COP 26: Ακόμη και το ΔΝΤ «κράζει» τους ηγέτες – Δεν υπάρχει χρόνος, δεν υπάρχουν δικαιολογίες

Ακτιβιστής διαμαρτύρεται για την κλιματική αλλαγή έξω από τις εγκαταστάσεις που διοργανώνεται η COP26, στη Γλασκόβη epaselect EPA/Robert Perry




Η πολυαναμενόμενη 26η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα ξεκίνησε στη μεγαλύτερη πόλη της Σκοτίας και όπως δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον από τη Ρώμη πρόκειται για «τη στιγμή της αλήθειας για τον πλανήτη».

Και πως να μην είναι. Η πρώτη Διάσκεψη για το Κλίμα έλαβε μέρος στο Βερολίνο το 1995. Μετά από 25 συναντήσεις, το πρόβλημα κάθε άλλο παρά έχει αντιμετωπιστεί, με την προηγούμενη δεκαετία να είναι η θερμότερη που έχει καταγραφεί. Τώρα η παγκόσμια κοινότητα, που αποτελείται από σχεδόν 200 χώρες, πρέπει να πάρει άμεσες αποφάσεις για το κλίμα και συγκεκριμένα να βρει τρόπους να διατηρήσει την αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Kελσίου σε σχέση με τα επίπεδα της προ – βιομηχανικής εποχής.

25,000 διπλωμάτες, ακτιβιστές, επιστήμονες και πολιτικοί αναμένεται να παρευρεθούν στη Διάσκεψη και όλοι συμφωνούν ότι η επόμενη δεκαετία είναι καθοριστική για το μέλλον του πλανήτη. Όμως ακόμα και η οικοδέσποινα Βρετανία διά στόματος Τζόνσον παραδέχτηκε ότι η Διάσκεψη αυτή «μάλλον δεν θα πετύχει τις συμφωνίες που απαιτούνται για την αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής».

Δευτέρα και Τρίτη είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος των ηγετών. 120 αρχηγοί κρατών αναμένεται να συμμετάσχουν, με τους περισσότερους να καταφθάνουν αργά το απόγευμα της Κυριακής, ενώ υπάρχουν και αρκετές ηχηρές απουσίες.

100.000 διαδηλωτές στην COP26

Εδώ και ημέρες στη Γλασκόβη συρρέουν ακτιβιστές για το κλίμα, ακόμα και διανύοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα με τα πόδια από πολλές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου ως ένδειξη διαμαρτυρίας του οικολογικού αποτυπώματος των μεταφορών.

Το Σάββατο κατέφθασε στη πόλη με τρένο και η 18χρονη Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, προκαλώντας ενθουσιασμό στο συγκεντρωμένο πλήθος. Κατά τη διάρκεια της δωδεκαήμερης Διάσκεψης υπολογίζεται ότι πάνω από 100.000 διαδηλωτές θα βρεθούν στη Γλασκόβη.

Αν και στην πλειοψηφία τους οι διαδηλώσεις είναι ειρηνικές, τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά, με ισχυρή παρουσία 10.000 αστυνομικών. Η διεθνής οργάνωση ακτιβιστών για το κλίμα «Extinction Rebellion» έχει εκφράσει τις προθέσεις της να «προκαλέσει αναταραχή» στο συνέδριο και τα μέλη της δηλώνουν έτοιμα ακόμα και για τη σύλληψή τους.

Η επεισοδιακή έναρξη

Με τους Βρετανούς οικοδεσπότες να προειδοποιούν ότι «αναβοσβήνουν τα κόκκινα φώτα στο ταμπλό της κλιματικής αλλαγής», ξεκίνησε στη Γλασκώβη η σύνοδος COP26 του ΟΗΕ για το κλίμα, με την επισήμανση ότι οι απειλές εντείνονται όσο δεν υλοποιούνται οι δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων.

«Δεν υποτιμώ την πρόκληση» της επίτευξης μιας αποτελεσματικής συμφωνίας ώστε να μειωθούν επαρκώς οι εκπομπές, τόνισε ο Αλόκ Σάρμα, ο Βρετανός πρόεδρος της COP26, απευθυνόμενος στους συνέδρους κατά την έναρξη των συνομιλιών. Όμως, πρόσθεσε, «πιστεύω ότι μπορούμε να επιλύσουμε τα εκκρεμή ζητήματα».

Πρώτη ημέρα της συνόδου και στη Γλασκώβη έβρεχε καταρρακτωδώς. Ένα δέντρο έπεσε στη σιδηροδρομική γραμμή από το Λονδίνο, με αποτέλεσμα κάποιοι αντιπρόσωποι να τρέχουν την τελευταία στιγμή να εξασφαλίσουν ένα αεροπορικό εισιτήριο ή να νοικιάσουν αυτοκίνητο για να παραστούν εγκαίρως στην έναρξη.

Άλλοι προσπαθούσαν να καταλάβουν πώς λειτουργούν οι εφαρμογές στα κινητά τηλέφωνά τους για τα καθημερινά τεστ για την Covid-19. Κάποιοι έφτασαν στο συνεδριακό κέντρο κρατώντας τα αρνητικά τεστ στο χέρι. «Αυτή δεν είναι μια συνηθισμένη COP», παραδέχτηκε ο Σάρμα.

Όμως το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζει η COP26 είναι ίσως το αποτέλεσμα της συνόδου της G20, κατά την οποία οι ηγέτες στήριξαν την πρόταση για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, όμως δεν έλαβαν καμία συγκεκριμένη δέσμευση για το πώς θα πετύχουν αυτόν τον στόχο.

Καθώς οι ηγέτες των χωρών θα φτάνουν από αύριο στη Γλασκώβη, οι πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά τη μείωση των εκπομπών θα είναι ζωτικής σημασίας ώστε οι οικοδεσπότες να επιτύχουν τον πρωταρχικό τους στόχο: να «διατηρήσουν ζωντανό τον 1,5 βαθμό».
«Αν η G20 ήταν πρόβα τζενεράλε για την COP26, τότε οι παγκόσμιοι ηγέτες μπέρδευαν τις ατάκες τους» σχολίασε η Τζένιφερ Μόργκαν, η εκτελεστική διευθύντρια της Greenpeace International, χαρακτηρίζοντας «αδύναμο» το αποτέλεσμα της συνόδου της Ρώμης.

Ο Άλντεν Μέγιερ, υψηλόβαθμο στέλεχος της ομάδας προβληματισμού για το κλίμα Ε3G, σημείωσε ότι απομένει να γίνει ακόμη «σκληρή δουλειά», ιδίως σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της χρηματοδότησης, ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία στη Γλασκώβη.

«Οι δικαιολογίες τελείωσαν»

Στην εναρκτήρια συνεδρίαση, η επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα Πατρίσια Εσπινόσα παραδέχτηκε ότι η γρήγορη στροφή της παγκόσμιας οικονομίας σε μια πιο πράσινη τροχιά, ώστε να αποφευχθούν οι θανατηφόρες κλιματικές επιπτώσεις, είναι ένα έργο που συνεπάγεται τρομακτικές δυσκολίες.

«Η μετάβαση που χρειαζόμαστε είναι κάτι πέραν του εύρους, της κλίμακας και της ταχύτητας που έχει επιτύχει στο παρελθόν η ανθρωπότητα. Είναι ένα τρομακτικό έργο. Αλλά η ανθρωπότητα είναι ένα είδος που καθορίζεται από την εφευρετικότητά της», σχολίασε.

Η Εσπινόσα ενθάρρυνε τους διαπραγματευτές «να έχουν στο μυαλό τους την ευρύτερη εικόνα» καθώς θα συζητούν λεπτομέρειες για πράγματα όπως η χρηματοδότηση και οι αγορές άνθρακα και τους υπενθύμισε ότι πρέπει να σκέφτονται «τι προσπαθούμε να επιτύχουμε όλοι μαζί (…) και την εμπιστοσύνη με την οποία σας περιβάλλουν δισεκατομμύρια» άνθρωποι.

Ο Αμπντάλ Σαχίντ, ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, προέτρεψε τους διαπραγματευτές «να είναι ειλικρινείς μεταξύ τους και με τον υπόλοιπο κόσμο» για τις αποτυχίες του παρελθόντος, επειδή δεν έδρασαν αρκετά γρήγορα για να αντιμετωπιστούν οι κλιματικές απειλές. Ζήτησε επίσης «να επιλέξουν τις δύσκολες αλλά αναγκαίες ενέργειες».

«Οι δικαιολογίες τελείωσαν. Είναι καιρός να κάνουμε το σωστό» είπε ο Σαχίντ, ο οποίος είναι υπουργός Εξωτερικών των Μαλδίβων, στον Ινδικό Ωκεανό.

Την ώρα που ξεκινούσαν οι συζητήσεις, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας προειδοποιούσε ότι τα τελευταία επτά χρόνια θα καταγραφούν ως τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ. Ο Οργανισμός ανέφερε ότι ο πλανήτης οδεύει προς «αχαρτογράφητα νερά» και τόνισε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη εξαιτίας των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου απειλεί με “μακροπρόθεσμες συνέπειες τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές”.

Ο δήμαρχος του Ντε Μόινς, Φρανκ Κάουνι, σημείωσε ότι αλλαγές δεν παρατηρούνται μόνο στις φτωχότερες χώρες, που θεωρούνται πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή. Στην πόλη του, στην Πολιτεία της Αϊόβα, τα ακραία φαινόμενα έχουν κάνει την εμφάνισή τους: πρόσφατα έπεσαν 250 χιλιοστά βροχής μέσα σε τρεις ώρες ενώ χτυπήθηκε και από ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 130 χιλιομέτρων την ώρα. «Πρόκειται για παγκόσμια καταστροφή και πρέπει να επιβιβαστούμε όλοι στο πλοίο. Πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο. Αυτό θα είναι το νέο φυσιολογικό» είπε ο Κάουνι, ο πρόεδρος της ICLEI, μιας ένωσης βιώσιμων αυτοδιοικήσεων.

Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα: Οι ηγέτες στην COP26 να είναι «πιο φιλόδοξοι»

Η επικεφαλής του ΔΝΤ καλεί τους ηγέτες του κόσμου που συμμετέχουν στην COP26 να φανούν «πιο φιλόδοξοι» στις πολιτικές τους για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, στην οποία βλέπει «μια πολύ σοβαρή απειλή για τη χρηματοπιστωτική και οικονομική σταθερότητα».

«Η απειλή του κλίματος απαιτεί πιο φιλόδοξες ενέργειες σε παγκόσμιο επίπεδο», τονίζει η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε κείμενό της που αναρτήθηκε στο ιστολόγιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πριν ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου θα λάβει μέρος στη σύνοδο του ΟΗΕ.

«Εάν δεν αλλάξουν, οι παγκόσμιες πολιτικές θα σημάνουν ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το 2030 θα είναι πολύ πιο υψηλές από ό,τι χρειάζεται για να παραμείνει στη ζωή ο στόχος του (να περιοριστεί η θέρμανση του πλανήτη στον) 1,5° Κελσίου», γράφει η αξιωματούχος. «Για να επιτευχθούν οι μειώσεις αυτές, οι άνθρωποι που παίρνουν πολιτικές αποφάσεις και θα είναι παρόντες στην COP26 θα πρέπει να πληρώσουν δύο κρίσιμα κενά: αυτό της φιλοδοξίας και αυτό της πολιτικής», συνεχίζει.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ καλεί κυρίως τις «ανεπτυγμένες οικονομίες να μειώσουν ταχύτερα τις εκπομπές τους για λόγους δικαιοσύνης και ιστορικής ευθύνης».

«Ακόμη κι αν τηρηθούν οι τρέχουσες δεσμεύσεις για το 2030, αυτό δεν θα αντιπροσωπεύει παρά από το ένα ως τα δύο τρία των μειώσεων που είναι απαραίτητες για την επίτευξη των στόχων για τη θερμοκρασία», συνεχίζει.

«Ωστόσο, όποια κι αν είναι η κατανομή των μειώσεων μεταξύ των ομάδων των χωρών, οι πάντες πρέπει να κάνουν περισσότερα».

Επιμένει οι πλούσιες χώρες να τηρήσουν τη δέσμευσή τους να χορηγούν 100 δισεκ. δολάρια τον χρόνο σε αυτές με τα χαμηλότερα εισοδήματα από το 2020 για να αντισταθμιστεί το κόστος της εγκατάλειψης των ορυκτών καυσίμων.

«Οι πιο πρόσφατοι αριθμοί δείχνουν ότι παραμένουμε κάτω από τον στόχο αυτό», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με την ίδια, η γενίκευση της επιβολής τιμής του διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να «διαδραματίσει κεντρικό ρόλο» καθώς μπορεί να δώσει ώθηση «στις μειώσεις των εκπομπών».

«Η παγκόσμια τιμή του τόνου (του διοξειδίου του) άνθρακα θα πρέπει να ξεπερνά τα 75 δολάρια ως το 2030 για να παραμείνει η αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2° Κελσίου», υπολογίζει η επικεφαλής του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού της Ουάσινγκτον.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ
Γλασκώβη, Βρετανία
και DW / Ζωή Κατζαγιαννάκη,
Λονδίνο, Βρετανία

Στη Γλασκώβη σήμερα ο Μητσοτάκης: Θα μιλήσει για το πρόγραμμα «πράσινης μετάβασης» της Ελλάδας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: