Meta: Ο Ζούκερμπεργκ βαρέθηκε το Facebook, αλλά προσπαθεί και να το διασώσει

FILE PHOTO: To εταιρικό logo της Meta. EPA/META




Το Facebook άλλαξε το εταιρικό του όνομα σε «Meta» σε μία προσπάθεια να ξαναλανσάρει τον εαυτό του μετά και τις κατηγορίες της για πολιτικές που βάζουν τα κέρδη σε υψηλότερη βαθμίδα από την ασφάλεια.

Το σκεπτικό; Οτι η νέα λέξη περιέχει και εκφράζει καλύτερα αυτά που πρόκειται να γίνουν στο μέλλον, πέρα από τα social media, σε τομείς όπως η εικονική πραγματικότητα.

Η αλλαγή του ονόματος δεν αφορά τις πλατφόρμες όπως το Facebook αυτό καθ’ εαυτό, ή το Instagram ή το Whatsapp, αλλά μόνο τη μητρική εταιρία που είναι κάτοχός τους.

Ο Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσε το νέο όνομα αποκαλύπτοντας τα σχέδιά του για τη δημιουργία ενός «metaverse», ενός μετα – σύμπαντος δηλαδή όπου οι χρήστες θα μπορούν να παίζουν , να επικοινωνούν και να εργάζονται , συχνά χρησιμοποιώντας συσκευές εικονικής πραγματικότητας.

Η εταιρία αποκάλυψε επίσης ένα νέο σήμα στα κεντρικά της γραφεία στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνιας. Έτσι , το «Like» με τον υψωμένο αντίχειρα είναι παρελθόν και το νέο logo παραπέμπει στο σύμβολο του απείρου.

Ο Zuckerberg είπε ότι το νέο όνομα αντανακλά στο σχέδιο της εταιρίας, ο χρήστης, σύντομα να μην χρειάζεται να χρησιμοποιεί το Facebook για να έχει πρόσβαση στις άλλες υπηρεσίες της εταιρίας

Πολλοί πιστεύουν ότι αυτό είναι και το μέλλον του ίντερνετ. Αντί να βρίσκεσαι καθισμένος σε μία οθόνη υπολογιστή, θα συνδέεσαι σε ένα κράνος ή ένα ζεύγος γυαλιά και θα συνδέεσαι σε έναν κόσμο εικονικής πραγματικότητας με κάθε είδους διαδικτυακό περιβάλλον.

 

Για εφαρμογές που θα έχουν να κάνουν με την εργασία , τη διασκέδαση, τη μουσική έως και την επαφή με φίλους σε ψηφιακό περιβάλλον.

Ο αναλυτής του BBC για θέματα τεχνολογίας, Τζέιμς Κλέιτον σημειώνει:

Το να ονομάσεις μια εταιρία είναι μια δύσκολη υπόθεση. Ο Zuckerberg λέει ότι επέλεξε το «Meta» εξαιτίας του νοήματος της λέξης στην ελληνική γλώσσα «Μετά, Πέραν». Αλλά παραπέμπει και στο «Metaverse» την ψηφιακή όαση που θέλει να χτίσει

Και εδώ είναι που το Facebook ίσως θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στο να το αποκαλούν όλοι Meta.

Πρώτον , η Facebook μοιάζει να προσπαθεί να αποτρέψει την προσοχή από την αρνητική δημοσιότητα που έλαβε εσχάτως η εταιρία. Οι επικριτές της κίνησης πιστεύουν ότι το Facebook προχώρησε σε αυτή την κίνηση επειδή το brand name του είχε καταστεί τοξικό.

Και ήδη Γερουσιαστές αγνοούν την κίνηση , με έναν εξ αυτών να την αποκαλεί διακοσμητική.

Δεύτερον το «Μετα – Σύμπαν» (Metaverse) δεν υπάρχει ακόμη. Ο Ζούκερμπεργκ μιλάει για ένα μακροπρόθεσμο πρότζεκτ. Οπότε το να λανσάρεις ένα όνομα άσχετο με αυτό που είναι το κυρίως μενού των αλλαγών είναι κάπως περίεργο. Πόσω μάλλον που όλα τα έσοδα της Facebook προέρχονται από τις διαφημίσεις στο Facebook και στο Instagram.

Και τρίτον, όλοι γνωρίζουμε ότι οι μεγάλες μετονομασίες συχνότατα αποτυγχάνουν, Κανείς δεν αναφέρεται στην Google ως «Alphabet» όπως είναι το εταιρικό όνομά της από το 2015.

Ένα είναι σίγουρο: Το πάθος του Ζούκερμπεργκ να «τρέχει» το Instagram και το Facebook έχει προ πολλού κοπάσει. Αυτό που τον ενδιαφέρει περισσότερο είναι να δημιουργεί εικονικούς κόσμους που πιστεύει ότι θα αλλάξουν δραστικά την ανθρώπινη εμπειρία. Και η αλλαγή ίσως του δώσει τη δυνατότητα να εστιάσει σε τομείς της εταιρία που τον εξιτάρουν. Ωστόσο θα πρέπει να δούμε κατά πόσον ο κόσμος θα τον ακολουθήσει στο νέο του πάθος.

Με πληροφορίες από BBC

Για να σωθεί ο πλανήτης πρέπει να αλλάξουμε τρόπο ζωής: Ποιος είναι έτοιμος να πληρώσει το τίμημα;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: