Τουρκικές έρευνες και γεωτρήσεις στη βάση του σχεδιασμού της «Γαλάζιας Πατρίδας»: Περικύκλωση από τη θάλασσα

Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα. Φωτογραφία Τουρκικό Ναυτικό




Κινήσεις στη θάλασσα, που περικυκλώνουν την Κύπρο με φρεγάτες και σκάφη έρευνας και γεώτρησης, κάνει η κατοχική Τουρκία παράλληλα με τις προσπάθειες επιβολής τετελεσμένων επί του εδάφους, γράφει ο συνάδελφος Κώστας Βενιζέλος στον Φιλελεύθερο.

Έχοντας ενώπιον τους χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας»,  οι Τούρκοι επιστρατεύουν τον στόλο της Turkish Petroleum Corporation, που προστατεύεται από στρατιωτικά σκάφη και μαχητικά, προχωρώντας στην υλοποίηση των σχεδιασμών τους.

Σε αυτή τη φάση, το Oruc Reis βρίσκεται βορείως της Κύπρου ενώ πέραν από την περιοχή και συγκεκριμένα στη Μαύρη Θάλασσα, παραμένουν άλλα σκάφη που διενεργούν έρευνες. Αναμένεται ότι τον Νοέμβριο, παράλληλα με τις επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις της Exxon Mobil, στο αδειοδοτημένο θαλασσοτεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, οι Τούρκοι θα προχωρήσουν σε δικές τους, παράνομες γεωτρήσεις, στο θαλασσοτεμάχιο 6.

Δεν είναι γνωστό πώς θα κινηθούν στις αρχές του χρόνου όταν γεωτρήσεις θα διενεργήσει στο 6 η κοινοπραξία ENI-TOTAL. Παράλληλα αναμένεται να κινηθούν και δυτικά του νησιού στη βάση παλαιότερων ερευνών, που έγιναν στα ανοικτά του Ακάμα.

Είναι προφανές πως οι Τούρκοι κινούνται μεθοδικά και συστηματικά και όπως διαμηνύουν δεν πρόκειται να εισέλθουν σε συζητήσεις, οι οποίες θα επηρεάσουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδιασμών.

Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν ορρωδούν προ ουδενός και θα προχωρήσουν με την τακτική βήμα προς βήμα για τον εποικισμό της Αμμοχώστου. Για τις τελευταίες ενέργειες της Άγκυρας στην περιοχή, έχει ενημερωθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας με επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στον ΟΗΕ, Ανδρέα Χατζηχρυσάνθου.

Στο διπλωματικό πεδίο, σε σχέση με το Κυπριακό, κινητικότητα υπάρχει από το Λονδίνο, το οποίο αξιοποιεί και το κενό που δημιουργεί η απουσία των Ηνωμένων Εθνών.

Ο απεσταλμένος του αγγλικού ΥΠΕΞ, αρμόδιος για το Κυπριακό, Ajay Sharma, ο οποίος πραγματοποίησε νέα επίσκεψη στην Κύπρο, πέρασε για πρώτη φορά το κατώφλι του προεδρικού γραφείου μαζί με τον εδώ πρέσβη, Στίβεν Λίλλι.

Οι συζητήσεις  του στη Λευκωσία επικεντρώθηκαν στις γνωστές θέσεις του Φόρεϊν Όφις, που αποσκοπούν να βρεθεί η «χρυσή τομή» μεταξύ των εκατέρωθεν απόψεων, ανεξαρτήτως ότι η κατοχική δύναμη θέτει μαξιμαλιστικούς στόχους και η Λευκωσία παραμένει εντός των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Είναι σαφές πως οι πρωτοβουλίες του Λονδίνου δεν κερδίζουν έδαφος, ακόμη και από παραδοσιακές χώρες, που ακολουθούσαν τις πολιτικές τους. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το Κυπριακό.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Τα Pandora Papers, ο Πρόεδρος και η επιλογή της παραίτησης: Το μείζον είναι η εικόνα και η φήμη της χώρας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: