Ο Ερντογάν επιλέγει την κατά μέτωπο επίθεση, σε θάλασσα και έδαφος: Στρώνει ναρκοπέδια ο Ταγίπ

File photo: O Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. EPA, LADIMIR SMIRNOV, SPUTNIK / KREMLIN POOL CREDIT




Παίζοντας με τη φωτιά και αξιοποιώντας πλήρως τη στρατιωτική του ισχύ, ο Τούρκος Πρόεδρος επιλέγει το σκληρό πόκερ, στα παιχνίδια του στην Ανατολική Μεσόγειο γράφει στον Φιλελεύθερο ο δημοσιογράφος Κώστας Βενιζέλος.

Κι αυτό γιατί βιάζεται ενόψει του 2023, που θα γιορτασθούν τα 100χρονα του τουρκικού κράτους, ώστε να έχει αποτελέσματα με τη «Γαλάζια Πατρίδα», αλλά και τους ευρύτερους επεκτατικούς σχεδιασμούς στην περιοχή.

Παράλληλα, το 2023 θα είναι χρονιά εκλογών στην Τουρκία και ενόψει του γεγονότος ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να μειώνεται η επιρροή του στους ψηφοφόρους, επιχειρεί να αντιδράσει και να επανέλθει δυναμικά.

Ως εκ τούτου, φαίνεται πως τόσο τα 100χρονα όσο και για οι εκλογές (προσπαθεί να φέρει κοντά τους εθνικιστές), που μπορεί να επισπευθούν, αποτελούν κίνητρα για να προβεί σε ακραίες ενέργειες.

Στα πεδία των κινήσεων του, που αφορούν την Κύπρο, είναι κατά κύριο λόγο οι δράσεις στη θάλασσα με στόχο να αμφισβητήσει την ΑΟΖ της Κύπρου, να διενεργήσει έρευνες και γεωτρήσεις, χωρίς όπως αναφέρουν πληροφορίες, να ενοχλήσει τις ξένες εταιρείες, που είναι αδειοδοτημένες σε θαλασσοτεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο στόλος με τα ερευνητικά και τα γεωτρύπανα της τουρκικής κρατικής εταιρείας ΤΡΑΟ, θα βρεθούν με την υποστήριξη πολεμικών στην περιοχή, χωρίς να αποκλείεται να κινηθούν και στη θάλασσα της Ελλάδος (μεταξύ Κύπρου και Καστελόριζου).

Την ίδια ώρα, επί του εδάφους, σε εφαρμογή βρίσκονται δύο σχεδιασμοί. Ο πρώτος αφορά την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, στην οποία συνεχίζονται οι εργασίες για το άνοιγμα της με απώτερο στόχο τον εποικισμό της. Ο δεύτερος σχεδιασμός αφορά τη στρατιωτική αναβάθμιση των κατεχομένων.

Η αναβάθμιση αυτή –βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Λευκόνοικο, ναυτική βάση στο Μπογάζι– αφορά τους ευρύτερους σχεδιασμούς και όχι κατ’ ανάγκη τις ελεύθερες περιοχές.

Η ενίσχυση και αναβάθμιση της στρατιωτικής παρουσίας στα κατεχόμενα στρέφεται κατά των εχθρικών προς την Τουρκία κρατών της περιοχής. Δεν είναι τυχαίο, που Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως τα τουρκικά drones, μπορούν να φθάσουν μέχρι και την Αίγυπτο.

Την ίδια ώρα, αν και δεν είναι ψηλά στην ατζέντα –δεν είναι προτεραιότητα– οι Τούρκοι δεν έχουν εγκαταλείψει το θέμα της προσάρτησης των κατεχομένων και της αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Δύο εγχειρήματα που αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες και εμπόδια, γεγονός που το γνωρίζει η Άγκυρα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

 

 Όταν κυνηγούν μια χώρα τα …papers αναμενόμενο ήταν να γίνει και σενάριο-δυσφήμηση στο Χόλιγουντ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: