Ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ του προσφέρουν τα F-16 επειδή έχασε τα F-35: Οι Αμερικανοί αρνούνται να σχολιάσουν

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η πρώτη κυρία, Τζιλ Μπάιντεν παραβρέθηκαν σε μία τελετή στο Καπιτώλιο, τιμώντας τη μνήμη των αστυνομικών που έπεσαν στο καθήκον. EPA, TASOS KATOPODIS, POOL




Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε χωρίς να παρουσιάσει κανένα στοιχείο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσέφεραν στην Άγκυρα την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16, ως αντιστάθμισμα για την απώλεια των αεροπλάνων πέμπτης γενιάς, F-35.

Σύμφωνα με συνέντευξη του Τούρκου Προέδρου στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, η δήθεν προσφορά γίνεται για να αποζημιωθεί η Τουρκία για την πληρωμή 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε ήδη κάνει για την αγορά των μαχητικών F-35.

Μετά την εκδίωξη της Άγκυρας από το πρόγραμμα τα χρήματα παραμένουν “παγωμένα” και θα είναι πολύχρονη η διαδικασία για την επιστροφή του ποσού. Σύμφωνα με πληροφορίες η κατασκευάστρια εταιρεία δεν είναι υποχρεωμένη να τα επιστρέψει διότι η Τουρκία έχει ήδη εξασφαλίσει αντισταθμιστικά οφέλη, για την πολεμική της βιομηχανία, ύψους δύο περίπου δισ. δολαρίων.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει στην ιστοσελίδα μας Hellas Journal τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν, επικαλούμενος την πολιτική του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις αμυντικές πωλήσεις ή μεταφορές που δεν έχουν κοινοποιηθεί επίσημα στο Κογκρέσο. Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο από το πρακτορείο Bloomberg.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία αποβλήθηκε από το πρόγραμμα των F-35 όταν απέκτησε το πυραυλικό σύστημα των S-400 από την Ρωσία. Και η αγορά των αμερικανικών μαχητικών πέμπτης γενιάς συνδέθηκε πια με την εγκατάλειψη ή όχι των ρωσικών S-400 από την Τουρκία.

Σύμφωνα με τους Τούρκους, η δήθεν αμερικανική κίνηση ακολουθεί ένα επίσημο αίτημα προς τις ΗΠΑ που υπέβαλε η Τουρκία τον περασμένο μήνα για την αγορά 40 μαχητικών F-16 Block-70από την Lockheed Martin Corp.

Παράλληλα ζήτησε τον εκσυγχρονισμό 80 F-16 παλαιότερων εκδόσεων, σε μια προσπάθεια αναβάθμισης της πολεμικής αεροπορίας της.

Η παραγγελία -σύμφωνα πάντα με τους Τούρκους- θεωρήθηκε ως συμβιβασμός αφού οι ΗΠΑ την απέκλεισαν από την αγορά F-35 μετά την κρίση με την αγορά των S-400 από την Ρωσία που κατέληξε στην απόφαση επιβολής κυρώσεων.

“Η Τουρκία θέλει να λύσει το πρόβλημα με τις ΗΠΑ μέσω διαλόγου και «εργάζεται για την αποζημίωση για την πληρωμή των F-35», δήλωσε ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, ο Ερντογάν αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των G20 στη Ρώμη, στα τέλη αυτού του μήνα. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει ανακοινώσει μία τέτοια συνάντηση.

Κι άλλη τετράδα ιπταμένων ετοιμάζεται για Γαλλία: Η 12άδα των Rafale F3R * Οι αυριανοί εκπαιδευτές της Τανάγρας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: