Εφιαλτικές προβλέψεις για νέο μαύρο ρεκόρ σήμερα με 8.000 κρούσματα: Ασφυξία σε νοσοκομεία και ΜΕΘ [videos]

File photo: Υπάλληλοι καταστήματος πραγματοποιούν ελέγχους στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, σε πελάτες καταστήματος λιανικής σστον εμπορικό πεζόδρομο της Ερμού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Mια εφιαλτική πρόβλεψη, ότι ο αριθμός των κρουσμάτων κορωναϊού ενδεχομένως να ξεπεράσει σήμερα τα 8.000 κρούσματα, έκανε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Υπάρχουν περιοχές που είναι σε ισχυρή δυναμική εξάπλωσης. Αυτές οι περιοχές δίνουν σταθερά πάνω από 100 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό. Αυτές οι περιοχές είναι η Βόρεια Ελλάδα, τα Ιωάννινα, η Θεσσαλία (Λάρισα, Βόλος) και τέσσερις περιοχές στην Πελοπόννησο», δήλωσε  ο κ. Θωμαΐδης.

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική, ο κ. Θωμαΐδης είπε πως στην πρωτεύουσα την τελευταία εβδομάδα έχει καταγραφεί μία αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα που φτάνει στο 60%-65%, κάτι που σημαίνει πως το ερχόμενο πενθήμερο στην Αττική μπορούν να καταγραφούν περισσότερα από 1.550 κρούσματα την ημέρα.

«Σήμερα θα μπορεί να ξεπεράσουμε τα 8.000 κρούσματα», ανέφερε ο ειδικός. Εξηγώντας γιατί συμβαίνει αυτό, ανέφερε πώς η αναλογία στα νοσοκομεία μεταξύ εισαγωγών και εξιτηρίων είναι 4 προς 1 και η κάλυψη στις ΜΕΘ είναι περίπου στο 89%. Εικόνα που αποτυπώνει τα αποτελέσματα των εορτασμών της 28ης Οκτωβρίου.

«Το επόμενο 15ήμερο, είναι κρίσιμο για το σύστημα υγείας και τη διασπορά της πανδημίας» είπε ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, προβλέποντας για την πορεία της πανδημίας πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί λέγοντας πως ίσως δούμε τα ημερήσια κρούσματα να ξεπερνούν τα 9.000 ή ακόμα και τα 10.000.

 

Μειωμένη ανοσία στους 50άρηδες

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, με την επέλαση της μετάλλαξης τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, τα πράγματα άλλαξαν δραματικά και αυξήθηκε πάρα πολύ η μεταδοτικότητα και το ιικό φορτίο που παράγει το συγκεκριμένο στέλεχος.

«Αυτό εντάθηκε μετά το τέταρτο κύμα του Αυγούστου. Αυτή την στιγμή έχουμε μειωμένη ανοσία τουλάχιστον στα άτομα που είναι πάνω από 50 ετών και έχουν κάνει το εμβόλιο τον Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο».

Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα, ο κ. Θωμαΐδης είπε πώς είναι προς την σωστή κατεύθυνση γιατί αυξάνουν την ιχνηλάτιση των κρουσμάτων. «Θα ήταν σωστό αν τα είχαμε ένα μήνα πριν, αλλά βοηθούν στην αύξηση της ιχνηλάτησης. Η απάντηση στο πρόβλημα, πάντως, είναι ο εμβολιασμός».

Δραματική η κατάσταση στις ΜΕΘ στη Β.Ελλάδα

Δραματικές είναι οι μαρτυρίες γιατρών από όλη την Ελλάδα για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν στις ΜΕΘ των νοσοκομείων:

Οι εμβολιασμένοι συνιστούν το 38%των εισαγωγών στον Ευαγγελισμό λέει επικουρικός πνευμονολόγος στην ΕΡΤ, ενώ στη Θεσσαλονίκη η ασφυξία στις ΜΕΘ «υπενθυμίζεται» με  διασωληνωμένο να παραμένει για τέταρτη ημέρα «εκτός». Από τη Λάρισα συνεχίζονται οι διακομιδές στην Αθήνα, ενώ στην Ήπειρο η διασπορά του ιού έφτασε σε 88 μαθητές και 17 εκαπιδευτικούς.

Θέμα χρόνου είναι η κατάσταση στην Αθήνα να γίνει ασφυκτική όσο και αυτή της Θεσσαλονίκης, προειδοποίησε ο επικουρικός πνευμονολόγος Σταμάτης Τσιπιλής, καθώς στον «Ευαγγελισμό» κλείνει η χθεσινή εφημερία με 75% επιβάρυνση, δηλαδή, 20 νέες εισαγωγές, ενώ στη ΜΕΘ δεν απομένουν διαθέσιμες κλίνες.

Κατηγορηματική η Κεραμέως: Δεν ξανακλείνουν τα σχολεία

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέου κλεισίματος των σχολείων παρουσιάζονται στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στην εκπαιδευτική κοινότητα.

«Καμία απολύτως συζήτηση για αναστολή λειτουργίας σχολείων» είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς την εκπαιδευτική κοινότητα για την τήρηση των μέτρων κατά του κορωναϊού.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Max FM, κλειστά είναι μόλις έξι τμήματα, επί συνόλου περίπου 80.000, ενώ το ποσοστό των παιδιών που νοσούν στο γενικό πληθυσμό μειώθηκε από 29% στο 25%

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των γιατρών από τα νοσοκομεία: Καμπανάκι και για τους εμβολιασμένους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: