα» τόνισε ο Philippe Duperron, πρόεδρος της 13onze15, μιας ένωσης επιζώντων και συγγενών θυμάτων.

Ο Duperron έχασε τον γιο του στο Μπατακλάν και από τότε αγωνίζεται για την απόδοση δικαιοσύνης. «Ο Τομάς σκοτώθηκε στο Μπατακλάν. Ήταν 30 ετών. Βγήκε από τη συναυλία, αλλά πέθανε την ίδια νύχτα».

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / foxnews.com

Ζωντανεύει η φρίκη του Μπατακλάν: Ηχητικό ντοκουμέντο από το μακελειό στη δίκη για τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: