Debate ΚΙΝΑΛ: Τι απάντησαν οι πέντε υποψηφίοι για την ηγεσία στις πέντε θεματικές ερωτήσεις [videos]

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Παύλος Γερουλάνος, ο Χάρης Καστανίδης και ο Παύλος Χρηστίδης, συμμετέχουν στο debate για την προεδρία του κόμματος με τη συζήτηση να συντονίζεται από την παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης, Αντριάνα Παρασκευόπουλου. ΑΠΕ ΜΠΕ,ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Στις 22:00 το βράδυ της Δευτέρας ξεκίνησε η τηλεμαχία των πέντε εκ των έξι υποψηφίων για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, η οποία φιλοξενήθηκε από την ΕΡΤ1.

Οι υποψήφιοι που συμμετείχαν είναι με αλφαβητική σειρά οι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος και Παύλος Χρηστίδης, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έκανε μία διαφορετική πρόταση και δεν συμεττείχε στο debate.

Προετοιμασία των υποψηφίων για τη θέση της προεδρίας του ΚΙΝΑΛ, στο στούντιο της ΕΡΤ, για τη συμμετοχή τους στην τηλεμαχία, στην δημόσια τηλεόραση, τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ μέσω ΚΥΠΕ

Οι κανόνες του debate

Το ντιμπέιτ έγινε σε 5 θεματικές ενότητες:

  1. Διαχείριση κρίσεων (Πανδημία, Οικονομία, Κλιματική αλλαγή ενεργειακή κρίση}
  2. Εξωτερική πολιτική (Εθνικά θέματα, Τουρκία, μεταναστευτικό)
  3. Δημοκρατία- Θεσμοί-Πολιτικό Σύστημα-Νέες τεχνολογίες
  4. Κόμμα, Στρατηγική και συμμαχίες
  5. Ελεύθερη ερώτηση εκτός θεματικού πλαισίου
Καμεραμάν κάνει τεστ κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των υποψηφίων. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ μέσω ΚΥΠΕ

Πρώτη ενότητα: Διαχείριση κρίσεων

Την πρώτη ερώτηση της βραδιάς δέχθηκε ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, σχετικά με τη διαχείριση των κρίσεων, όπως αυτή της πανδημίας.

Ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε ότι συμμετέχοντας στην Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων της Ευρωβουλής, γνωρίζει ότι “πρέπει να φτιάξομε μια Ελλάδα ανθεκτική στις κρίσεις”. Τόνισε μάλιστα ότι τα κόμματα έχουν βρεθεί προς το παρόν απροετοίμαστα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ατολμία και τον ΣΥΡΙΖΑ για δημαγωγία. Επέκρινε την κυβέρνηση για αναποτελεσματική επικοινωνιακή πολιτική στο θέμα του εμβολιασμού, αλλά και για την καθυστέρηση στην υποχρεωτικότητα των εμβολίων σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες.

Σειρά πήρε ο Παύλος Γερουλάνος για να απαντήσει σχετικά με το ενδεχόμενο ευρύτερων συνεργασιών σε πολιτικό επίπεδο. Ο κ. Γερουλάνος απάντησε: “Η πραγματικότητα είναι ότι θα χρειαστούν συνεργασίες. Την ευθύνη της ηγεσίας θα έχει ένας. Αυτός που πρέπει να είναι ο ίδιος ηγετικός, να κρατά ενωμένο τον λαό απέναντι στην κρίση, να συμπεριφέρεται και στους ίδιους και στους απέναντι στους άλλους. Αυτός που πρέπει να δίνει και το σωστό παράδειγμα. Ακριβώς το αντίθετο απ’ όσα κάνουν οι Μητσοτάκης και Τσίπρας”.

O Χάρης Καστανίδης κλήθηκε να δώσει τη δική του εκδοχή για τον ρόλο της ελεύθερης αγοράς, ειδικά σε περιόδους κρίσης όπως αυτή της πανδημίας.

“Οι αγορές το 2008 γονάτισαν μπροστά στην ανάγκη. Και τώρα με την επιδημιολογική κρίση στηριζόμαστε στα δημόσια συστήματα. Οι νεοφιλελεύθερες ιδέες έχουν ένα κοινό” είπε ο κ. Καστανίδης.

Ο Χάρης Καστανίδης σημείωσε ότι “οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις απευθύνονται κατά τις κρίσεις στο κράτος. Να επαναφέρουμε αρχές της σοσιαλδημοκρατίας που επιμένουν στην αλληλεγγύη και τη ρύθμιση της αγοράς. Δεν θέλουμε μία αγορά για το αχαλίνωτο κέρδος. Να διορθώσουμε τις αγορές στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος”. Και διευκρίνισε ότι “άλλο οι κυβερνητικές συνεργασίες, άλλο η απολύτως αναγκαία εθνική συνεννόηση”.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, όταν ρωτήθηκε σχετικά: “Μέμφομαι την κυβέρνηση για απροθυμία να πάρει μέτρα. Είμαι ο πρώτος βουλευτής που μίλησα για υποχρεωτικό εμβολιασμό σε συγκεκριμένες ομάδες πολύ νωρίς, αλλά υπήρξε καθυστέρηση στην υιοθέτηση της πρότασης. Η κυβέρνηση είναι άτολμη. Υπάρχει καθυστέρηση με μέτρα σε σούπερ μάρκετ, ή μέσα μαζικής μεταφοράς. Το θέμα της πανδημίας μας αφορά όλους και το συζητάμε με όλους” τόνισε.

“Έχουμε περισσότερους νεκρούς από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Ρωτάμε την κυβέρνηση και δεν παίρνουμε απαντήσεις, όπως για πού πεθαίνουν οι άνθρωποι, μέσα στις ΜΕΘ ή έξω;” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

Η πρώτη ενότητα ερωτήσεων έκλεισε με τον Παύλο Χρηστίδη, ο οποίος μίλησε για τις απαρχές της οικονομικής κρίσης στη χώρα:

“Η κρίση του 2007-2008 έχει την υπογραφή του Κώστα Καραμανλή. Την διαχείριστηκε το ΠΑΣΟΚ χωρίς να έχει την ευθύνη. Χύθηκε πολύ δηλητήριο. Έπρεπε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ να βάλουν πλάτη” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χρηστίδης τόνισε ότι “χρειάζεται διαφορετική στρατηγική για την πατρίδα μας. Όχι όπως έγινε με την οικονομική κρίση” και αναφερόμενος στην πανδημία επισήμανε “πώς μπορεί να νιώσει ένας πολίτης όταν η Βουλή κλείνει με ένα κρούσμα και ένα σχολείο χρειάζεται 50% συν ένα. Αυτό είναι παραλογισμός με υπογραφή Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει το ΕΣΥ έκανε ακριβώς το αντίθετο. Αντί για πρόσβαση δημιούργησε εμπόδια”.

Δείτε τον πρώτο γύρο απαντήσεων:

Εξωτερική πολιτική και μεταναστευτικό

Οι 5 υποψήφιοι κλήθηκαν στη δεύτερη θεματική ενότητα να τοποθετηθούν σχετικά με τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής αλλά και το μεταναστευτικό.

“Δεν πρέπει να παίξουμε το παιχνίδι με τους κανόνες που βάζει η Τουρκία. Η Ελλάδα πρέπει να είναι σταθεροποιητικός παράγοντας και να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο” απάντησε ο Παύλος Γερουλάνος, στην ερώτηση για το τι πρέπει να γίνει σχετικά με τις αξιώσεις της Τουρκίας και τον διμερή διάλογο.

Ο κ. Καστανίδης επέμεινε στην εθνική γραμμή και ζήτησε την επαναφορά του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος. Τόνισε ότι χρειάζεται να ξαναβρούμε τον τρόπο να μετατρέψουμε τα ελληνοτουρκικά σε ευρωτουρκικά θέματα. Τόνισε ακόμα ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση που θα πει γενικά πάμε στη Χάγη με την Τουρκία κι αυτό είναι σημαντικό.

“Δεν θα βρεθεί κυβέρνηση που απευθυνόμενη στα κόμματα θα πει πάμε να τα πούμε στη Χάγη. Το ίδιο αγαπάμε όλοι την πατρίδα. Στη Χάγη δεν μπορούμε να υπερβούμε την εθνική γραμμή. Οι διαφορές είναι γνωστές, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα” είπε. Και προσέθεσε: “Να ξαναθυμηθούμε τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Μία παράμετρος στην καλή εθνική στρατηγική είναι η δυνατότητα να μετατρέψουμε τις ελληνοτουρκικές σε ευρωτουρκικές σχέσεις”.

Τη δική του θέση ανέλυσε ο Παύλος Χρηστίδης:

“Δεν υπάρχει αμφιβολία, η Τουρκία ασφυκτιά στη Συνθήκη της Λωζάννης. Η Ελλάδα είναι χώρα ειρηνική και πιστεύει στο Διεθνές Δίκαιο. Είναι όμως και υποχρέωση να παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα”.

“Χρειαζόμαστε ένα νέο Ελσίνσκι. Πρέπει να είναι μία προσπάθεια αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία” τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Η Συμφωνία των Πρεσπών

Ερώτηση σχετικά με την αρνητική του τοποθέτηση αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών τέθηκε στο Ανδρέα Λοβέρδο από τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά: “Λέω μία λέξη: Κ. Κουβαρά εγώ είμαι πατριώτης. Όλοι οι επιθετικοί προσδιορισμοί προέρχονται από την ενοχοποίηση του όρου. Είμαι αρνητικός στη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν βρίσκω νόημα να ψηφιστούν τα μνημόνια της Συμφωνίας”.

Μάλιστα ο κ. Λοβέρδος προκάλεσε τους συνυποψηφίους του να τοποθετηθούν σχετικά: “Να μας πουν ποιος είναι υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Να τοποθετηθούν εδώ”. Ξεκαθάρισε ότι είναι εναντίον της ευρωπαϊκής προοπτικής των Σκοπίων και ότι θα καταψηφίσει τα μνημόνια που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι άλλα έλεγε ως αντιπολίτευση και άλλα τώρα, στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο κ. Χρηστίδης αναφέρθηκε στη θέση που είχε εκφράσει το Κίνημα Αλλαγής υπό την ηγεσία της Φώφης Γεννηματά: “Η κα. Γεννηματά είπε ένα συγκρατημένο όχι και δικαιώθηκε. Αλλά πρέπει να ενισχύσουμε τη δική μας στρατηγική”.

Προσφυγικό και ΕΕ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε στη συνέχεια σε ερώτηση για το προσφυγικό:

“Το προσφυγικό είναι μείζον ζήτημα για την Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι συντηρητικοί, οι ομοϊδεάτες του κ. Μητσοτάκη είναι αυτοί που μας χτυπούσαν την πλάτη στον Έβρο και υπονομεύουν την αναθεώρηση του Δουβλίνου. Να γίνεται κατανομή δίκαια μεταξύ των χωρών μελών. Οι ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν τεράστια ανάγκη από εργατικά χέρια. Χρειάζονται και επενδύσεις στην Αφρική” ανέφερε.

Στην πρωτότυπη ερώτηση του Τάσου Παππά που μετέφερε ένα σύνθημα γραμμένο σε τοίχο των Εξαρχείων απάντησε ο κ. Ανδρουλάκης.

“Οι παππούδες μας πρόσφυγες, οι γονείς μας μετανάστες και εμείς ρατσιστές” λέει το σύνθημα, είπε ο κ. Παππάς.

‘Καταδικάζω το ρατσισμό αλλά είμαι και ρεαλιστής. Τα σύνορά μας δεν μπορούν να δέχονται υβριδικό πόλεμο όπως όσα γίνονται στα σύνορα της ΕΕ με τη Λευκορωσία” απάντησε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε τη στάση της ΕΕ, τονίζοντας ότι δεν μπορεί το βάρος να πέφτει στην πρώτη χώρα υποδοχής, αλλά όλες οι χώρες της Ένωσης να σηκώσουν αναλογικά το βάρος. Το θέμα με Λευκορωσίας το επισήμανε με τη σειρά του και ο Παύλος Γερουλάνος.

Ο κ. Γερουλάνος μίλησε και για τις ευθύνες που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση:

“Έχουμε συνηθίσει να μιλάμε για την ΕΕ σαν να έχει το αλάθητο. 10 χρόνια συζητούσε η ΕΕ να φύγει η Ελλάδα. Αλλά μένουν Ουγγαρία και Πολωνία που έχουν τα ανθρώπινα δικαιώματα σκουπίδια” είπε.

Δημοκρατία- Θεσμοί-Πολιτικό Σύστημα-Νέες τεχνολογίες

Πρώτος ο Χάρης Καστανίδης απάντησε σε ερώτηση σχετική με τις εξωθεσμικές παρεμβάσεις που ενδεχομένως παρεμβαίνουν στην εκλογή αρχηγού.

“Να μην επιβεβαιώσουμε ότι η ιστορική μνήμη είναι κοντή. Υπάρχουν άνθρωποι που η διαδρομή τους έχει σχηματιστεί από συγκρούσεις για τα ζητήματα της διαφάνειας. Υπάρχει μια συνέπεια σε Αρχές, και πολλές φορές αυτό μπορεί να έχει κόστος”, είπε.

Απαντώντας για το “ποιο ΠΑΣΟΚ έχει οδηγό”, ο κ. Καστανίδης πρόσθεσε: “Δεν κάνω επιλογή περιόδου. Υπάρχουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις ανάλογα με την εποχή. Στην εποχή Παπανδρέου ήταν κεντρικό θέμα να αναδειχθούν Έλληνες που ήταν στο περιθώριο. Η περίοδος Σημίτη είναι η περίοδος των πολύ μεγάλων έργων. Δεν υπάρχει έργο αυτή τη στιγμή που να μην ξεκίνησε εκείνη την περίοδο. Η περίοδος της δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι η περίοδος του πατριωτικού χρέους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η απάντηση του Ανδρέα Λοβέρδου σχετικά με άρθρο που είχε συντάξει παλαιότερα ως καθηγητής, στο οποίο υποστήριζε την επαναφορά της θανατικής ποινής. Όπως είπε: “Ως καθηγητής είχα υποστηρίξει πράγματι, τη θανατική ποινή. Η προσαρμογή με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης έφερε και εμένα να συντάσσομαι με την πλειοψηφία και να ψηφίζω την κατάργηση της θανατικής ποινής. Υπήρξε η εξής ιδιομορφία. Επί της αρχής η παραταξή ψήφισε παρών και στα επιμέρους ψήφισε υπέρ. Η αυστηροποίηση των ποινών είναι ο βασικός κανόνας για την αποτροπή. Όποιος διαφωνεί με αυτό χάνει την επαφή με τους πολίτες”.

Όχι στην κομματική πειθαρχία, ήταν άλλωστε το μήνυμα Λοβέρδου: “θα είμαστε δημοκράτες αλλά όχι παρδαλοί” σημείωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος και συμπλήρωσε: “Η δημοκρατία ξεκινά από το σπίτι μας. Αν στο σπίτι μας δεν έχουμε δημοκρατία, δεν μπορούμε να το ζητάμε”.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με το ποιος θα είναι ο αρχηγός της ΚΟ στη Βουλή αν εκλεγεί, καθώς ο ίδιος είναι ευρωβουλευτής και έχει εκφράσει την επιθυμία του να ολοκληρώσει τη θητείας του.

“Ο άνθρωπος που θα εκπροσωπεί την παράταξη θα εκφράζει τις δικές του απόψεις σε συνεργασία φυσικά με το κόμμα”, είπε χαρακτηριστικά, ενώ έδωσε ως παράδειγμα τον κ. Κόστα στη Πορτογαλία.

Συνεχίζοντας ο κ. Ανδρουλάκης, έκανε αναφορά σε παρελθοντικά λάθη: “Η παράταξή μας έχει πληγωθεί από πολλά λάθη στο παρελθόν. Υπάρχουν άνθρωποι στην παράταξή μας όλων των γενεών. Δεν τεμαχίζεται η ιστορία της παράταξης σύμφωνα με το ποιος ήταν πρωθυπουργός. Υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο, αρκεί να μιλήσουμε τη γλώσσα της σοσιαλδημοκρατίας. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα είδος ευρωομολόγου, απάντησε σε διευκρινιστική ερώτηση. Ο κ. Μητσοτάκης μιλά για τους λίγους. Ο κ. Τσίπρας θέλει να μιλά για τους πολλούς, αλλά δεν έχει ένα σχέδιο ανάπτυξης. Αυτό ακριβώς πρέπει να προσφέρουμε. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα μικρό κόμμα του Κέντρου. Είναι ένα μεγάλο κόμμα της Κεντροαριστεράς”.

“Την παράταξη την ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, εκφράζοντας δύο ρεύματα: το προοδευτικό Κέντρο και την προοδευτική Αριστερά και έκανε ένα πολιτικό κίνημα. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα μικρό κόμμα του Κέντρου, αλλά ένα μεγάλο κόμμα της Κεντροαριστεράς. Με τον κόσμο της Αριστεράς μπορούμε να κάνουμε κοινωνικές συμμαχίες όπως στην Αυτοδιοίκηση. Αλλά άλλο ο κόσμος της Αριστεράς και άλλο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ”, τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

“Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε ένα βαθύτατα άρρωστο πολιτικό σύστημα” σημείωσε ο Παύλος Γερουλάνος. Ανέφερε ότι “όλες οι παθογένειες στην Ελλάδα επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά επειδή όλοι αρνούνται να αλλάξουν αυτό που είναι το πολιτικό σύστημα”.

Σημείωσε πως αυτό είναι το φαινόμενο, ενώ η αιτία είναι ο τρόπος που συγκεντρώνεται η εξουσία στα χέρια πολύ λίγων ανθρώπων.

Ο κ. Γερουλάνος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα “Αναγέννηση” που έχει κάνει με τους συνεργάτες του, το οποίο ουσιαστικά λέει “ότι αν δεν αποσυγκεντρώσουμε την εξουσία από τα χέρια των λίγων, αν δεν φύγει η εξουσία από το κεντρικό πολιτικό σύστημα και πάει στους δήμους, στα επιμελητήρια, στους συνεταιρισμούς, στα τοπικά πανεπιστήμια, δεν θα μπορέσουμε να έχουμε ποτέ τη σωστή διακυβέρνηση της χώρας, και τη σωστή διεύρυνση της παραγωγικής βάσης”.

Ο Παύλος Χρηστίδης τόνισε ότι “η δημοκρατία είναι σαν τον έρωτα, πρέπει να την κρατάς ζωντανή, αυτό να το δούμε και στα social media”. Υπογράμμισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υπογραφών για την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ ήταν από ανθρώπους που συνάντησε μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

“Διαμορφώνουμε νέες συνθήκες για τη Δημοκρατία, την τροφοδοτούμε και απέναντι στο δηλητήριο (των fake news και false news) βλέπουμε τι πρέπει να κάνουμε”, σημείωσε ο κ. Χρηστίδης.

Κόμμα, Στρατηγική και συμμαχίες

Το όραμά του για ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ εξέφρασε ο Ανδρέας Λοβέρδος: “Εγώ λέω όχι στο μικρό ΚΙΝΑΛ που σκοτώνει το μεγάλο ΠΑΣΟΚ. Έχω βάλει σκοπό να γίνουμε ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ. Ο λαός έχει τρεις κυβερνητικές προτάσεις και η μία από αυτές είναι η δική μας”, είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ζήτησε να “σπάσουν οι μηχανισμοί” και δήλωσε ότι οι οπαδοί άλλων κομμάτων είναι καλοδεχούμενοι. “Στις δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι δυνητικά ένα ποσοστό 42% μπορεί να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ. Εγώ καλοδέχομαι αυτούς που θα έρθουν να ψηφίσουν από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να αλλάξουμε πολιτικές” πρόσθεσε. Τέλος αναφέρθηκε στη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου “το ΠΑΣΟΚ δεν τεμαχίζεται” σχολιάζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κίνημα εξουσίας. Στο σχόλιό του σημείωσε ότι ένα κόμμα για να μεγαλώσει χρειάζεται αμφίπλευρη διεύρυνση, αναφερόμενος στην περίοδο που εντάχθηκαν στο ΠΑΣΟΚ ο Στέφανος Μάνος και ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος.

Ο Παύλος Χρηστίδης εξέφρασε την επιθυμία του να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία όλοι οι προοδευτικοί πολίτες.

“Θέλω μια κινηματική διαδικασία από τα κάτω” επανέλαβε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ανισότητες που υπάρχουν στην κοινωνία σχολιάζοντας το ύψος των μισθών και των ενοικίων. “Το κοινωνικό κράτος πρέπει να εξισορροπήσει τις ανισότητες”, σχολίασε ο κ. Χρηστίδης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι η παράταξη ανήκει σε όλες τις γενιές, δεν τεμαχίζεται αναλόγως με το ποιος είναι Πρόεδρος ή Πρωθυπουργός. Ζήτησε να κρατήσουν όλοι τα θετικά της ιστορίας και να πετάξουν όσα πλήγωσαν τον ελληνικό λαό. Μίλησε για μια παράταξη που έχει πληγωθεί από πολλά λάθη στο παρελθόν αλλά και για μια παράταξη που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, εκφράζοντας δύο ρεύματα: το προοδευτικό Κέντρο και την προοδευτική Αριστερά.

“Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα μικρό κόμμα του Κέντρου, αλλά ένα μεγάλο κόμμα της Κεντροαριστεράς” πρόσθεσε. “Τα κόμματα στα δύσκολα σταυροδρόμια παίρνουν τις αποφάσεις για το μέλλον τους. Οι πολίτες θα επιλέξουν πώς θέλουν να κινηθούμε στο μέλλον. Το παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας είναι ισχυρό. Επέλεξαν την Αλλαγή και έγιναν Κυβέρνηση” κατέληξε. Τέλος, ξεκαθάρισε ότι “δεν συζητάμε με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ”.

Ο Παύλος Γερουλάνος αναφέρθηκε στην απλή αναλογική χαρακτηρίζοντάς την έναν τρόπο αλλαγής και ζητώντας να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία. “Όσο η εξουσία είναι συγκεντρωμένη τόσο θα συγκεντρώνεται και ο πλούτος. Οποιοσδήποτε φορέας θα πρέπει να λογοδοτεί προς την κυβέρνηση και προς τον πολίτη”.

Κόντρα για την αυστηροποίηση των ποινών

Το θέμα της αυστηροποίησης του Ποινικού Κώδικα έφερε “αντιμέτωπους” τον Χάρη Καστανίδη με τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος τόνισε ότι “η αυστηροποίηση των ποινών είναι ο βασικός αποτρεπτικός κανόνας”.

“Διαφωνώ απόλυτα -έχω κάνει και δημόσια δήλωση- με τον Ανδρέα στο θέμα της αυστηροποίησης των ποινών. Η αυστηροποίηση των ποινών ίσχυε μέχρι το 2019, αλλά οι ανθρωποκτονίες δεν μειώθηκαν, αυξήθηκαν στη διάρκεια του χρόνου. Χρειάζονται προληπτικές δομές”, τόνισε ο Χάρης Καστανίδης.

Πέμπτος ελεύθερος κύκλος με αιχμές για… νεόγερους και δεσμεύσεις

Σε ερώτηση για τη. σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη απάντησε ο Παύλος Χρηστίδης, σημειώοντας ότι “δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες αντιξοότητες. Η σοσιαλδημοκρατία δεν είναι πούρα στα σαλόνια, αλλά να βρίσκεται κοντά στους νέους ανθρώπους, τη γενιά που ζει χειρότερα από τις προηγούμενες κι αυτό είναι άνισο και άδικο”.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, απαντώντας σε ερώτηση για τις χρυσές εποχές του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι: “Πρέπει να κρατήσουμε τα θετικά της Μεταπολίτευσης. Έχουμε μπροστά μία εποχή πολλαπλών προκλήσεων, χρειάζεται η χώρα να προετοιμαστεί, τα 70 δισ. ευρώ να μην πάνε σε λίγους”.

Αναφερόμενος στα προβλήματα της χώρας, σημείωσε ότι χρειάζεται μία “ρεαλιστική προοδευτική πολιτική, έτοιμη να συγκρουστεί με συμφέροντα. Δεν έχω καμία δέσμευση, είμαι έτοιμος να συγκρουστώ με μικρά και μεγάλα συμφέροντα”.

Απαντώντας στην ερώτηση τι θα κάνει την επομένη των εσωκομματικών εκλογών εάν χάσει, ο Ανδρέας Λoβέρδος είπε ότι διαθέτει “βιογραφικό ενότητας” και το απέδειξε το 2015, το 2012 και το 2007. “Σε άλλους το ερώτημα τι θα κάνω την επόμενη μέρα” σημείωσε ενώ επιτέθηκε σε όσους θεωρούν προοδευτικό τον ΣΥΡΙΖΑ. “Είναι προοδευτικός αυτός που υπουργός του τον κατηγορεί για δολοφονία χαρακτήρων; Ή ότι εξαγόρασαν βουλευτές”.

Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι πρέπει το ΚΙΝΑΛ να απευθυνθεί στη νεολαία, αλλά αυτό δεν γίνεται με “νεόγερους”, όπως τόνισε.

Ο Παύλος Γερουλάνος ρωτήθηκε για την αξιολόγηση στο Δημόσιο: “Ναι στην αξιολόγηση, αλλά και τους αξιολογητές τους έχει αξιολογήσει κανείς;” απάντησε και πρόσθεσε: “Επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη. Με τις πραγματικές τομές χάνει προνόμια το πολιτικό σύστημα γι’ αυτό δεν γίνονται. Αποσυγκέντρωση εξουσίας”.

Ο Χάρης Καστανίδης τόνισε την ανάγκη να οπλιστεί το πολιτικό σύστημα από επιχειρηματικές ήττες, σημειώνοντας, κατά την απάντησή του για τη Novartis ότι “είναι σκάνδαλο προφανώς”. Παρατήρησε όμως ότι “από δύο διαδοχικές κυβερνήσεις έγιναν μεθοδεύσεις έξω από νομικό πολιτικό για να χτυπηθούν πρόσωπα. Να αλλάξουμε μία κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα” πρόσθεσε σε άλλο σημείο.

Ο γύρος των ερωτήσεων των υποψηφίων

Ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκε σε τηλεμαχία ο γύρος κατά τον οποίο ο κάθε υποψήφιος μπορούσε να απευθύνει ερώτημα προς κάποιον συνυποψήφιό του.

Πρώτος έκανε ερώτημα ο κ. Ανδρουλάκης προς τον κ. Καστανίδη σχετικά με το θέμα της ενεργειακής μετάβασης και της απολιγνιτοποίησης, ειδικά όσον αφορά την περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας.

Ακολούθησε το ερώτημα του κ. Γερουλάνου προς τον κ. Ανδρουλάκη για την απώλεια εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων, με τον κ. Ανδρουλάκη να εστιάζει στο ζήτημα του braindrain αλλά και σε αυτό της διαφάνειας και της αξιοκρατίας.

Ο κ. Καστανίδης δεν έθεσε  ερώτημα προς κανένα από τους άλλους υποψηφίους, τονίζοντας ότι δεν θέλει να υποβάλλει ερωτήσεις προς ανθρώπους που αγαπά και να κάνει “ασκήσεις μαθητείας”.

Ο κ. Λοβέρδος ρώτησε τον κ. Γερουλάνο για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Ο κ. Γερουλάνος απάντησε ότι η άρνηση της απομακρυσμένης ηλεκτρονικής ψήφου έγινε γιατί υπάρχουν ακόμη “εστίες μούχλας” και θεωρούν ότι ο “ψηφοφόρος είναι πρόβατο. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που γυρνά ο κόσμος την πλάτη προς την πολιτική”.

Τέλος ο κ. Χρηστίδης απηύθυνε ερώτημα προς τον Ανδρέα Λοβέρδο γιατί ψήφισε υπέρ του ποινικού κώδικα, αν και δεν περιείχε τον όρο “γυναικοκτονία”. “Πρέπει να επιμείνουμε και μετά την εκλογική διαδικασία”, τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

Πληροφορίες από ΕΡΤ

Ωρα ντιμπέιτ για τους «5» του ΚΙΝΑΛ: Πώς θα διεξαχθεί η τηλεμαχία που φιλοξενεί η ΕΡΤ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: