Ο πληθωρισμός κατατρώει την ανάπτυξη στην Τουρκία και ο Ερντογάν θέλει μόνο να παραμείνει στην εξουσία

File photo: Λόγω των πολιτικών του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν η τουρκική οικονομία και η λίρα βρέθηκαν στα τάρταρα. EPA, ERDEM SAHIN




Ο υψηλός πληθωρισμός κατατρώει την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και τη δημοτικότητα της κυβέρνησης. Η ανάπτυξη που βασίζεται στις πιστώσεις δεν είναι βιώσιμη και ο Πρόεδρος Erdogan επιδεινώνει την κατάσταση. Αυτές είναι οι βασικές ιδέες στο σχόλιο του Ozan Demircan στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Handelsblatt.

Αν και ηχεί παράδοξα, κατά το 2020, έτος της πανδημίας, η τουρκική οικονομία ήταν μια από τις λίγες που σημείωσαν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Μάλιστα κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, το τουρκικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 21,7 %, σημειώνοντας την υψηλότερη αύξηση από το 1999. Ενδεικτικό είναι ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε επι τα βελτίω την πρόβλεψή του για ανάπτυξη για ολόκληρο το 2021 από 5,8 σε 9 %.

Ο πληθωρισμός στη χώρα έφτασε στο υψηλό -ρεκόρ του 19,6 % τον Σεπτέμβριο. Η λίρα έχει χάσει περίπου το 50 % της αξίας της έναντι του ευρώ και του αμερικανικού δολαρίου από την αρχή της πανδημίας.

Ενάμιση χρόνο πριν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές, το κυβερνών κόμμα AKP του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan αποδυναμώνεται και σύντομα θα μπορούσε να χάσει την απόλυτη πλειοψηφία μαζί με τον κυβερνητικό του εταίρο.

Η εμπιστοσύνη στη διοίκηση στην Άγκυρα μειώνεται. «Κάνουν μόνο αυτό που τους κρατά στην εξουσία, αλλά όχι πλέον αυτό που φέρνει ανάπτυξη και σταθερότητα», παρατηρούν υψηλόβαθμοι ξένοι διπλωμάτες στην τουρκική πρωτεύουσα Άγκυρα.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος απέλυσε τρία μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής και διόρισε δύο νέα μέλη στη θέση τους. Το διάταγμα δημοσιεύτηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα τοπική ώρα, οι λόγοι δεν αποκαλύφθηκαν.

Η ισοτιμία του τοπικού νομίσματος “βυθίστηκε” μετά την ανακοίνωση σε ιστορικό χαμηλό ρεκόρ των 9,17 λιρών προς ένα δολάριο.

ΠΗΓΗ: Handelsblatt, Ozan Demircan –Die türkische Wirtschaft wächst – und genau das ist das Risiko

Η επένδυση των 100 εκατ. από τον όμιλο Alexandrion στην Καβάλα: Για αποστακτήριο αιθυλικής αλκοόλης [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: