Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη: Μαζική διαδήλωση για τα 48χρονα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου στην Αθήνα (video)

Πλήθος κόσμου συμμετέχει στην πορεία για το Πολυτεχνείο, Αθήνα, Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021. Σε εξέλιξη η μαζική πορεία για τα 48 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Φοιτητικοί σύλλογοι με σύνθημα «48 Νοέμβρηδες μετά, η συλλογική μνήμη παραμένει ζωντανή», φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της Αριστεράς, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος και κατευθύνονται προς την αμερικάνικη πρεσβεία. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ολοκληρώθηκε η μαζική διαδήλωση για τα 48 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους τους πολίτες αλλά και την Αστυνομία, για την ομαλή πραγματοποίηση των εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου, που όπως είπε ολοκληρώθηκαν με απόλυτη ηρεμία.

Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση της πορείας στην Αθήνα ο υπουργός δήλωσε:

«Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου 1973 σε όλη τη χώρα, με επίκεντρο την Αθήνα ολοκληρώθηκαν ειρηνικά και με απόλυτη ηρεμία. Θέλω να ευχαριστήσω γι αυτό όλους τους πολίτες, τους συμμετέχοντες στην πορεία και ασφαλώς τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας που συνέβαλαν με τον επαγγελματισμό τους στην τήρηση της τάξης».

Φοιτητικοί σύλλογοι με σύνθημα “48 Νοέμβρηδες μετά, η συλλογική μνήμη παραμένει ζωντανή”, φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της Αριστεράς, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν αρχικά στην Πλατεία Κλαυθμώνος και λίγο πριν τις 17:00 άρχισαν να κατευθύνονται προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση έξω από το κτίριο και με πορεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης.

Του συλλαλητηρίου προπορευόταν ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 και ακολουθούσε το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων του ΕΜΠ.

Επικεφαλής του μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν ο πρόεδρος του, Αλέξης Τσίπρας, ενώ στην κεφαλή της πορείας του ΚΚΕ ήταν ο γενικός γραμματέας του, Δημήτρης Κουτσούμπας. Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το “μπλοκ” με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μέχρι την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, ένταση και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πορείας για την 48η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Πενήντα περίπου άτομα ξαφνικά άρχισαν να εκτοξεύουν εναντίον των αστυνομικών, στη συμβολή των οδών Αγγελάκη και Εγνατία, μολότοφ, κροτίδες, πέτρες, κ.α. αντικείμενα, ενώ άναψαν και φωτιές.

Οι αστυνομικοί τους απώθησαν, κάνοντας και περιορισμένη χρήση χημικών, προς την οδό Εθνικής Αμύνης και η ένταση εκτονώθηκε. Αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν αυτή την ώρα στην πλατεία Σιντριβανίου, σχηματίζοντας κλοιό μπροστά από τα γραφεία της ΔΕΘ και τον υπό κατασκευή σταθμό του μετρό, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο να επιστρέψουν στο σημείο οι συμμετέχοντες στη μικρή ομάδα των διαδηλωτών.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Με παλμό και αυξημένη συμμετοχή πολιτών ήταν η πορεία για την 48η επέτειο από την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο.

Ολοκληρώθηκε η μαζική πορεία με τους φοιτητικούς συλλόγους επικεφαλής και το σύνθημα «48 Νοέμβρηδες μετά, η συλλογική μνήμη παραμένει ζωντανή», φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της Αριστεράς, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος και κατευθύνθηκαν προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Στην αμερικάνικη πρεσβεία έφτασε η κεφαλή της πορείας και προπορευόταν ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, ενώ ακολουθούσε το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων του ΕΜΠ. Σημειώνεται ότι μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων είναι ιδιαίτερα ισχυρή.

Νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση και με πορεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης. Του συλλαλητηρίου προπορεύεται ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974.

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το «μπλοκ» με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της πορείας, την σημαία κράτησαν και παιδιά. Στην αμερικανική πρεσβεία οι φοιτητές απήγγειλαν τον Εθνικό Ύμνο και κατόπιν αποχώρησαν, χωρίς εντάσεις.

Σημειώνεται ότι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είχαν τεθεί σήμερα σε ισχύ σύμφωνα με την αστυνομία, λόγω των εκδηλώσεων για την «48η Επέτειο του Πολυτεχνείου.

Σύμφωνα με τη ΣΤΑΣΥ, και με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, ο σταθμός του μετρό «Μέγαρο Μουσικής» έχει κλείσει από τις 15:00 και οι σταθμοί «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός» από τις 16:30. Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς αυτούς χωρίς να πραγματοποιούν στάσεις.

Μικροεπεισόδια στην Θεσσαλονίκη    

Ένταση και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πορείας για την 48η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Πενήντα περίπου άτομα ξαφνικά άρχισαν να εκτοξεύουν εναντίον των αστυνομικών, στη συμβολή των οδών Αγγελάκη και Εγνατία, μολότοφ, κροτίδες, πέτρες, κ.α. αντικείμενα, ενώ άναψαν και φωτιές. Οι αστυνομικοί τους απώθησαν, κάνοντας και περιορισμένη χρήση χημικών, προς την οδό Εθνικής Αμύνης και η ένταση εκτονώθηκε.

Ατυνομικές δυνάμεις παραμένουν αυτή την ώρα στην πλατεία Σιντριβανίου, σχηματίζοντας κλοιό μπροστά από τα γραφεία της ΔΕΘ και τον υπό κατασκευή σταθμό του μετρό, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο να επιστρέψουν στο σημείο οι συμμετέχοντες στη μικρή ομάδα των διαδηλωτών.

Αλ. Τσίπρας: Oι αγώνες της νεολαίας απέναντι σε μια ακραία συντηρητική πολιτική είναι ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο

«Τιμούμε και φέτος την εξέγερση του Νοέμβρη, τους διαχρονικούς αγώνες της νέας γενιάς για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή στον τόπο μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική δήλωση που έκανε σήμερα, κατά τη συμμετοχή του στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ως επικεφαλής του μπλοκ του κόμματος.

«Σήμερα, 48 χρόνια μετά, οι αγώνες αυτοί παραμένουν επίκαιροι, όταν μια συντηρητική, ακραία συντηρητική πολιτική, στοχεύει για άλλη μια φορά την νέα γενιά», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «της στερεί δικαιώματα, της βάζει φραγμούς στη γνώση και στη μόρφωση, δημιουργεί συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και τους στερεί και τα δημοκρατικά τους δικαιώματα σε ένα πλαίσιο αυταρχισμού».

«Οι αγώνες της νεολαίας όμως θα είναι και πάλι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Για μια ακόμη φορά στους αγώνες της νεολαίας εναποθέτουμε την ελπίδα», πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας και κατέληξε: «Σε μια εποχή θλίψης, σε μια εποχή ανασφάλειας και αβεβαιότητας οι αγώνες της νεολαίας μπορούν να δείξουν ξανά το δρόμο».

Δ. Κουτσούμπας: Τα επίκαιρα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου επιβεβαιώνουν ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό

«Τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα και σήμερα ακριβώς γιατί τόσο η αστική δικτατορία που υπήρχε το ΄73, όσο και η αστική δημοκρατία που την αντικατέστησε μετά το ΄74, υπηρετούν και εκφράζουν τα συμφέροντα του μονοπωλιακού κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνουν ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό» δήλωσε στην πορεία για την 48η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

48 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου: Σαν χθες για όσους την έζησαν, αιώνας για όσους μαθαίνουν γι’ αυτήν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: