Σε παράκρουση Τούρκος πρώην υποναύαρχος: “Τα σκάφη μας σκουριάζουν στο λιμάνι, χάνουμε την Ανατολική Μεσόγειο”…

FILE PHOTO: Πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Photo via Twitter, T.C. Millî Savunma Bakanlığı @tcsavunma




Με τίτλο «Τα σκάφη μας σκουριάζουν στο λιμάνι, χάνουμε την Ανατολική Μεσόγειο» δημοσιεύεται συνέντευξη του αφυπηρετήσαντος Υποναυάρχου, φερόμενου εμπνευστή του τουρκο-λιβυκού Μοκαι επικεφαλής του ‘Center for Maritime and Global Strategies’ στο Πανεπιστήμιο Bahçeşehir, Cihat Yaycı.

Η συνέντευξη δόθηκε στον δημοσιογράφο της εφημερίδας Sözcü, Saygı Öztürk, όπου ασκείται κριτική στη διαχείριση που ακολουθείται στο ζήτημα των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο. Ειδικότερα, καταγράφονται, μεταξύ των άλλων, τα εξής:

Ο πρώην υποναύαρχος Cihat Yaycı δήλωσε πως:

«Εάν σταματήσετε τις δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης για διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, χάνουμε την Ανατολική Μεσόγειο. Ακυρώνουμε τη ‘συμφωνία’ με τη Λιβύη εμείς οι ίδιοι. Είχαμε 2 σκάφη γεωτρήσεων, 2 σκάφη σεισμικών ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Τώρα διαθέτουμε μόνο ένα. Γιατί δεν κάνουμε γεωτρήσεις; Με το να μην κάνουμε τίποτα, και τα δύο σκάφη μας σκουριάζουν και κάνουμε έξοδα. Χάνουμε την Ανατολική Μεσόγειο. Ακυρώνουμε εμείς οι ίδιοι τη ‘συμφωνία’ με τη Λιβύη». 

Ο πρώην υποναύαρχος Cihat Yaycı, ισχυρίστηκε ότι η Άγκυρα αύξησε την περιοχή της οικονομικής της κυριαρχίας κατά 25% με τη ‘συμφωνία’ οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Λιβύης-Τουρκίας του Νοεμβρίου 2019, αλλά απέτυχε να δραστηριοποιηθεί σε αυτήν την περιοχή.

Ο Yaycı είπε τα εξής:

«Όταν ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση, ελπίζαμε ότι η Turkish Petroleum θα ξεκινούσε γεωτρήσεις. Αλλά δεν έγινε; Γιατί δε γίνεται; Λέγεται ότι διαπραγματευόμαστε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα. Είναι μια πολύ σοβαρή απώλεια. Υπενθυμίζω σε αυτούς που διοικούν το κράτος: Εάν σταματήσετε τις δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης για διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, χάνουμε την Ανατολική Μεσόγειο. Ακυρώνουμε εμείς οι ίδιοι τη Συμφωνία με τη Λιβύη».

 Υποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι ο συνομιλητής της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και επομένως οι διαπραγματεύσεις είναι περιττές, ο Yaycı ισχυρίστηκε ότι διαφορετικά η γραμμή Τουρκίας-Λιβύης ‘που διέρχεται (δήθεν) έξω από τα ελληνικά νησιά’ (sic) θα κατέρρεε και η ‘συμφωνία’ θα εξαφανιζόταν.

Ο Yaycı είπε πως:

«Η Ελλάδα δεν είναι κράτος αρχιπέλαγος όπως η Ινδονησία, η Ιαπωνία ή οι Φιλιππίνες. Επομένως, η ηπειρωτική χώρα, όχι τα νησιά, είναι η βάση για τoν διαμοιρασμό των θαλασσίων ζωνών. Η Ελλάδα είναι ένα κράτος χερσόνησος με νησιά, όπως η Τουρκία. Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα που όλοι μπορούν να καταλάβουν”.

“Υπάρχει ένα χωράφι”, λέει, “που μου άφησε ο παππούς μου. Ο ιδιοκτήτης του παρακείμενου χωραφιού έρχεται μια μέρα και λέει, ‘Όχι, αυτό είναι δικό μου’. Ακόμα κι αν πω ‘Όχι είναι δικό μου, δουλεύω σε αυτό’, δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Τέλος, λέω ‘Δεν φυτεύω το χωράφι μου μέχρι να λυθεί η διαφωνία’. Είμαι αυτός που χάνει. Τώρα, η Ελλάδα δεν χάνει κάτι. Αλλά κερδίζει κάτι από σένα».

Λέγοντας πως αποσύρθηκαν τα τουρκικά πλοία έρευνας και γεώτρησης από την Ανατολική Μεσόγειο, ο Yaycı υποστήριξε ότι:

«Περιμένουμε καλά νέα από την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά τα καλά νέα δεν βγαίνουν από τον αέρα. Αυτά τα πλοία θα έπρεπε να πραγματοποιούν σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις. Αυτό το λάθος βλέπω. Ο κόλπος της Αττάλειας είναι η περιοχή που η Ε.Ε. και η Ελλάδα βλέπουν κατάλληλη για την Τουρκία.

Λένε: ‘Αυτό είναι δικό σας, τα υπόλοιπα δικά μας’. Κατά τη γνώμη μου, το λάθος είναι αυτό: Εκδώσαμε Navtex για το πλοίο Oruc Reis για να κάνει έρευνα στον κόλπο της Αττάλειας για ένα χρόνο. Κρατώντας το πλοίο στον κόλπο, τους δίνετε ένα ατού […] Εκδώσαμε Navtex για τον δικό μας κόλπο. Μακάρι να μην το κάναμε αυτό. Πόσο καιρό θα παραμείνουν τα πλοία μας στον κόλπο;

Αυτά τα πλοία πρέπει να δραστηριοποιηθούν στην Ανατολική Μεσόγειο το συντομότερο δυνατόν. Διαφορετικά χάνουμε. […] Θα πρέπει να χρησιμοποιούμε αποτελεσματικά τα πλοία μας. Μια απάντηση θα πρέπει να δοθεί στη δήλωση της Ελλάδας (‘ότι αποκλείσαμε την Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο’).

ΠΗΓΗ: εφημερίδα Sözcü, Saygı Öztürk

Πουλάει τρέλα ο Μεβλούτ: Πλοία θέλουν να εισέλθουν στην υφαλοκρηπίδα μας! “Βλέπει” προκλητικές ενέργειες από Ελλάδα-Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: