Ο Ερντογάν βρίζει την Αμερική και αυτή τον χαϊδεύει: Όμως, κρατείστε το όνομα Μπρέτ ΜακΚουρκ… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο Μπρέτ ΜακΚούρκ (Brett McGurk), μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Φωτογραφία Brett McGurk, @brett_mcgurk




Δείχνει μία περίεργη υπομονή η Αμερική για την Τουρκία και τις προκλήσεις του Προέδρου της, του ισλαμιστή Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αποφάσισε να προχωρήσει σε νέες αγορές του ρωσικού συστήματος S-400 αλλά και άλλου πολεμικού υλικού από τη Ρωσία.

Η αμερικανική κυβέρνηση δείχνει ταυτόχρονα και μία αδικαιολόγητη υπομονή. Σε όλες τις λεγόμενες παραβατικές χώρες απαντά άμεσα, αλλά με την Τουρκία αυτό μονίμως δεν συμβαίνει. Και είναι πρόβλημα. Οι Δημοκρατικοί, περισσότερο και από τους Ρεπουμπλικάνους, δείχνουν ένα εξεζητημένο φιλοτουρκισμό. Και αναφέρομαι στην γραφειοκρατία.

  • Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.

Σημείωσε σχετικά:

Η επίσημη αμερικανική θέση είναι η γνωστή: Επιβάλαμε κυρώσεις, θα κάνουμε το ίδιο και στην επόμενη αγορά στρατιωτικού υλικού εκ μέρους της Τουρκίας. Οι πρώτες κυρώσεις θεωρούνται όχι σημαντικές. Δεν έχουν δόντια, όπως χαρακτηριστικά μας είπε επαγγελματικό στέλεχος του Κογκρέσου. Και οι επόμενες, δεν γνωρίζουμε πότε θα επιβληθούν και αν αυτή τη φορά θα έχουν δόντια.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ξανά σήμερα στη Hellas Journal στο κανάλι OPEN ότι στην περίπτωση που ο Ερντογάν προχωρήσει στα σχέδια του, όσον αφορά τις στρατιωτικές σχέσεις με τη Ρωσία, θα τιμωρηθεί.

«Γνωρίζουμε», αναφέρει, «τις δηλώσεις (του Ερντογάν) και καλουμε την Τουρκία σε καθε ευκαιρια και σε καθε επιπεδο να μην διατηρήσει τους S-400 που ήδη έχει αγορασει και να μην προχωρησει σε αλλη αγορα ρωσικού στρατιωτικου εξοπλισμού.

Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε ξεκάθαροι με την Τουρκια ότι οποιαδηποτε νεα σημαντικη αγορα στρατιωτικου εξοπλισμου θα επιφερει νέες κυρώσεις βασει του νόμου CAATSA 23. Αυτές οι κυρώσεις θα ειναι ξεχωριστές και επιπρόσθετες σε αυτές που ήδη επιβληθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Όμως, την ίδια στιγμή τονίζουν ότι θεωρούν την Τουρκια συμμαχο και φιλική χωρα και προσθέτουν ότι “συνεχίζουμε να αναζητουμε ευκαιριες ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, ακομη και οταν διαφωνουμε”.

Τρελά πράγματα και μία …«λογική» που δεν έχει καθόλου, μα καθόλου λογική.

Στα παραπάνω προστέθηκε και ένα άλλο πρόβλημα που πιστεύω ότι θα αναδειχθεί πολύ το επόμενο διάστημα. Ήδη ο Ερντογάν επιμένει στο θέμα των Κούρδων της Συρίας.

Να κρατήσουμε ένα όνομα: Μπρέτ ΜακΚούρκ (Brett McGurk). Είναι στέλεχος της ομάδας του προέδρου Μπάιντεν που ασχολείται με τα θέματα της Μέσης Ανατολής, είναι μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Είναι βασικά ο άνθρωπος που δημιούργησε τον στρατό που πολέμησε το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ. Ο στρατός αυτός βασίστηκε κατά 85% στους Κούρδους του YPG, που οι Αμερικανοί χαρακτηρίζουν συμμάχους και ο Τούρκος πρόεδρος τρομοκράτες και παρακλάδι του PKK.

Ο Ερντογάν πιστεύει ότι ο ΜακΚούρκ δρα ως να είναι ο αρχηγός των Κούρδων ανταρτών του PKK και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων. Είναι σε παράκρουση ξανά, αλλά πρέπει να δοθεί σημασία στις αντιδράσεις του όταν βρίσκεται υπό πίεση.

  • Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή, ομοιάζει ως ένα «διευθυντή» τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία.
  • Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι ο κ. ΜακΚούρκ «βαδίζει χέρι χέρι με τρομοκρατικές ομάδες» και είναι «υποστηρικτής της τρομοκρατίας».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τη Ρωσία, σημείωσε: «Αυτός ο άνθρωπος πρακτικά αποστέλλει (εννοεί τρομοκράτες) και διοικεί τρομοκρατικές οργανώσεις».

Στην Ουάσιγκτον λένε πως από τη στιγμή που στράφηκε εναντίον του συγκεκριμένου συνεργάτη του κ. Μπάιντεν, πρέπει να προετοιμάζεται για μεγάλη σύγκρουση με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Η συμφωνία με τη Γαλλία αναγκάζει την Αθήνα να υπογράψει και την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: