Το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται: Τώρα ο Ερντογάν δεν θέλει τους μετανάστες και τους διώχνει με βία

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, με τις …απαραίτητες τουρκικές σημαίες στο στιγμιότυπο. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Ανταπόκριση της Susanne Güsten, στην εφημερίδα Tagesspiegel, από την Κωνσταντινούπολη αναφέρεται στα παράνομα pushbacks που εφαρμόζουν οι τουρκικές Αρχές στα ανατολικά σύνορα της χώρας, όπου, όπως επισημαίνεται, οι Αφγανοί που εισέρχονται στην Τουρκία μέσω του Ιράν, πέφτουν θύματα βίας και απελαύνονται.

Τίτλος: «Τείχη, φύλακες και κάμερες»
Υπότιτλος: «Η Τουρκία κάνει στροφή στη μεταναστευτική της πολιτική και αρχίζει τις παράνομες απελάσεις – Ο Πρόεδρος Ερντογάν αντιδρά στην αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών»

Πρόκειται για ριζική αλλαγή στη μεταναστευτική πολιτική της Τουρκίας, η οποία αφού δέχτηκε στο έδαφός της -ανταποκρινόμενη στη βούληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.)- περίπου πέντε εκατομμύρια αιτούντες άσυλο, τώρα θέλει να κλείσει τα σύνορά της και να επιστρέψει τους πρόσφυγες στις πατρίδες τους.

Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για την προσπάθεια να αποτραπεί η είσοδος Αφγανών πολιτών στην Τουρκία, με την ανέγερση τείχους και την εγκατάσταση φυλακίων και καμερών παρακολούθησης.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν ανταποκρίνεται με αυτόν τον τρόπο στην αλλαγή διάθεσης της κοινής γνώμης έναντι των προσφύγων, καθώς, όπως έδειξε και πρόσφατη δημοσκόπηση, τέσσερις στους πέντε Τούρκους πολίτες δεν επιθυμούν άλλους πρόσφυγες στην τουρκική επικράτεια.

  • Τα εκατομμύρια των Σύρων προσφύγων, άλλωστε, που ήδη βρίσκονται στην Τουρκία, δεν έχουν τη δυνατότητα πλήρους ένταξης, καθώς ελάχιστοι εξ΄αυτών λαμβάνουν άδεια να εργαστούν.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν κατηγόρησε την Ε.Ε. για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, τονίζοντας ότι η Ευρώπη είναι ο προορισμός των ανθρώπων αυτών, ενώ και τον Μάρτιο του περασμένου έτους προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να κερδίσει την υποστήριξη της Ε.Ε., στέλνοντας χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα, η οποία όμως με τη σειρά της τους απέπεμψε με την κάλυψη της Ε.Ε. και με βία, όπως επισημαίνει η δημοσιογράφος.

Το Ευρω-τουρκικό Σύμφωνο για το προσφυγικό θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 21 και 22 Οκτωβρίου, στο μεταξύ όμως η Τουρκία συνεργάζεται ήδη με την Ιορδανία, το Ιράκ και τον Λίβανο, που επίσης έχουν δεχτεί χιλιάδες αιτούντες άσυλο στο έφαδός τους, για την επαναπροώθησή τους.

ΠΗΓΗ: Susanne Güsten στην εφημερίδα Tagesspiegel

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: