Εκτός ορίων ο Ερντογάν: Απειλεί ευθέως την Ελλάδα με άνοιγμα των συνόρων για τους πρόσφυγες

File photo Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. EPA/RICCARDO ANTIMIANI μέσω ΚΥΠΕ




Κορυφώνει τις προκλήσεις του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω εσωτερικών πυρών από την αντιπολίτευση και κατάρρευσης της τουρκικής οικονομίας. Ο Τούρκος πρόεδρος κατέφυγε ακόμη μία φορά την Πέμπτη στο αγαπημένο του παιχνίδι εργαλειοποίησης του προσφυγικού, απειλώντας με άνοιγμα των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βικτόρ Ορμπάν, ο Τούρκος πρόεδρος θέλησε να «απαντήσει» στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Τουρκία ευθύνεται για την προσφυγική κρίση.

«Όποιος λέει κάτι τέτοιο είναι αχάριστος, γιατί αυτή τη στιγμή εμείς έχουμε ανοίξει τις πύλες μας για πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες και σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια από αυτούς είναι από τη Συρία, οι υπόλοιποι από το Ιράκ και το Αφγανιστάν (…), οπότε για μια χώρα που φιλοξενεί σχεδόν πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες δεν μπορείς να πεις ότι το προσφυγικό είναι εξαιτίας της Τουρκίας. Αυτό είναι αχαριστία, οπότε αν θέλουμε να ανοίξουμε τις πύλες μας, δεν είμαι σίγουρος τι θα συμβεί στην Ελλάδα» δήλωσε ο Ερντογάν.

«Η Ελλάδα είναι μόνο αυτή που βυθίζει τις βάρκες των προσφύγων χωρίς να υπολογίζει τα παιδιά και τους εγκαταλείπει στο θάνατο. Και ο Μητσοτάκης και οι περί αυτόν λένε ψέμματα μέρα νύχτα. Δεν αποτελούν εγγύηση ασφαλείας για την περιοχή» προσέθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν με το πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν. EPA/TURKISH PRESIDENTAL PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY μέσω ΚΥΠΕ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν άφησε έξω από το φάσμα των προκλήσεών του και τις ΗΠΑ, εκφράζοντας την ενόχλησή του για την αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη και τις βάσεις στην Ελλάδα, ενώ υποστήριξε ότι «η Αμερική επιλέγει λάθος γείτονα. Και η στάση που κρατάει η Αμερική στο Αιγαίο με την Ελλάδα είναι λανθασμένη».

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε:

«Όχι μόνο η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει αμερικανική βάση. Η εικόνα που έχει δημιουργηθεί αυτό αποδεικνύει. Αν κοιτάξετε το χάρτη με τις βάσεις θα το διαπιστώσετε. Υπάρχουν αμέτρητες βάσεις. Έχω χάσει τον λογαριασμό πόσες βάσεις έχει η Αμερική στην Ελλάδα. Ολόκληρη η Ελλάδα έχει γίνει μια αμερικανική βάση. Το γιατί το κάνουν αυτό, ρώτησα τον Μπάιντεν και ρώτησαν οι υπουργοί μας των Εξωτερικών και Αμύνης αλλά αποφεύγουν να δώσουν κάποια απάντηση.

Η Αμερική επιλέγει λάθος γείτονα. Και η στάση που κρατάει η Αμερική στο Αιγαίο με την Ελλάδα είναι λανθασμένη. Εφόσον και εμείς και η Αμερική και η Ελλάδα είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ γιατί είμαστε σε διαμάχη. Η Τουρκία είναι εκείνη που προσφέρει πιο πολλά στο ΝΑΤΟ και οικονομικά και στρατιωτικά και είμαστε έβδομοι στη σειρά, ενώ η Ελλάδα είναι πολύ πιο πίσω. Εμείς είμαστε η ασφάλεια της περιοχής».

Οικονόμου: Όταν απειλούμαστε, θα απαντάμε με αποφασιστικότητα. Όπως στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020

Σε σκληρή γλώσσα ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα θα είναι αποφασιστική στην αντιμετώπιση όσων χρησιμοποιούν απελπισμένους ανθρώπους για να πετύχουν γεωπολιτικούς σκοπούς.

«Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό κράτος Δικαίου. Προστατεύει τα σύνορά της που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονα σώζει ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα. Και όταν απειλείται από χώρες που χρησιμοποιούν απελπισμένους ανθρώπους για να πετύχουν γεωπολιτικούς σκοπούς θα απαντά πάντα με αποφασιστικότητα. Αυτό έκανε στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020, με τη συμπαράσταση της Ευρώπης».

Ο κ. Οικονόμου θέλησε μάλιστα να στείλει και ένα μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο, λέγοντας ότι ούτε η Ελλάδα ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να ανεχθούν στρατηγικά παιχνίδια με το μεταναστευτικό.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στα σύνορα Λευκορωσίας- Ε.Ε στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, υπογραμμίζουν γι΄άλλη μια φορά ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να ανεχθεί εργαλειοποίηση του Προσφυγικού.

Και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει όλοι να λάβουν σοβαρά υπόψιν».

Πληροφορίες από ΕΡΤ

Η τουρκική λίρα κατρακυλάει: Νέο χαμηλό επίπεδο ρεκόρ – Ο Ερντογάν παίζει το… χαρτί της έντασης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: