Ο “χαώδης” διάλογος για την Τουρκία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Όλες οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στον 7ο όροφο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. State Department photo by Freddie Everett




Ένας πολύ ενδιαφέρον διάλογος μεταξύ των ανταποκριτών που καλύπτουν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του εκπροσώπου Νέντ Πράις, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη διάρκεια της ενημέρωσης.

Ο διάλογος έγινε για την Τουρκία με αφορμή των δηλώσεων του ισλαμιστή προέδρου της κατοχικής δυναμης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι Αμερικανοί ήταν αυτοί που εισηγήθηκαν στην Άγκυρα να καταθέσει αίτημα για την αφορά 40 F-16 και την ανανέωση άλλων 80 που έχει στο δυναμικό της η τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κάνει καμία χρηματοδοτική προσφορά για το τουρκικό αίτημα αναφορικά με τα μαχητικά F-16. Και βεβαίως δεν έχουν στείλει το τουρκικό αίτημα στο Κογκρέσο, το οποίο -όπως αναφέρθηκε- είναι πολύ εχθρικό προς την Τουρκία.

Οι πληροφορίες από τη Βουλή και τη Γερουσία αναφέρουν ότι δεν έχει τύχη οποιαδήποτε πρόταση καταθέσει η Τουρκία.

Παρακάτω δημοσιεύουμε τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και τις απαντήσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

ΟΛΟΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ: Νέντ, για την Τουρκία. Δήλωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία. Υπήρξε ένα πρόσφατο αίτημα που στάλθηκε -που δεν το σχολιάσατε, αλλά το έστειλε- σε αντάλλαγμα για την επένδυση της Τουρκίας στο πρόγραμμα (παραγωγής των) F-35; Μπορείτε λοιπόν να επιβεβαιώσετε τα σχόλια του προέδρου Ερντογάν ότι ήταν πράγματι αυτό – αυτή ήταν μια πρόταση που ερχόταν από την πλευρά των ΗΠΑ;

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ PRICE: Επιτρέψτε μου να πω ως θέμα γενικής πολιτικής, και το ξέρεις αυτό, Humeyra. Το υπουργείο δεν επιβεβαιώνει ή σχολιάζει τις προτεινόμενες πωλήσεις ή μεταφορές αμυντικού οπλισμού μέχρι και εκτός εάν έχουν κοινοποιηθεί επίσημα στο Κογκρέσο. Όσον αφορά την Τουρκία, εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συνεργασία μας με την σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ. Είναι ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Έχουμε μακροχρόνιους και βαθείς διμερείς δεσμούς και η συνεχιζόμενη διαλειτουργικότητα της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ παραμένει προτεραιότητα.

Τώρα, όταν πρόκειται για το ζήτημα που θέσατε, θα πω ότι παραμένουμε-το Υπουργείο Άμυνας, θα έπρεπε να πω- παραμένουμε σε διαβούλευση με την Τουρκία για την επίλυση των διαφορών για τα F-35. Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν αναγνωρίσει δημόσια το ενδιαφέρον τους για την αγορά αεροσκαφών F-16. Θα σας παραπέμψουμε στην τουρκική κυβέρνηση -για να μιλήσετε για τα σχέδια προμηθειών της στον τομέα της άμυνας. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κάνει καμία χρηματοδοτική προσφορά για το τουρκικό αίτημα αναφορικά με τα F-16.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εντάξει. Επιτρέψτε μου λοιπόν να το αναλύσω λίγο αυτό. Οι ΗΠΑ ενθάρρυναν την Τουρκία σε οποιαδήποτε από τις διαβουλεύσεις της να υποβάλει αυτό το αίτημα για τα F-16;

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ PRICE: Όπως είπα, το Υπουργείο Άμυνας παραμένει σε διαβουλεύσεις με την Τουρκία για το πρόγραμμα των F-35. Πώς μπορεί να επιλυθεί αυτή η διαφορά, δεν είμαι σε θέση να μιλήσω σε αυτόν τον διάλογο -αλλά για να είμαι σαφής, δεν έχουμε κάνει καμία χρηματοδοτική προσφορά για το τουρκικό αίτημα για τα F-16.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτό σημαίνει ότι τα επιχειρήματα που προβάλλει ο Πρόεδρος Ερντογάν, πως έχουμε πληρώσει αυτό το ποσό χρημάτων για το πρόγραμμα των F-35 και θα θέλαμε να υπολογίζεται για το πιθανό αίτημά μας για τα F-16, ουσιαστικά λέτε εσείς ότι ποτέ δεν είπατε στην Τουρκία ότι αυτό είναι δυνατό;

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ PRICE: Αυτό που λέω είναι ότι το Υπουργείο Άμυνας συνεχίζει να συμμετέχει σε μηχανισμό επίλυσης διαφορών με την Τουρκία για τα F-35, αλλά δεν πρόκειται να προδικάσω το αποτέλεσμα αυτού.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι αυτό τεχνικά εφικτό, αυτό στο οποίο αναφέρεται ο Πρόεδρος Ερντογάν, λέγοντας κάτι σαν πίστωση καταστήματος – πληρώσαμε τόσα πολλά χρήματα και τώρα το θέλουμε; Είναι αυτό τεχνικά εφικτό;

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ PRICE: Όλα αυτά αποτελούν μέρος ενός μηχανισμού επίλυσης διαφορών. Και πάλι, δεν θέλω να το προδικάσω. Δεν θέλω να μπω σε ιδιωτικές συνομιλίες μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και αυτής της κυβέρνησης. Θα το αφήσω λοιπόν.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εντάξει. Μία τελευταία. Δεδομένου ότι το Κογκρέσο, δεδομένου ότι είναι δεδομένη η δικομματική αντίδραση, η κυβέρνηση θα εξετάσει το λόμπι υπέρ των πωλήσεων των F-16 στην Τουρκία στο Κογκρέσο;

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ PRICE: Και πάλι, αυτό – νομίζω ότι θα επιστρέψω στην πρώτη μου απάντηση, δηλαδή, δεν μιλάμε για πωλήσεις ή μεταφορές αμυντικού υλικού μέχρι -και αν- ειδοποιηθεί το Κογκρέσο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα μπορούσα να σας ρωτήσω –

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ PRICE: Σίγουρα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Για τα F-16; Έτσι, όταν λέτε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει καμία χρηματοδοτική προσφορά – έτσι επιβεβαιώνετε το αίτημα εάν είστε –

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ PRICE: Λοιπόν, η τουρκική κυβέρνηση δημοσιοποίησε –

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σας έχει υποβληθεί επίσημα;

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ PRICE: Θα πρέπει να σας παραπέμψω στην τουρκική κυβέρνηση. Μίλησαν δημόσια για το ενδιαφέρον τους, αλλά όσον αφορά μια διαδικασία εκεί, πρέπει να σας παραπέμψω σε αυτούς.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Και στη συνέχεια, επίσης, για τους S-400, θέλεις -θα ήσουν άνετος με μια κατάσταση όπου θα είχαν ξεκινήσει να λειτουργούν οι S-400 ταυτόχρονα με τα F-16; Δεν μιλάω για το F‑35. Ξεχωριστά από αυτή τη διαφωνία, θα ανησυχούσατε για μια κατάσταση όπου (οι Τούρκοι) θα είχαν τους S‑400, όπου θα λειτουργούσαν ως ένα σύστημα όπου βρίσκονταν- σε ένα θέατρο (πολέμου) όπου επίσης πετούσαν με τα F-16;

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ PRICE: Αυτός είναι, νομίζω, ίσως ένας πιο περίπλοκος τρόπος για να κάνετε την ίδια ερώτηση που έκανε η Humeyra, οπότε θα σας δώσω την ίδια απάντηση, ότι το Υπουργείο Άμυνας συμμετέχει σε συζητήσεις επίλυσης διαφορών με την Τουρκία για τα F-35.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δεν μιλάω για τα F-35. Μιλάω για τα F-16.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ PRICE: Αλλά-καλά, αυτό το ερώτημα έρχεται στο πλαίσιο των συζητήσεων σχετικά με τα F-35, οπότε μην θέλετε να τα προδικάσετε, μην θέλετε να μπείτε σε ιδιωτικές συζητήσεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αλλά μόνο ένα ακόμη πράγματι. Όταν λέτε επίλυση διαφορών, η Τουρκία έχει αφαιρεθεί από το πρόγραμμα των F-35, οπότε για ποιους λόγους γίνονται αυτές οι συνομιλίες; Πρόκειται για την προσπάθεια εύρεσης τρόπου για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους ή πρόκειται για την εξεύρεση τρόπου για να διαθέσουν αυτά τα χρήματα – σε τι εξυπηρετεί η επίλυση των διαφορών;

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ PRICE: Όπως γνωρίζετε, μιλήσαμε δημόσια για την έλλειψη διαλειτουργικότητας, το γεγονός ότι τα μαχητικά F-35 δεν είναι συμβατά με τους S-400.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σίγουρα.

MR PRICE: Είμασταν πολύ σαφείς σε αυτό. Είμασταν επίσης σαφείς ότι η επιβολή κυρώσεων βάσει του άρθρου 231 του νόμου CAATSA ως απάντηση σε αυτήν την απόκτηση των S-400, σηματοδότησε τη σοβαρότητα με την οποία το προσεγγίζουμε (το θέμα).

Αλλά και πάλι, όταν πρόκειται για ιδιωτικές συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης των ΗΠΑ και των Τούρκων ομολόγων μας σχετικά με τη συνέχεια της σαφέστατης απόφασής μας σχετικά με την έλλειψη διαλειτουργικότητας μεταξύ των F-35 και των S-400, θα αφήσω (να μιλήσουν) αυτές οι συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα πίσω από κλειστές πόρτες.

ΟΙΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΤΟ 1:40:10

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

QUESTION: Ned, so on Turkey, President Tayyip Erdogan on Sunday said, United States has proposed the sale of F-16 fighter jets to Turkey. There was a recent request that was sent up – that you guys did not comment on, but it was sent up – in return for Turkey’s investment in the F-35 program. So can you confirm the president’s comments that it was indeed this – this was a proposal that was coming from the U.S. side?

MR PRICE: Let me say as a matter of general policy, and you know this, Humeyra, the department does not confirm or comment on proposed defense sales or transfers until and unless they have been formally notified to Congress. When it comes to Turkey, we strongly value our partnership with our NATO Ally Turkey. It’s an important NATO Ally. We have longstanding and deep bilateral ties, and Turkey’s continued NATO interoperability remains a priority.

Now, when it comes to the issue you raised, I will say that we remain – the Department of Defense, I should say – remains in consultation with Turkey on an F-35 dispute resolutions – dispute resolution. Turkish officials have publicly acknowledged their interest in purchasing F-16 aircraft. We would refer you to Turkish Government – to the Turkish Government to speak to its defense procurement plans. What I can say is the United States has not made any financing offers on Turkey’s F-16 request.

QUESTION: Okay. So let me elaborate just a little bit on that. Has the United States encouraged Turkey at any of its consultations to submit that request for F-16s?

MR PRICE: As I said, the Department of Defense does remain in consultations with Turkey on the F-35 program. How that dispute may be resolved, I’m not in a position to speak to that dialogue what – but to be clear, we have not made any financing offers on Turkey’s F-16 request.

QUESTION: Does that mean that the arguments that President Erdogan is making, like we have paid this amount of money for the F-35 program and we would like that to be counted for our potential F-16 request, you’re basically saying you have never told Turkey that that is possible.

MR PRICE: What I’m saying is that the Department of Defense continues to be engaged in a dispute resolution mechanism with Turkey on the F-35, but I’m not going to prejudge the outcome of that.

QUESTION: Is that technically possible, what President Erdogan is referring to, saying something like a store credit – we have paid this much amount of money and now we want that? Is that technically possible?

MR PRICE: This is all part of a dispute resolution mechanism. Again, I don’t want to prejudge it. I don’t want to go into private conversations between the Turkish Government and this administration. So I will leave it that.

QUESTION: Okay. Finale one. On – given the Congress, given the bipartisan opposition, would the administration be looking at perhaps lobbying for F-16 sales to Turkey in Congress?

MR PRICE: Again, this – I think this goes back to my first answer, and that is, we don’t speak to any defense sales or transfers until and unless they’re notified to Congress.

QUESTION: Could I ask you —

MR PRICE: Sure.

QUESTION: — on the F-16s? So when you say the U.S. hasn’t made any financing offer – so you’re confirming the request if you’re —

MR PRICE: Well, the Turkish Government has made public –

QUESTION: Has that been formally submitted to you?

MR PRICE: I would have to refer you to the Turkish Government. They have spoken publicly to their interest, but in terms of a process there, I need to refer you to them.

QUESTION: And then also on the S-400, I mean, do you – would you be comfortable with a situation where they had the S-400 up and running with the F-16? I’m not talking about the F‑35. Separate from that dispute, would you be concerned about a situation where they had the S‑400 operating in a system where they were in an – in a theater where they were also flying the F-16?

MR PRICE: This is, I think, perhaps a more convoluted way of asking the same question Humeyra was asking, so I’m going to give you the same answer, that the Department of Defense is engaged in dispute resolution discussions with Turkey on the F-35 —

QUESTION: I’m not talking about the F-35. I’m talking about the F-16.

MR PRICE: But – well, this question is coming up in the context of discussions regarding the F-35, so don’t want to prejudge those, don’t want to go into private discussions.

QUESTION: But just one more thing, actually. When you say dispute resolution, Turkey has been removed from the F-35, so what are these talks about? Is it about trying to find a way to get their money back, or is it about finding a way to allocate that money to – what is the dispute resolution for?

MR PRICE:  As you know, we’ve been very public about the lack of interoperability, the fact that the F-35 program is not consistent with the S-400.

QUESTION:  Sure.

MR PRICE:  We have been very clear about that.  We’ve also been clear that the imposition of sanctions under Section 231 of CAATSA in response to that S-400 acquisition, it signaled the seriousness with which we approach this.

But again, when it comes to private discussions between the U.S. Government and our Turkish counterparts about follow-on to our very clear decision on the lack of interoperability between the F-35 and the S-400, I’m going to let those discussions take place behind closed doors, as they have been.

“Ψηφίζει” Ελλάδα ο Πάιατ: “Σαφώς ένας από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ”, έχουμε φιλόδοξο όραμα για το μέλλον

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: