Το “western” των ελληνοτουρκικών σχέσεων: Από το “ήσυχο καλοκαίρι” στο Αιγαίο στο “δύσκολο χειμώνα”

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση έναρξης κατασκευής του νέου Data Center της Lamda Hellix στο Κορωπί, τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΡΙΒΑ

Το ”ήσυχο καλοκαίρι” θα έπρεπε να συνοδεύεται από ”…όμως να περιμένουμε δύσκολο χειμώνα”. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πλέον είναι σε άλλο επίπεδο κλιμάκωσης το οποίο δεν επιλύεται με ”διερευνητικές επαφές”.

Η αποτυχία διαλόγου εν μέσω κρίσης, έχει αποδειχθεί οτι επιδεινώνει τα πράγματα. Αποδείχθηκε οτι ο ”διάλογος” με την Τουρκία είναι μονίμως άγονος, λόγω των παράνομων αξιώσεων της Τουρκίας.

  • Ο διάλογος όταν θέλουμε να είναι σοβαρός και αποτελεσματικός, γίνεται όπως πρέπει και όταν πρέπει. Δεν υπήρχε κανένα σημάδι υποχώρησης από την Τουρκία.

Οι διερευνητικές επαφές έγιναν με το πρόσχημα ”ανοικτού διαύλου”, όπως και η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ερντογάν. Έγιναν δύο ιδιωτικές επισκέψεις στη Θράκη από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, πριν τη συνάντηση. Επομένως η Τουρκία δεν άλλαξε στάση. Το ήσυχο καλοκαίρι οφείλεται στο μεγάλο οικονομικό πρόβλημα της Τουρκίας και στο να μη βλάψει τον τουρισμό.

Ας δούμε που βρισκόμαστε μετά από ένα μήνα: Η Τουρκία έβγαλε τράτες εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, έβγαλε φρεγάτα να ακολουθεί το Nautical Geo στην Κρήτη, παραβιάζοντας και εκεί τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Η Τουρκία έστειλε τρία πολεμικά πλοία στην ΑΟΖ της Κύπρου. Η Τουρκία έστειλε επιστολή στον ΟΗΕ λέγοντας πως δε μας ανήκουν τα νησιά από τη στιγμή που έχουν στρατεύματα.

Η Τουρκία μας ανακοίνωσε μετά την υπογραφή ελληνογαλλικού συμφώνου πως θα ανακηρύξει ΑΟΖ για την αλιεία.

Αυτή τη στιγμή, οι σχέσεις μας με την Τουρκία μοιάζουν με western. Όποιος τραβήξει πρώτος το όπλο στην Άγρια Δύση, κερδίζει. Όποιος ανακηρύξει πρώτος ΑΟΖ.

  • Είναι η πιο σημαντική κλιμάκωση που έχουμε ιστορικά δει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά το 1974. Έχουμε παραβίαση ελληνικών χωρικών υδάτων, επιστολή περί μη κυριαρχίας της Ελλάδας πάνω στα ίδια της τα νησιά και απειλή ανακήρυξης ΑΟΖ.

Τώρα, τι λέει η στρατηγική; Η στρατηγική λέει ”αν η ρήξη είναι αναπόφευκτη, χτύπα πρώτος”…

Με άλλα λόγια, η συζήτηση για επέκταση στα 12ν.μ από την πλευρά της χώρας μας είναι η συζήτηση που θα κυριαρχήσει παράλληλα με την κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά.

* Ο κ. Αλέξανδρος Δρίβας είναι Στρατηγικός Αναλυτής-Διεθνολόγος

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ο διεθνής ρόλος της Ελλάδας, η μεγάλη της αξία και ο Έλληνας Mazower: Επιτέλους αξίζει σεβασμού και εκτίμησης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: