Ο Ερντογάν απαγόρευσε την είσοδο στην Τουρκία σε Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο: Σάλος στα κατεχόμενα

Ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, Αλί Κισμίρ με Ελληνοκύπριους συναδέλφους του. Δεύτερη από δεξιά η Ραλλή Παπαγεωργίου. Φωτογραφία via Twitter, Giorgos Frangos,@G_Frangos




Η ενέργεια των τουρκικών Αρχών να απαγορεύσουν είσοδο στον Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο και συνδικαλιστή Αλί Κισμίρ, προκαλούν έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα. Εξαίρεση ο Ερσίν Τατάρ ο οποίος έσπευσε να επικροτήσει τις ενέργειες των τουρκικών Αρχών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα κατεχόμενα (με πηγή το ΓΤΠ), ο Κισμίρ, ο οποίος αρθρογραφεί στην εφημερίδα Ozgur Gazete, είχε μεταβεί στην Κροατία μέσω Κωνσταντινούπολης και επιχείρησε να επιστρέψει στα κατεχόμενα πάλι μέσω της ίδιας οδού, όμως λόγω δίωρης καθυστέρησης της πτήσης έληξε το τεστ PCR του και δεν του επετράπη να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο.

Αξιωματούχοι των Τουρκικών Αερογραμμών (ΤΗΥ) είχαν διαβουλεύσεις με ψευτο-«αξιωματούχους» στο παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου, χωρίς αποτέλεσμα όμως. Κατόπιν τούτου, ο Κισμίρ οδηγήθηκε σε σημείο διέλευσης για διενέργεια PCR. Όπως ο ίδιος ανέφερε, στο σημείο εκείνο έδωσε την ταυτότητά του στον αστυνομικό που βρισκόταν εκεί και αφότου περίμενε λίγο του ελέχθη ότι ήταν υπό σύλληψη.

Περιέγραψε ως εξής τη διαδικασία ο Κισμίρ:

«Μου ελέχθη ότι ‘υπάρχει απαγόρευση εισόδου σας στην Τουρκία’ και οδηγήθηκα στην αίθουσα για τους ‘Μη αποδεχτούς επιβάτες’ (Inadmissible Passengers). Εδώ μου λήφθηκαν τα δαχτυλικά μου αποτυπώματα και φωτογραφήθηκα σαν σεσημασμένος. Ετοιμάστηκε ένας φάκελος. Οι ΤΗΥ με έβαλαν να υπογράψω ένα έγγραφο ότι θα μετέβαινα στην ΤΔΒΚ. Στις 09.30 παραλήφθηκα από αξιωματούχο των ΤΗΥ και οδηγήθηκα στο αεροπλάνο. Επιβιβάστηκα τελευταίος και τοποθετήθηκα στην τελευταία θέση. Και μου επέτρεψαν να αποβιβαστώ τελευταίος από το αεροπλάνο. Σε αυτή τη διαδικασία δεν μου έδωσαν καθόλου την ταυτότητά μου».

Εκφράζοντας θλίψη για τη δημοκρατία στην Τουρκία, ο Κισμίρ είπε ότι είναι εξαιρετικά λάθος να τυγχάνουν συμπεριφοράς τρομοκράτη οι Τουρκοκύπριοι και επεσήμανε ότι ο ίδιος είναι δημοσιογράφος.

Ο σάλος που προκλήθηκε έφερε και αντιδράσεις σε επίπεδο πολιτικών κομμάτων. Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Ερχιουρμάν επεσήμανε την αναγκαιότητα να προβούν σε δήλωση για το θέμα οι «αρμόδιες αρχές», σημειώνοντας ότι είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα του Αλί Κισμίρ να γνωρίζει τον λόγο γι’ αυτή την απαγόρευση.

Σε ανακοίνωσή του το ΡΤΚ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον Κισμίρ και σημειώνει ότι είναι απαράδεχτη αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας.

Ο Ερσίν Τατάρ απαντώντας στις επικρίσεις του προέδρου του ΡΤΚ ανέφερε ότι είναι θλιβερό το γεγονός ότι ο Ερχιουρμάν εκμεταλλεύεται πολιτικά το ότι δεν γίνονται δεχτοί στην Τουρκία εκείνοι που κατηγορούν την Τουρκία ότι είναι κατοχική δύναμη, λένε ότι δεν θέλουν την Τουρκία και προβαίνουν σε βαριές προσβολές προς τον Πρόεδρο και τις Αρχές της Τουρκίας.

Ο Τατάρ υποστήριξε επίσης ότι η παράνομη «ΤΔΒΚ», η Τουρκία και όλες οι χώρες δικαιούνται να μην επιτρέπουν την είσοδο ξένων πολιτών στη χώρα τους έναντι απειλών και ενεργειών για λόγους ασφαλείας. Είπε ότι ένας από αυτούς που το γνωρίζει αυτό καλύτερα απ’ όλους είναι ο νομικός Τουφάν Ερχιουρμάν, ο οποίος διετέλεσε ψευτο-«πρωθυπουργός».

Διώξεις δημοσιογράφων από την Τουρκία: Αλληλεγγύη και στήριξη στον Αλί Κισμίρ εκφράζει η Ενωση Συντακτών Κύπρου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: