Επισκόπηση κυπριακού Τύπου: Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Παρασκευής

Τίτλοι των εφημερίδων της Κύπρου. Φωτοραφία ΚΥΠΕ




Ποικίλα τα θέματα του σημερινού Τύπου στην Κύπρο, με το μεταναστευτικό, το Κυπριακό, τις ελλείψεις σε ανειδίκευτο προσωπικό και την απόφαση του Δικαστηρίου Λάρνακας για την ποινή στην υπόθεση θανάτου του έφηβου Παναγιώτη Στεφανή, να δεσπόζουν.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Θέλουμε εργατικά χέρια!» γράφει ότι η αλματώδης ανάπτυξη της οικονομίας και ο εκμηδενισμός της ανεργίας οδηγεί σε έλλειψη εργατικού δυναμικού και σε παράλυση παραγωγικών τομέων, σύμφωνα με έρευνα της ΟΕΒ σε 320 επιχειρήσεις, η οποία τονίζει ότι η πιο μεγάλη ανάγκη είναι σε ανειδίκευτο προσωπικό.

Γράφει επίσης ότι γίνεται καυγάς για το μεταναστευτικό τη στιγμή που ζητούμε τη βοήθεια της ΕΕ, με την αντιπολίτευση αντί να εργαστεί για αντιμετώπιση του προβλήματος να επιδίδεται σε άγονη κριτική. Αλλού αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου στην υπόθεση του θανάτου του 16χρονου Παναγιώτη.

Ο «Πολίτης» στο κύριο θέμα του με τίτλο «Στέλνουν στα αποδυτήρια ποδοσφαιριστές Α’ κατηγορίας» γράφει ότι 30 αθλητές, στην πλειονότητά τους επαγγελματίες, θα απολέσουν το δελτίο υγείας που εξασφάλισαν από τον ΚΟΑ, καθώς δεν υπηρέτησαν τη στρατιωτική τους θητεία, επικαλούμενοι ψυχικά νοσήματα.

Γράφει αλλού ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει η Δημοκρατία το προσφυγικό ενθαρρύνει φαινόμενα ρατσισμού και προκαλεί προβλήματα σε πολλές τοπικές κοινωνίες. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο θέμα των προσλήψεων στην Αστυνομία και στη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών για το θέμα.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Τα ντοκουμέντα Κραν Μοντάνα» δημοσιεύει έρευνα της εφημερίδας για το τι ειπώθηκε, σύμφωνα με τα απόρρητα πρακτικά του ΟΗΕ, στην πρώτη συνάντηση Γκουτέρες – Τσαβούσογλου.

Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι είτε πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων είτε στην ολομέλεια μετά τα Θεοφάνια του 2022, εγκρίνεται η μεταρρύθμιση της Τοπικής αυτοδιοίκησης. Αλλού γράφει για την απόφαση του Δικαστηρίου, που χαρακτηρίζει καταπέλτη, στην υπόθεση του θανάτου του 16χρονου Παναγιώτη και γράφει για εκκωφαντική αποτυχία της κοινωνίας.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Στον τοίχο το ρατσιστικό κρεσέντο της κυβέρνησης από την Επίτροπο Παιδιού», αναφέροντας ότι ο λόγος και οι αριθμοί που επικαλέστηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επέτειναν την ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία.

Αναφέρεται επίσης στην απόφαση του δικαστηρίου στην υπόθεση θανάτου του Παναγιώτη Στεφανή από τους Τρούλλους η οποία ήταν φυλάκιση 18 μηνών με αναστολή και επιτήρηση για τρία χρόνια. Γράφει επίσης ότι κοινοτάρχες προειδοποιούν με μαζικές παραιτήσεις αν δεν ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες για συνενώσεις και υδατοπρομήθεια.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με τίτλο «Η κοινωνία απέτυχε στην υπόθεση του έφηβου-θύματος bullying» αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου. Αλλού δημοσιευει δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχει μαγική φόρμουλα για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Αλλού αναφέρει ότι ο Υπουργός Υγείας θα συναντηθεί με την επιστημονική ομάδα.

Η «Γνώμη» κάτω από τον τίτλο «Στο ζενίθ η απογοήτευση των πολιτών» γράφει ότι εκρηκτικό κοκτέιλ αποτελεί στην κυπριακή κοινωνία η αδιαφορία από το κράτος για το κύμα αυξήσεων και με όργιο του ρουσφετιού και βόλεμα ημέτερων.

Αλλού αναφέρει ότι με την πρότασή του για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δίνει άλλοθι στην Τουρκία για λύση δύο κρατών. Γράφει επίσης ότι Αναστασιάδης και ΔΗΣΥ άφησαν πάλι τη Λάρνακα εκτός του χάρτη των πανεπιστημιακών σχολών.

Το Κυπριακό Ποντίκι με τίτλο «Οι Γάλλοι ξανάρχονται» γράφει ότι η Γαλλία παίρνει τα ηνία της διαχείρισης στο Λιβυκό και αναβαθμίζει Ελλάδα και Κύπρο, πετώντας έξω την Τουρκία. Γράφει ότι συνεχίζεται η παρουσίαση του βιβλίου του Αθω Ερωτοκρίτου «Ο εξουσιαστής με ναρκισσιστική προσωπικότητα». Σε σχόλιο στην πρώτη σελίδα αναφέρεται στα δικαστικά διατάγματα και την “απέλπιδα προσπάθεια κάποιων να δολοφονήσουν την ΕΔΕΚ”.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Τα ντοκουμέντα του Κραν Μοντανά: Τι ειπώθηκε -σύμφωνα με τα απόρρητα πρακτικά του ΟΗΕ- στην πρώτη  συνάντηση Γκουτέρες και Τσαβούσογλου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: