Πρώην βασανιστής αποκαλύπτει τα φρικτά πάθη των Ουιγούρων σε κινεζικά στρατόπεδα συγκέντρωσης

Αεροφωτογραφία της «αυτόνομης» περιοχής των Ουιγούρων στην Ξινγιάνγκ της Κίνας. EPA/WU HONG




Tα φρικτά βασανιστήρια που υφίσταται η μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων, στις φυλακές της Κίνας αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στο CNN ένας πρώην βασανιστής.

Μιλώντας υπό το όνομα Jiang, για να προστατεύσει τα μέλη της οικογένειάς του που παραμένουν στην Κίνα, στην τρίωρη συνέντευξή του στο CNN αποκαλύπτει ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τα συστηματικά βασανιστήρια που υφίστανται μέλη της κοινότητας των Ουιγούρων στο σύστημα των στρατοπέδων εγκλεισμού.

«Κλωτσήστε τους, χτυπήστε τους μέχρι να μελανιάσουν και να πρηστούν», λέει ο Τζιανγκ, που ομολογεί ότι συνήθιζε και αυτός και οι συνάδελφοί του να ανακρίνουν κρατούμενους σε κέντρα κράτησης της αστυνομίας «μέχρι να γονατίσουν στο πάτωμα κλαίγοντας».

Οι φρικτές μέθοδοι περιελάμβαναν δέσιμο των ανθρώπων σε μεταλλική ή ξύλινη «καρέκλα τίγρης» – καρέκλες σχεδιασμένες να ακινητοποιούν τους ύποπτους – κρέμασμα ανθρώπων από το ταβάνι, σεξουαλική βία, ηλεκτροπληξίες και βασανιστήριο εικονικού πνιγμού. Οι κρατούμενοι συχνά αναγκάζονταν να μείνουν ξύπνιοι για μέρες και στερούνται το φαγητό και το νερό, είπε.

«Ο καθένας χρησιμοποιεί διαφορετικές μεθόδους. Μερικοί χρησιμοποιούν ακόμη και λοστούς ή σιδερένιες αλυσίδες με κλειδαριές», λέει ο Jiang. «Και αστυνομικοί που πατάνε στο πρόσωπο των υπόπτων λέγοντάς τους να ομολογήσει».

Τα βασανιστήρια στα κέντρα κράτησης της αστυνομίας σταματούν μόνο όταν οι ύποπτοι ομολογούν, λέει ο Jiang. Στη συνέχεια μεταφέρονται συνήθως σε κάποια άλλη εγκατάσταση, φυλακή ή ένα στρατόπεδο εγκλεισμού.

Για να πιστοποιήσει το αληθές της της κατάθεσής του, ο Jiang έδειξε στο CNN τη στολή της αστυνομίας, επίσημα έγγραφα, φωτογραφίες, βίντεο και ταυτότητα από την εποχή του στην Κίνα, τα περισσότερα από τα οποία δεν μπορούν να δημοσιευτούν για την προστασία της ταυτότητάς του.

Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτιμά ότι έως και 2 εκατομμύρια Ουιγούροι και άλλες μειονότητες έχουν κρατηθεί σε στρατόπεδα αιχμαλωσίας στο Σιντζιάνγκ από το 2017. Η Κίνα λέει ότι τα στρατόπεδα είναι επαγγελματικά, με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των αποσχιστικών τάσεων και έχει επανειλημμένα αρνηθεί κατηγορίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Θέλω να επαναλάβω ότι η λεγόμενη γενοκτονία στο Σιντζιάνγκ δεν είναι παρά μια φήμη που υποστηρίζεται από ύπουλα κίνητρα, ένα ξεκάθαρο ψέμα», δήλωσε ο Ζάο Λιτζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τον περασμένο Ιούνιο.

«Μερικοί είναι απλώς ψυχοπαθείς»

Μέσα στα κέντρα κράτησης της αστυνομίας, ο κύριος στόχος ήταν να αποσπαστεί μια ομολογία από τους κρατούμενους, με το σεξουαλικό βασανισμό να είναι μία από τις τακτικές, λέει Jiang.

«Δέναμε δύο ηλεκτρικά καλώδια στις άκρες και τοποθετούσαμε τα σύρματα στα γεννητικά τους όργανα, ενώ το άτομο ήταν δεμένο».
Παραδέχτηκε ότι έπρεπε συχνά να παίζει “κακό αστυνομικό” κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων, αλλά είπε ότι απέφυγε το χειρότερο από τη βία, σε αντίθεση με ορισμένους συναδέλφους του.

«Κάποιοι το βλέπουν ως δουλειά, μερικοί είναι απλώς ψυχοπαθείς», λέει.

Ένα «πολύ συνηθισμένο μέτρο» βασανιστηρίων και ανθρωποποιήσεων ήταν οι φύλακες να διατάσσουν τους κρατούμενους να βιάζουν και να κακομεταχειρίζονται τους νέους άνδρες κρατούμενους, λέει ακόμη ο Jiang.

Ο Aμπντουγουέλι Αγιούπ, ένας 48χρονος μελετητής των Ουιγούρων από το Σιντζιάνγκ, δήλωσε ότι συνελήφθη στις 19 Αυγούστου 2013, όταν η αστυνομία με τυφέκια περικύκλωσε ένα νηπιαγωγείο που είχε ανοίξει για να διδάξει στα μικρά παιδιά τη μητρική τους γλώσσα.

Την πρώτη του νύχτα σε κέντρο κράτησης της αστυνομίας στην πόλη Κασγκάρ, ο Αγιούπ λέει ότι βιάστηκε ομαδικά από περισσότερους από δώδεκα Κινέζους.

Κατέρρευσε αναίσθητος και ξύπνησε περικυκλωμένος από τον εμετό και τα ούρα του.

«Είδα τις μύγες, ακριβώς όπως πετούσα γύρω μου», λέει ο Αγιούπ. «Διαπίστωσα ότι οι μύγες είναι καλύτερες από εμένα. Γιατί κανείς δεν μπορεί να τις βασανίσει και κανείς δεν μπορεί να τις βιάσει».

«Είδα ότι αυτοί οι τύποι (γελούσαν μαζί μου) (λέγοντας) πόσο αδύναμος είμαι».
«Άκουσα αυτά τα λόγια». Και ο εξευτελισμός συνεχίστηκε την επόμενη μέρα, όταν οι φύλακες τον ρώτησαν: «Πέρασες καλά;».

Είπε ότι μεταφέρθηκε από το κέντρο κράτησης της αστυνομίας σε στρατόπεδο φυλάκισης και τελικά αφέθηκε ελεύθερος στις 20 Νοεμβρίου 2014, αφού αναγκάστηκε να ομολογήσει το έγκλημα της «παράνομης συγκέντρωσης χρημάτων».

Το CNN περιμένει απάντηση από την κινεζική κυβέρνηση σχετικά με τη μαρτυρία του Aγιούπ.

Τώρα ο Αγιούπ ζει στη Νορβηγία και εξακολουθεί να διδάσκει και να γράφει βιβλία στη γλώσσα των Ουιγούρων για παιδιά, για να προσπαθήσει να κρατήσει τον πολιτισμό του ζωντανό. Αλλά λέει ότι το τραύμα των βασανιστηρίων του θα μείνει μαζί του για πάντα.

«Είναι η ουλή στην καρδιά μου», είπε. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ»

«Δεν τους μισώ», λέει ο Αγιούπ. «Είναι όλοι τους θύματα αυτού του συστήματος. Καταδικάζουν τον εαυτό τους εκεί. Είναι εγκληματίες. Είναι μέρος αυτού του εγκληματικού συστήματος».

Με πληροφορίες από CNN

Ο Μπάιντεν παρεμβαίνει στην ΑΟΖ της Ιαπωνίας: Δεσμεύθηκε να βοηθήσει το Τόκιο να υπερασπιστεί τα νησιά Σενκάκου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: