Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Οι τίτλοι των κυπριακών εφημερίδων. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Οι αντεγκλήσεις για το ΓεΣΥ έπειτα από την κατάθεση της επίμαχης πρότασης νόμου από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, η αύξηση των τιμών και η συνακόλουθη αύξηση του λειτουργικού κόστους για τις επιχειρήσεις, η καταχώρηση υπόθεσης στο Δικαστήριο κατά του Αζέρου και άλλων πέντε υπόπτων για διάπραξη τρομοκρατικού κτυπήματος και η αδυναμία χιλιάδων νοικοκυριών να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης είναι τα κύρια θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος το Σάββατο.

H «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Θα συνεχιστεί η ακρίβεια και θα τη ρίξουμε στους καταναλωτές» αναφέρεται σε έρευνα που πραγματοποίησε η ΟΕΒ η οποία καταδεικνύει πως τις αυξήσεις στα καταναλωτικά αγαθά θα πληρώσουν τελικά οι καταναλωτές και ότι αυτές θα έχουν διάρκεια τουλάχιστον τους επόμενους έξι μήνες. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η Νομική Υπηρεσία δεν θα εφεσιβάλει την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου που έκρινε παράνομη την διαδικασία πρόσληψης 100 αστυνομικών. Αλλού αναφέρεται στην νέα ξεκάθαρη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη υπέρ του ΓεΣΥ.

Ο «Πολίτης» κάτω από τον τίτλο «Ο Αζέρος και οι φίλοι του θα σκότωναν 5 Ισραηλινούς», αναφέρεται στο κύριο του θέμα στην καταχώρηση υπόθεσης σε βάρος έξι προσώπων ύποπτων για τρομοκρατία, οι οποίοι παραπέμπονται στο Κακουργιοδικείο με κατηγορητήριο 50 αδικημάτων, μεταξύ των οποίων και η συνωμοσία για διάπραξη τρομοκρατικού κτυπήματος. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ΔΗΣΥ «κόβουν τον βήχα» στον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ και όχι μόνο σε σχέση με αλλαγές στον χαρακτήρα του ΓεΣΥ. Αλλού αναφέρεται στην απόφαση του Κακουργιοδικείου να αθωώσει τους Μαυρομιχάλη και του «Ρούντολφ» για την απόπειρα δολοφονίας του Π. Παναγιώτου άλλως «Γλύκα».

«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Σιζόπουλος μόνος εκτός ΓεΣΥ» και γράφει ότι ο πόλεμος στο ΓεΣΥ μαίνεται και τα «στρατόπεδα» άρχισαν να ξεκαθαρίζουν αν και στο σύνολό τους οι εμπλεκόμενοι δηλώνουν τη στήριξή τους προς το σύστημα και τη φιλοσοφία του. Σε άλλο θέμα γράφει ότι υποχρεωτική γίνεται από τον Φεβρουάριο του 2022 η τοποθέτηση συστήματος GPS για εντοπισμό θέσης φορτηγών και βυτιοφόρων για μπάζα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι παρατηρήθηκε 35% αύξηση του πληθυσμού στις φυλακές σε περίοδο τριών μηνών.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «180.000 δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος για τη θέρμανση του σπιτιού τους», γράφει στο κύριο της θέμα για την αδυναμία χιλιάδων νοικοκυριών να έχουν επαρκή θέρμανση, η οποία συνδέεται με τους χαμηλούς μισθούς, αλλά και τη ακρίβεια. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ΔΗΣΥ δεν πίστεψε ποτέ στο ΓεΣΥ και δεν χώνεψε ποτέ τον μονοασφαλιστικό χαρακτήρα και κοινωνικό χαρακτήρα του, ανάβοντας το πράσινο φως στον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ να καταθέσει πρόταση νόμου που αλλάζει τον χαρακτήρα του συστήματος. Αλλού αναφέρεται στον διορισμό του Κόλιν Στιούαρτ στη θέση του Αναπληρωτή Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο οποίος πιάνει δουλειά με ΜΟΕ.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Το ΓεΣΥ πυροδοτεί πόλεμο λέξεων» γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Κυβέρνηση, κόμματα και οργανώσεις επιτέθηκαν κατά της πρότασης νόμου που κατέθεσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ η οποία πιστεύουν ότι θα αλλάξει θεμελιωδώς την φιλοσοφία του Συστήματος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι με βάση έρευνα της ΟΕΒ οι περισσότερες επιχειρήσεις είδαν αύξηση 30% στα λειτουργικά τους κόστη. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη χθεσινή παρουσίαση της νέας στρατηγικής προσέλκυσης ή και επέκταση ξένων επιχειρήσεων στην Κύπρο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: