FILE PHOTO – Το σήμα του ΠΑΣΟΚ στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Ρεπορτάζ Hellas Journal

Σε ένα είναι σίγουρο ότι ομονοούν όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι του Κινήματος Αλλαγής: ότι στις 5 ή στις 12 Δεκεμβρίου αυτό το κόμμα θα πεθάνει. Και στη θέση του θα αναγεννηθεί το ΠΑΣΟΚ από την τέφρα του ως φοίνικας.

Ο ένας μετά τον άλλο, οι 6 τελικώς -ως σήμερα τουλάχιστον, μετά την επίσημη απόσυρση του Βασίλη Κεγκέρογλου– υποψήφιοι είτε το δηλώνουν καθαρά, είτε το υπονοούν με μεγάλη σαφήνεια: Το ΠΑΣΟΚ είναι το μεγάλο μαγαζί, στο ΠΑΣΟΚ θα επιστρέψουν, τουλάχιστον οι ίδιοι.

Φυσικά ξεχνούν ότι «έφυγαν» τυπικά τουλάχιστον από το ΠΑΣΟΚ για συγκεκριμένους πρακτικούς και θεωρητικούς λόγους. Ο ένας ήταν η αρνητική φόρτιση και η απαξίωσή του την εποχή των μνημονίων. Ο άλλος η προσπάθεια να πείσουν ευρύτερες κεντροαριστερές δυνάμεις να συμπαραταχθούν σε ένα καθαρό, χωρίς βαρίδια πολιτικό κόμμα.

Προφανώς, η πλειοψηφία τους κρίνει ότι δεν υπήρξε κανένα ουσιαστικό όφελος και ότι όσοι εν δυνάμει μπορούν να επαναπατριστούν είναι περισσότεροι από όσους προσήλθαν.

Τώρα, το ζητούμενο είναι ποιος θα τους επαναπατρίσει ή τουλάχιστον θα προσπαθήσει. Σίγουρα όχι ο Βασίλης Κεγκέρογλου που αφού την Τετάρτη, λίγες ώρες πριν την δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου κατέθεσε τις υπογραφές των υποστηρικτών του την Πέμπτη, ένα 24ωρο αργότερα αποφάσισε ότι έχει αλλάξει το πολιτικό σκηνικό.

Άρα, προσώρας μένουν έξι:

  • Γιώργος Παπανδρέου
  • Ανδρέας Λοβέρδος
  • Νίκος Ανδρουλάκης
  • Χάρης Καστανίδης
  • Παύλος Γερουλάνος
  • Παύλος Χρηστίδης

Δύο από αυτούς, αν μείνουν όλοι ως την ημέρα των εκλογών, θα πάνε στον δεύτερο γύρο για να διεκδικήσουν το περίζηλο τίτλο του επικεφαλής του τρίτου κόμματος στη Βουλή.

Όλοι φιλοδοξούν και δηλώνουν ότι στόχος τους μόλις εκλεγούν θα είναι να μεγαλώσουν το κόμμα προφανώς ποντάροντας στο ότι θα καταφέρουν να πείσουν ένα μικρό έστω ποσοστό από τα πολλά εκατομμύρια ψηφοφόρων που έφυγαν την τριετία 2010-2012 να επιστρέψουν.

Φυσικά είναι άλλο να το δηλώνεις και άλλο να το πετύχεις. Ή, όπως είπε και ο Χάρης Καστανίδης, το πρωί της Πέμπτης σκωπτικά, όλοι λένε ότι θέλουν να μεγαλώσουν τη δημοκρατική παράταξη. Ακόμη και αυτοί που την μίκρυναν.

Από την άλλη αυτή δεν είναι η μόνη τροχιοδεικτική βολή κατά Παπανδρέου, πριν καν αρχίσει επίσημα η προεκλογική περίοδος. Ένας ακόμη υποψήφιος πρόεδρος ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε εμμέσως αλλά πολύ καθαρά σε αυτόν.

«Ο όρος προοδευτική διακυβέρνηση εμένα μου ακούγεται ύποπτος» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 και τους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο, ο κ. Λοβέρδος απαντώντας με έμμεσο τρόπο στην χθεσινή ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Γιώργου Παπανδρέου.

Και υπογράμμισε, για να γίνει σαφέστερος, ότι εξυφαίνεται μια απόπειρα να φτιαχτεί ένα μέτωπο ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως σε αυτό προστεθεί και το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη.«Έτσι εκλαμβάνω εγώ αυτά που λέγονται για προοδευτική διακυβέρνηση», τόνισε ο κ Λοβέρδος σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προοδευτικό κόμμα και ως νικητής των εσωκομματικών διαδικασιών, είπε ότι ο ίδιος θα ακυρώσει αυτά τα σενάρια.

Είναι σαφές ότι τις επόμενες εβδομάδες όταν όλοι οι υποψήφιοι ανοίξουν τα χαρτιά τους και τοποθετηθούν ουσιαστικά επί κεντρικών ζητημάτων πολιτικής και όχι επί ονοματολογίας και συνθημάτων, θα φανεί καθαρά η θέση καθενός από αυτούς και έτσι οι πολίτες που θα προσέλθουν στην κάλπη της πρώτης Κυριακής θα έχουν γνώση των δεδομένων.

Στο διάστημα αυτό αναμένεται να υπάρξει και ένταση και αντιπαραθέσεις καθώς όντως η υποψηφιότητα Παπανδρέου διαταράσσει ισορροπίες και επαναφέρει μνήμες.

Παύλος Γερουλάνος: Υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ με 6.245 υπογραφές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: