Ξεκίνησαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων: Τι δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

FILE Photo: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Σλοβενία. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Μπρντο της Σλοβενίας, όπου, πραγματοποιήθηκε – με τη μορφή δείπνου εργασίας – άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ σήμερα έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων.

Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα συζητηθεί η στρατηγική σημασία των Δυτικών Βαλκανίων για την Ένωση και η ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων μας στα Δυτικά Βαλκάνια. «Δεκαοκτώ χρόνια μετά τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης η οποία για πρώτη φορά άνοιξε την ευρωπαϊκή πόρτα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, έχει έρθει η ώρα πια», όπως δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός, «να αναληφθούν ξεκάθαρες δεσμεύσεις όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια. Ο χρόνος πιέζει και αν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απούσα από αυτή την περιοχή δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι άλλοι θα σπεύσουν να καλύψουν το κενό».

Ο πρωθυπουργός προσέρχεται στη Σύνοδο αυτή έχοντας ως θέση την σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και την πεποίθηση ότι χρειάζεται να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στήριξης στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Σημειώνεται ότι η ατζέντα για τα Δυτικά Βαλκάνια είναι χωρισμένη σε δύο συνεδρίες. Στην πρώτη συνεδρία, συμμετέχουν οι φορείς της περιοχής. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Συνεργασίας, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και η Παγκόσμια Τράπεζα, θα παρουσιάσουν τις απόψεις τους. Στο επίκεντρο βρίσκεται η υλοποίηση της δέσμευσης για την προώθηση της κοινωνικοοικονομικής ανάκαμψης και της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής και το Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Στη δεύτερη συνεδρία, στην οποία θα μετέχουν οι ηγέτες της ΕΕ και των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων, θα εξεταστεί η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής και ο τρόπος περαιτέρω εμβάθυνσης του πολιτικού διαλόγου, της συνεργασίας, της διασφάλισης της σταθερότητας της περιοχής και της ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας.

Εν τω μεταξύ στο χθεσινοβραδινό δείπνο εργασίας έγινε μια στρατηγική συζήτηση για τον ρόλο της Ένωσης στη διεθνή σκηνή υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στο Αφγανιστάν, της εταιρικής σχέσης ασφάλειας AUKUS και της εξέλιξης των σχέσεων της ΕΕ με την Κίνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους εταίρους μας για την πολύ σημαντική Συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας, συνεργασίας με την Γαλλία – μια Συμφωνία που ενισχύει τον ευρωπαϊκό πυλώνα άμυνας και την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης- και επανέλαβε ακόμα μια φορά την ανάγκη να επιταχυνθεί η συζήτηση για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. «Πρέπει επιτέλους», όπως δήλωσε, «η Ευρώπη να είναι σε θέση να ξεκινήσει τουλάχιστον τη διαδρομή ευθυγράμμισης της οικονομικής της ισχύος με την γεωπολιτική της δύναμη».

Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Σλοβενία

Είχα την ευκαιρία στο χθεσινό δείπνο να ενημερώσω αναλυτικά τους ομολόγους μου για την πολύ σημαντική Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας που η Ελλάδα υπέγραψε με τη Γαλλία.

Τόνισα ότι η Συμφωνία αυτή ενισχύει ουσιαστικά τη δυνατότητα της Ευρώπης να χτίσει τον δικό της αμυντικό πυλώνα εντός του ΝΑΤΟ.

Είναι μία πολύ σημαντική Συμφωνία η οποία αναβαθμίζει γεωπολιτικά τη θέση της χώρας και ταυτόχρονα συνοδεύεται και από μία σημαντική επένδυση στον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεών μας, ειδικά του Πολεμικού Ναυτικού. Επαναλαμβάνω ότι αγοράζουμε τα καλύτερα πλοία, στην καλύτερη τιμή, με τον γρηγορότερο χρόνο παράδοσης.

Θα έχουμε την ευκαιρία αύριο, στη Βουλή, να συζητήσουμε αναλυτικά για αυτήν την ιστορική Συμφωνία. Και βέβαια όλοι θα τοποθετηθούν και θα αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους, καθώς σε μία ιστορική Συμφωνία ιστορικές είναι και οι ευθύνες όσων θα κληθούν δια της ψήφου τους να πουν «ναι» ή «όχι» σε μία Συμφωνία η οποία έχει πραγματικά εθνική διάσταση.

Λυπάμαι που, δυστυχώς, κάποιοι δεν μπορούν να δουν πέρα από τις κομματικές παρωπίδες το πραγματικό εθνικό συμφέρον της χώρας.

Επιμένει o Μπογδάνος μετά τη διαγραφή: Είπα αλήθειες – «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν οι κομμουνιστές»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: