Τεράστιος πολιτικός απατεώνας (και όχι μόνο) ο Ταγίπ: Υπόσχεται 6 δισ.(!) στον Μπάιντεν για να τον συναντήσει…

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, έχοντας πίσω ένα τρακτέρ, απευθύνεται σε νέους στα Άδανα. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Να “ανακουφίσει” τη Αεροπορία της χώρας του αγοράζοντας χρόνο ώστε να μπορέσει η Τουρκία να αναπτύξει το εγχώριο μαχητικό πέμπτης γενιάς, αλλά και να παίξει ένα ισχυρό “χαρτί” στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, επιδιώκει ο Τούρκος ηγέτης Ερντογάν με το αίτημα προμήθειας 40 νέων μαχητικών F-16 Block 70 και συλλογών αναβάθμισης άλλων 80 στην ίδια διαμόρφωση.

Αυτό εκτιμά ενδιαφέρον σημερινό ρεπορτάζ του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Selcan Hacaoglu, το αίτημα εστάλη στην Ουάσιγκτον στις 30 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, οι ελπίδες ευτυχούς για την Τουρκία κατάληξης, είναι περιορισμένες, εξαιτίας του προβλήματος με την προμήθεια του ρωσικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία. Πρόκειται για μια συμφωνία εκτιμώμενου ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Ερντογάν, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, στοχεύει να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν για να συζητήσει το θέμα στην επικείμενη Σύνοδο των G20, με στόχο να “σπάσει” το εμπάργκο πώλησης οπλικών συστημάτων τεχνολογίας αιχμής που έχει επιβληθεί εξαιτίας των S-400. Η συνάντηση των δυο ηγετών όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη.

Τούρκοι αξιωματούχοι που μίλησαν υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι στόχος της Τουρκίας είναι να εξασφαλίσει μαχητικά αεροσκάφη συμβατά με τον αεροπορικό στόλο των ΝΑΤΟϊκών χωρών. Από αμερικανικής πλευράς, ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε όταν προσεγγίστηκε για σχόλιο, το δε Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας παρέπεμψε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ!

Κατά τα άλλα, η επιχειρηματολογία που προβάλλεται σε μια προσπάθεια διερεύνησης των κινήτρων πίσω από το τουρκικό αίτημα, έχει καλυφθεί στο σύνολό της από τις αναλύσεις που δημοσίευσε το DP για το θέμα και μάλιστα τέσσερις ολόκληρες ημέρες προ της επιβεβαίωσής του από το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Το ζήτημα των S-400 αποτελεί το μεγάλο “αγκάθι” σε οποιαδήποτε σκέψη πώλησης οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα μπλοκαριστεί από το Κογκρέσο. Χρησιμοποιώντας τα F-16, ένα λιγότερο εμβληματικό οπλικό σύστημα συγκριτικά με τα F-35, οι Τούρκοι ευελπιστούν να πετύχουν να αλλάξουν επί το ευνοϊκότερο τη στάση της Ουάσιγκτον.

Ωστόσο και η τροφοδοσία με ανταλλακτικά του στόλου των μαχητικών F-16 της τουρκικής Αεροπορίας, αντιμετωπίζει προβλήματα. Το πρόβλημα όμως των Τούρκων είναι μεγάλο και ευελπιστούν να αγοράσουν χρόνο μέχρι τα τέλη της δεκαετίας το 2030 καλύπτοντας τις αμυντικές τους ανάγκες.

Κομβικό ζήτημα όμως παραμένει ποιες υποχωρήσεις είναι διατεθειμένοι να κάνουν στους Αμερικανούς και αν αυτές θα πείσουν το Κογκρέσο για να ανάψει το πράσινο φως…

«Στα φρένα» το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 Block 50: Μεγάλο αγκάθι τα “αντισταθμιστικά ωφελήματα”…

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: