Ψεκασμένοι ή κάτι ξέρουν; Οι Τούρκοι βλέπουν “συνωμοσία” των Αμερικανών εναντίον τους μέσω της …Αθήνας!

File photo Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού ΑΠΕ ΜΠΕ, ΓΕΝ, STR




Με τίτλο «Νέα Συνωμοσία των ΗΠΑ διαμέσου της Ελλάδας» δημοσιεύεται στην εφημερίδα Aydınlık ανυπόγραφο ρεπορτάζ που παραθέτει εκτενείς δηλώσεις του παραιτηθέντος υποναύαρχου και φερόμενου εμπνευστή του “τουρκολιβυκού ΜοU”, Cihat Yaycı.

Ο εν λόγω κύριος υπερασπίζεται το από του 1995 ψηφισθέντος casus belli της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης κατά της άσκησης του δικαιώματος επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, μεταξύ άλλων:

«Η απόφαση για ‘casus belli’ της Τουρκίας ειδώθηκε ως ‘απειλή’ στη Συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας» (σ.σ. τα μόνα εισαγωγικά στο πρωτότυπο), ενώ «μπήκε πρώτη φορά και για τις ΗΠΑ σε γραπτό κείμενο, έκφραση που συντείνει στο ότι η Τουρκία απειλεί».

Το ρεπορτάζ παραθέτει εντός εισαγωγικών τον υπότιτλο «’Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα’» ενώ σημειώνεται πως «Στη Συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας, η απόφαση ‘casus belli’ που ελήφθη στην τουρκική Εθνοσυνέλευση [τΕ] του 1995 καταγράφηκε ως απειλή».

Ο ίδιος ο Yaycı σημειώνει «Προειδοποιώ! Η Αναφορά του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στην απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης (ΤΕ) δεν είναι σύμπτωση. Η Ελλάδα σύντομα μπορεί να αποτολμήσει το παράλογο να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα».

Ο Yaycı ισχυρίζεται, μεαταξύ άλλων, ότι «Το καθεστώς της ‘Θάλασσας των Νησιών’ δεν καθορίζεται από τη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, αλλά με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923. Σύμφωνα με τη Λωζάννη τα χωρικά ύδατα είναι 3 μίλια. Η Ελλάδα που έχει υπογράψει τη Λωζάννη πρέπει να τη σεβαστεί και να συμμορφωθεί».

Επισημαίνεται ότι ένθετα του ρεπορτάζ παρατίθενται:

– Η απόφαση casus belli της ΤΕ του 1995, με την υποσημείωση ότι ‘το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων’ είχε εκληφθεί ως πρωταρχική απειλή στο Πολιτικό Έγγραφο Εθνικής Ασφάλειας

– Χάρτες που απεικονίζουν τη μεταβολή των διεθνών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο με βάση διαφορετικά εύρη των χωρικών υδάτων της Ελλάδος [3, 6 και 12 ν.μ.], κατά την επιχειρηματολογία Yaycı.

«Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974»: Ο Αλέξης Παπαχελάς καταγράφει το παρασκήνιο και τα παιχνίδια των δικτατόρων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: