Ερχονται e-δίκη και άϋλο διαζύγιο, τέλος στη «χαρτούρα» για βαπτίσεις, μεταβιβάσεις ακινήτων, ίδρυση επιχείρησης

File Photo: Photo by Vladimir Chake from Pexels




Ετοιμες εφαρμογές που αναμένεται να υλοποιηθούν στις επόμενες εβδομάδες έχει στο συρτάρι του το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με στόχο να γίνει πιο εύκολη η καθημερινότητα του πολίτη και να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής του.

Ποιες είναι οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες που θα «εισβάλουν» άμεσα στην ζωή μας;

1. Πινάκιο της δίκης. Όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της δικαιοσύνης. Την ερχόμενη εβδομάδα είναι έτοιμη η ψηφιακή εφαρμογή για τα δικαστήρια η οποία θα δίνει την δυνατότητα στους πολίτες να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο το πινάκιο της δίκης.

Σημειώνεται επίσης ότι άμεσα προκηρύσσεται ο ανάδοχος για το έργο, ύψους 19,2 εκατ. ευρώ, με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα, όπως και την ενημέρωση της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των δικαστηρίων. Το έργο, με αναθέτουσα αρχή την Κοινωνία της Πληροφορίας, αναμένεται να ξεκινήσει να υλοποιείται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, διαθέτοντας χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης 22 μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.

Το έργο διαθέτει δύο σκέλη. Το ένα προβλέπει την πραγματοποίηση δικών από απόσταση με στόχο την ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων μαρτύρων και κατηγορουμένων, οι οποίες δημιουργούν πρόσθετα οικονομικά βάρη που επωμίζονται είτε οι πολίτες (πολιτικές δίκες) είτε το κράτος (ποινικές δίκες). Με τον τρόπο αυτό θα αναβαθμιστεί ποιοτικά το έργο της Δικαιοσύνης, ειδικά στις περιπτώσεις που απαιτείται κατάθεση μαρτύρων που είναι ευάλωτοι ή έχουν υποστεί εκφοβισμό και η διά ζώσης παρουσία τους στο δικαστήριο ενδέχεται να διαταράξει την ψυχική τους υγεία και να επηρεάσει τη διαδικασία διεξαγωγής της δίκης. Εκτιμάται ακόμη ότι η χρήση της τηλεδιάσκεψης θα επιταχύνει το ανακριτικό έργο, καθώς και την εξυπηρέτηση των αιτήσεων δικαστικής συνδρομής.
Το δεύτερο σκέλος, της ενημέρωσης των πινακίων, αποσκοπεί στην καλύτερη εξυπηρέτηση των δικηγόρων, των διαδίκων και των εμπλεκομένων στις δικαστικές διαδικασίες στις αίθουσες των δικαστηρίων.

2. Χαρτιά για την βάπτιση ενός παιδιού και ονοματοδοσία.

Όλα τα απαιτούμενα έγγραφα που χρειαζόταν να συγκεντρώσουν οι γονείς είτε για να βαφτίσουν το παιδί τους είτε σε περίπτωση ονοματοδοσίας θα αντλούνται διαδικτυακά με ένα κλικ χωρίς κόπο, μακριά από ουρές

3. Υπηρεσίες τηλεψυχιατρικής. Στο πλαίσιο της τηλειατρικής που έχει ήδη ανακοινώσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης θα προσφέρεται δωρεάν τηλεσυμβουλευτική για θέματα ψυχικής υγείας μέσα από συγκεκριμένη πλατφόρμα

4. Μεταβιβάσεις ακινήτων. Όπως έχει ήδη αναφέρει ο κ. Πιερρακάκης έχει σχεδιαστεί ένα σύστημα στον συμβολαιογράφο, «τον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης ακινήτων. Όλα θα γίνονται στον συμβολαιογράφο». Το σύστημα με τη συναίνεση των ενδιαφερομένων θα αντλεί όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά από τα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου.

5. Ίδρυση ατομικής επιχείρησης: Η όλη διαδικασία θα ολοκληρώνεται με μία ενέργεια, αποφεύγοντας όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και η ταλαιπωρία των ενδιαφερόμενων. «Ψηφιοποιοόυμε και απλοποιούμε τις διαδικασίες, ενδυναμώνουμε τους επαγγελματίες» έχει επισημάνει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

6. ‘Αυλο διαζύγιο. Έρχεται η εφαρμογή που θα δίνει την δυνατότητα σε ζευγάρια που επιθυμούν να τραβήξουν χωριστούς δρόμους να προχωρήσουν γρήγορα και από το σπίτι τους στην έκδοση του συναινετικού διαζυγίου. Ολόκληρη η διαδικασία θα πραγματοποιείται μέσω μιας εφαρμογής στο διαδίκτυο. Αυτό που προβλέπεται είναι ότι οι δύο πλευρές, μέσω πληρεξούσιου δικηγόρου, θα μπορούν ηλεκτρονικά από την πλατφόρμα στην ενιαία ψηφιακή πύλη gov.gr να λύουν τον γάμο τους μέσα σε διάστημα 10 ημερών, χωρίς να φτάσουν στο δικαστήριο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Το είδαμε και αυτό: Διαμαρτυρία με άλογα στο κέντρο της Αθήνας

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: