Πάλι από την αρχή διότι δεν βάζουμε μυαλό: Περιοριστικά μέτρα σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χαλκιδική και Κιλκίς

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου στην καθιερωμένη ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του υπουργείου Υγείας, στο υπουργείο, στην Αθήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Με τα μάτια στραμμένα προς την Βόρεια Ελλάδα, είναι οι επιστήμονες, καθώς καταγράφεται επιδείνωση της πανδημίας σε αρκετές περιοχές της όπως είπε χθες το βράδυ η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Η ίδια απέδωσε την αύξηση αυτή, τόσο στην πτώση της θερμοκρασίας και στο συγχρωτισμό που αυτή συνεπάγεται, όσο και στην χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη που υπάρχει σε συγκεκριμένους νομούς της χώρας.

Επίσης, έκανε λόγο για σημαντικές διακυμάνσεις που έχει η πορεία της πανδημίας στη χώρα και μίλησε για αυξητική τάση της στην Δυτική Μακεδονία και την Θεσσαλία. Όπως είπε, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από μελέτη που έκανε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, φαίνεται ότι σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, υπάρχει ανάλογη αύξηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού.

Μιλώντας για το σύστημα Υγείας ανέφερε ότι στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Μακεδονία, η πληρότητα των ΜΕΘ φτάνει πλέον το 90% τονίζοντας ότι είμαστε ακόμα στην αρχή του φθινοπώρου. Όπως σημείωσε, παρότι οι νοσηλείες για κορονοϊό έχουν μειωθεί κάτω από 2.000 στη χώρα και ανά ημέρα έχουμε 178 νέες εισαγωγές, καταγράφεται αύξηση των διασωληνωμένων στις ηλικίες άνω των 55 ετών, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι ανεμβολίαστοι.

Αναφερόμενη σε άλλη μελέτη, είπε ότι αν κάποιος είναι ανεμβολίαστος και βρίσκεται στο ηλικιακό φάσμα άνω των 60 ετών, έχει 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ και 12 φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσει τη ζωή του.

Η κ. Παπαευαγγέλου ήταν ξεκάθαρη και κάλεσε για μία ακόμη φορά όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν, γιατί όπως είπε «αν δεν εμβολιαστούν θα νοσήσουν και ενδεχομένως να κινδυνεύσουν». Η ίδια συμπλήρωσε ότι ένα στα τρία κρούσματα κορονοϊού είναι σε παιδιά ηλικίας κάτω των 17 ετών, ενώ παρατήρησε ότι στις ηλικίες 12 έως 17 ετών, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι χαμηλότερος από ότι ήταν τον Αύγουστο.

Όπως είπε τα κρούσματα και στα παιδιά αυξάνονται αν αυτά ζουν σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, καθώς εκεί υπάρχει έξαρση της πανδημίας. Επίσης τόνισε πως η ενδοοικογενειακή μετάδοση συνεχίζει να είναι ο βασικός τρόπος μετάδοσης του ιού σε αυτές τις περιοχές καθώς «εκτός από τα παιδιά βλέπουμε ότι νοσούν και οι γονείς τους ηλικίας 45 έως 55 ετών».

Αντίθετα όπως είπε, στην Αττική όπου υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, ο αριθμός των παιδιών που μολύνονται είναι σταθερά χαμηλός, δηλαδή συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει στη βόρεια Ελλάδα προσθέτοντας ότι 3 εβδομάδες με ανοιχτά σχολεία δεν φαίνεται προς το παρόν να υπάρχει μεγάλη ενδοσχολική μετάδοση του ιού.

Μιλώντας και για το ενδεχόμενο να αφαιρέσουν τη μάσκα τα παιδιά που ζουν σε περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο και σε μικρές πόλεις, είπε ότι αν αποφασίσουμε να βγει η μάσκα από τα παιδιά στο σχολείο, «αυτό δεν θα εξαρτηθεί από το μέγεθος μίας πόλης αλλά από το αν υπάρχει σημαντική εμβολιαστική κάλυψη στην πόλη αυτή».

Ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι είναι ακόμα νωρίς για να κάνουμε τέτοιες συζητήσεις για το αν δηλαδή θα βγουν οι μάσκες στα σχολεία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν έχουν συζητηθεί στην επιτροπή επιπλέον μέτρα με βάση τα σημερινά δεδομένα, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι «δεν έχουμε συζητήσει για επιπλέον μέτρα, δεν το έχουμε συζητήσει καθόλου μετά το καλοκαίρι», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η συζήτηση αυτή τώρα δεν έχει αξία αλλά υποθετικά πρόσθεσε ότι η πίεση στο ΕΣΥ, η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη μίας περιοχής και ενδεχομένως ο καιρός, μπορεί να παίξουν το ρόλο τους ώστε να ληφθούν μελλοντικά κάποια μέτρα σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

  • Περιοριστικά μέτρα από την Παρασκευή στις 06:00 στις Π.Ε. Λάρισας, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης

Περιοριστικά μέτρα θα τεθούν σε ισχύ σήμερα στις 6 το πρωί στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης καθώς εντάσσονται στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοΐου Covid-19, στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση.

Παράλληλα παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας, Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας. Επιπλέον, η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας εντάσσεται στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί).

Τα μέτρα που ισχύουν είναι τα εξήςι:

– Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

– Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Τα μέτρα ισχύουν από αύριο, Παρασκευή 1η Οκτωβρίου και ώρα 06.00 έως την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου και ώρα 6:00.

Επίσης, τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των 20 ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

  • Μαγιορκίνης: Σε φάση συρρίκνωσης βρίσκεται η επιδημία στην Ελλάδα

Σε φάση συρρίκνωσης βρίσκεται η επιδημία στην Ελλάδα, για πέμπτη συνεχή εβδομάδα, με σχετική σταθερότητα ωστόσο στην πίεση που υφίσταται το σύστημα υγείας, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Δυστυχώς, όπως είπε, οι προβλέψεις των επιστημόνων για επιδείνωση της επιδημίας με την πτώση της θερμοκρασίας στα βόρεια επαληθεύεται και σε κάποιες από αυτές τις περιοχές υπάρχει σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Επανέλαβε ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας παραμένει η αύξηση των εμβολιασμών.

Σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται σε επιβαρυμένες περιοχές, είπε ότι είναι ικανοποιητικά, λέγοντας μάλιστα ότι δεν αναμένεται να υπάρξει αύξηση της πίεσης που παρατηρήθηκε πέρυσι.

  • Πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα

Ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε βελτίωση. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 10% λιγότερες διαγνώσεις. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε μείωση για τρίτη εβδομάδα με περίπου 17%, λιγότερους θανάτους από την προηγούμενη εβδομάδα.

Σχετικά σταθερή εμφανίζεται, όμως, η πίεση στο σύστημα υγείας. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε περίπου 3%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid υποχωρεί σε λιγότερες από 200 ανά ημέρα. Το ισοζύγιο εισιτηρίων – εξιτηρίων παρέμεινε κάτω από το 1 μεσοσταθμικά.

  • Στοιχεία για τα self-tests

Σχετικά με την παρέμβαση Δημόσιας Υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-tests μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 50,8 εκατομμύρια συσκευές σε περίπου 4,7 εκατομμύρια πολίτες.

Έχουν γίνει 38,5 εκατομμύρια ηλεκτρονικές δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματίες υγείας είναι 109.000.

  • Η πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 234 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 4,78 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα. Ο ρυθμός νέων διαγνώσεων δείχνει πτωτική τάση με 10% μείωση εντός της τελευταίας εβδομάδας.

Καταγράφηκαν περίπου 454.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε επίσης μείωση της τάξεως του 7% και καταγράφηκαν περίπου 7.500 ανά ημέρα. Η επιδημία στην Ευρώπη την τελευταία εβδομάδα δείχνει μικρή τάση επιδείνωσης. Παρατηρήθηκε 6% αύξηση τόσο στις διαγνώσεις όσο και στους θανάτους.

Πιο συγκεκριμένα ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων κινείται στο επίπεδο των 124.000 διαγνώσεων ανά ημέρα, ενώ ο ρυθμός των θανάτων αυξήθηκε σε περίπου 1.800 ανά ημέρα. Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες οι 24 έδειξαν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης.

  • Επικράτηση του στελέχους Δέλτα

Ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 639 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 27 Αυγούστου 2021 έως 18 Σεπτεμβρίου 2021.

Από τον έλεγχο των 639 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 620 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC). Εκ των 620 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, όλα αφορούν στο στέλεχος Δέλτα. Επιπλέον ανιχνεύθηκε 1 στέλεχος B.1.575.

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 33.446 δείγματα από εγχώρια κρούσματα.

Εξ αυτών 29.426 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 3.280 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 740 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής.

Μεταξύ των 29.426 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τέσσερα πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση που έχουν απομονωθεί είναι το Alpha, με ποσοστό 52,89%, ακολουθούμενο από το Δέλτα με ποσοστό 30,70%, το B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 7,96%, και το Beta με ποσοστό 1,13% .

Από τα 3.280 δείγματα που έχουν ληφθεί ή επιλεγεί στοχευμένα, έχουν βρεθεί 3.113 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση.

Από τα δείγματα αυτά, 39,94% αφορούν στο B.1.1.318 (Variant E484K), 32,07% στο Δέλτα, 16,43% στο Alpha, 6,16% στο Beta, 0,12% στο C.36, 0,09% στο Gamma και 0,09% στο A.28.

Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 360 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή ενδιαφέροντος από δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων, εκ των οποίων 226 αφορούν στο Delta, 113 στο Alpha, 6 στο Beta, 6 στο Mu, 4 στο B.1.1.318 (Variant E484K), 1 στο Eta, 1 στο C.36, 1 στο Kappa, 1 στο B.1.623, 1 στο B.1.1 (Variant E484K).

  • ECDC: Υψηλός κίνδυνος φθινοπωρινής αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 και θανάτων σε χώρες με ανεπαρκή κάλυψη εμβολιασμού

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος για αύξηση στα κρούσματα του κορονοϊού, στις νοσηλείες και στους θανάτους το φθινόπωρο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου που δεν έχουν ακόμη επιτύχει αρκετά υψηλή κάλυψη εμβολιασμού για την COVID-19 στο σύνολο των πληθυσμών τους και οι οποίες σχεδιάζουν να χαλαρώσουν τις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Ειδικότερα, ο ECDC αναφέρει ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να παρουσιάσουν σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, νοσηλειών και θνητότητας από τώρα έως το τέλος Νοεμβρίου. Αυτό υποδεικνύεται από μια νέα γρήγορη εκτίμηση κινδύνου (rapid risk assessment) του ιού SARS-CoV-2 που δημοσιεύθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Ο κίνδυνος να σημειωθεί σημαντική άνοδος των κρουσμάτων, των νοσηλειών και της θνητότητας για τους επόμενους δύο μήνες παραμένει, λόγω της πολύ υψηλής κυκλοφορίας του ιού και τα πλήρως εμβολιασμένα ευάλωτα άτομα εξακολουθούν να κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν λοίμωξη με σοβαρά αποτελέσματα.

Μέχρι στιγμής, μόνο το 61% του συνολικού πληθυσμού στην ΕΕ/ΕΟΧ έχει εμβολιαστεί πλήρως και μόνο τρεις χώρες (Μάλτα, Πορτογαλία, Ισλανδία) έχουν εμβολιάσει περισσότερο από το 75% του συνολικού πληθυσμού τους. Υπάρχει σημαντική διακύμανση στην παροχή εμβολίων σε χώρες και εντός περιφερειών, με αποτέλεσμα μεγάλες αναλογίες του πληθυσμού ΕΕ/ΕΟΧ να παραμένουν επιρρεπείς σε λοίμωξη.

«Οι προβλέψεις δείχνουν ότι ένας συνδυασμός υψηλής κάλυψης εμβολιασμού και αποτελεσματικής μείωσης των επαφών είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του κινδύνου μεγάλου βάρους της COVID-19 στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης αυτό το φθινόπωρο», τονίζει η Διευθύντρια του ECDC ‘Αντρεα Αμμόν.

Προσθέτει ότι «οι χώρες πρέπει να προσπαθούν συνεχώς να αυξάνουν την κάλυψη εμβολιασμού σε όλες τις επιλέξιμες ηλικιακές ομάδες, ανεξάρτητα από τα τρέχοντα επίπεδα κάλυψης εμβολιασμού, για να περιορίσουν το βάρος των λοιμώξεων που θέτει η παραλλαγή Δέλτα. Ανάλογα με την τοπική επιδημιολογική κατάσταση, μπορεί ακόμη να χρειάζονται μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις μέχρι το τέλος Νοεμβρίου ».

Οι χώρες με υψηλότερη κάλυψη εμβολιασμού για την COVID-19 στο σύνολο του πληθυσμού διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να βιώσουν έντονο κύμα κρουσμάτων, νοσηλείας και θνητότητας από τώρα έως τα τέλη Νοεμβρίου, εκτός εάν σημειωθεί ραγδαία μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου λόγω της εξασθένησης της ανοσίας.

Η έκθεση προβλέπει επίσης ότι θα αναφερθούν μεγαλύτερες αναλογίες κρουσμάτων SARS-CoV-2 μεταξύ των παιδιών τους επόμενους μήνες. Παρεμβάσεις, όπως η φυσική απόσταση, που αποτρέπουν τον συνωστισμό καθώς και η υγιεινή και ο βελτιωμένος αερισμός θα παραμείνουν απαραίτητες για την πρόληψη της μετάδοσης στο σχολικό περιβάλλον.

Ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης, ιδίως για τους ευάλωτους πληθυσμούς και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, θα είναι ουσιαστικός για να μετριάσει τον αντίκτυπο στα άτομα και στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης τους επόμενους μήνες από την πιθανή συν-κυκλοφορία των δύο ιών.

Παραμένει ζωτικής σημασίας τα συστήματα επιτήρησης της COVID-19 να μπορούν να παρακολουθούν και να αναφέρουν αποτελεσματικά τα κρούσματα, τις νοσηλείες και τους θανάτους, προκειμένου να καθοδηγούν τις αποφάσεις σχετικά με τα μέτρα δημόσιας υγείας και να κατανοούν τον αντίκτυπό τους.

Ποτέ ξανά ναζιστικοί δολοφονικοί σχηματισμοί όπως η Χρυσή Αυγή, ναζιστές έδρασαν στη Σταυρούπολη, δηλώνει ο Τάκης Θεοδωρικάκος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: