Με αφορμή την έρευνα για την επίθεση στο Καπιτώλιο, τίθεται το ερώτημα “εάν το 2024 θα πεθάνει η Αμερικανική Δημοκρατία”

File Photo Η Μελάνια και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε μία από τις “καλές” στιγμές τους EPA, JIM LO SCALZO μέσω ΚΥΠΕ




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

«Θα είναι το 2024 το έτος που θα πεθάνει η αμερικανική δημοκρατία;» ήταν ο τίτλος πρόσφατου άρθρου στην εφημερίδα «New York Times», ενώ σε εκτενή ανάλυση στο περιοδικό «New York» τέθηκε το ερώτημα: «Θα δοκιμάσουν οι Ρεπουμπλικανοί άλλο ένα εκλογικό πραξικόπημα το 2024;»

Ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος πολιτικός ιστότοπος ειδήσεων στις ΗΠΑ για το 2020 «The Hill» σχολιάζοντας την πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας για το τι θα μπορούσε να συμβεί, έκανε αναφορά στις συνεχείς προσπάθειες του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και των οπαδών του, με σκοπό να «ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα» του 2020.

«Αναμφίβολα, ο κ. Τραμπ θα καταχραστεί ξανά το υπουργείο Δικαιοσύνης εάν αυτός ή ένας από τους συμμάχους του αναλάβει την Προεδρία της χώρας το 2025» επισημάνθηκε ενδεικτικά, σημειώνοντας ότι «η απειλή κοιτάζει κατάματα την Αμερική».

  • Στην έκθεση των 394 σελίδων παρουσιάζονται λεπτομέρειες ενός σχεδίου «αποτυχημένου πραξικοπήματος», τονίζοντας ότι «τα γεγονότα της ανταρσίας του πρώην προέδρου είναι τώρα πολύ πιο ξεκάθαρα από ποτέ» και «για τη διεξαγωγή των εκλογών, καλούνται τα μέλη του Κογκρέσου και οι κρατικοί αξιωματούχοι να ενεργήσουν σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος».

Με αφορμή τις εξελίξεις που αφορούν την έρευνα της ειδικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη βίαιη επίθεση στο Καπιτώλιο από οπαδούς του προέδρου Τραμπ, στις 6 Ιανουαρίου 2021, το θέμα που κυριαρχεί στην αμερικανική ειδησεογραφία αυτές τις μέρες είναι η «ορατή απειλή για ένα δεύτερο πραξικόπημα», με αρκετούς αναλυτές να υποστηρίζουν ότι οι συνέπειες θα επηρεάσουν όλο τον κόσμο.

Την περασμένη Τρίτη, η προαναφερόμενη επιτροπή της Βουλής τάχθηκε υπέρ της άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος του Στιβ Μπάνον, ο οποίος κλήθηκε να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής και αρνήθηκε να το κάνει, με αποτέλεσμα οι επτά Δημοκρατικοί και οι δύο Ρεπουμπλικανοί βουλευτές που απαρτίζουν την επιτροπή να θεωρήσουν ότι με την απόφασή του «περιφρονεί το Κογκρέσο».

Εκτός από τον κ. Μπάνον, κλητεύθηκαν άλλοι τέσσερις πρώην συνεργάτες του κ. Τραμπ για να καταθέσουν. Ο πρώην πρόεδρος προέτρεψε τους συνεργάτες του να απορρίψουν τα αιτήματα της επιτροπής, διεκδικώντας το δικαίωμα να αποκρύπτουν πληροφορίες, επικαλούμενος το «εκτελεστικό προνόμιο».

Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι αυτό το προνόμιο το έχει μόνο ο εν ενεργεία πρόεδρος. Σε μια εξέλιξη, ο Ντόναλντ Τραμπ κατέθεσε αγωγή εναντίον της συγκεκριμένης επιτροπής, προσπαθώντας να εμποδίσει τη δημοσίευση εγγράφων που αφορούν τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου.

Ο Στιβ Μπάνον είχε απολυθεί από τον Λευκό Οίκο το 2017, αλλά σύμφωνα με μέλη της επιτροπής, φέρεται να είχε αρκετές συζητήσεις με τον πρόεδρο Τραμπ κατά τις ημέρες πριν από την επίθεση στο Καπιτώλιο. Η απόφαση της επιτροπής θα πρέπει να τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία. Μετά την πιθανή έγκρισή της, θα αναλάβει την υπόθεση το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Εάν ο κ. Μπάνον καταδικαστεί αντιμετωπίζει φυλάκιση έως και ενός έτους, αλλά ορισμένοι Δημοκρατικοί θεωρούν ότι τελικά «αυτό επιδιώκει», επειδή όταν θα αποφυλακιστεί θα είναι «ήρωας» για τους οπαδούς του Τραμπ και θα αποκτήσει σημαντικό ρόλο όσον αφορά την ρεπουμπλικανική υποψηφιότητα των προεδρικών εκλογών του 2024.

  • Αρκετοί αναλυτές διατυπώνουν την άποψη ότι όσα δεν έγιναν στις 6 Ιανουαρίου, θα συμβούν στις εκλογές του 2024, ενώ κάποιοι διερωτώνται «αν το 2024 θα είναι το έτος που θα πεθάνει η αμερικανική δημοκρατία;»

Όσο παρατραβηγμένο και να ακούγεται κάτι τέτοιο, εκτιμούν ότι είναι μια πολύ πιθανή εξέλιξη επειδή όχι μόνο υπάρχει πλέον το προηγούμενο με την «απόπειρα πραξικοπήματος» στις 6 Ιανουαρίου και ότι ήταν «μια προθέρμανση», αλλά εξαιτίας της όλης τακτικής και επιδίωξης του Ντόναλντ Τραμπ και των οπαδών του.

Από την πλευρά των Δημοκρατικών εκφράζονται ανησυχίες ότι ήδη έχει ξεκινήσει προετοιμασία προς αυτή την κατεύθυνση σε τοπικό επίπεδο, ώστε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και ειδικότερα ο Ντόναλντ Τραμπ να έχει δικούς του «ελεγχόμενους ανθρώπους» σε θέσεις – κλειδιά που αφορούν τη διεκπεραίωση των διαδικασιών για τη διεξαγωγή των εκλογών και την καταμέτρηση των ψήφων.

«Η δημοκρατία μας βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο» αναφέρθηκε ενδεικτικά σε ανάλυση της «Washington Post», ενώ ο γνωστός πολιτικός σχολιαστής και παρουσιαστής της εκπομπής «Real Time» στο HBO, Bill Maher, έκανε λόγο για ένα «αργό πραξικόπημα», θεωρώντας ότι ο κ. Τραμπ προετοιμάζεται αυτήν την περίοδο για να πάρει πίσω τον Λευκό Οίκο και ότι «οι ταραξίες στο Καπιτώλιο θα επιστρέψουν ισχυρότεροι απ’ ό,τι ήταν στις 6 Ιανουαρίου».

  • Κίνδυνος για τις εκλογές

Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «δεν μπορεί να είναι ξανά υποψήφιος» για την Προεδρία της χώρας, αλλά και για κανένα άλλο ομοσπονδιακό ή πολιτειακό αξίωμα, επειδή, όπως τονίζουν, «έχοντας ορκιστεί προηγουμένως να υποστηρίξει το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, στη συνέχεια προχώρησε σε εξέγερση, καταπατώντας το Σύνταγμα».

Ο δικηγόρος Τζον Μπονιφάζ της οργάνωσης «Free Speech For People» δήλωσε ότι «αν ο Τραμπ θέσει υποψηφιότητα το 2024, θα πάμε στο δικαστήριο και θα υποστηρίξουμε ότι έχει αποκλειστεί».

Πάντως, η αμερικανική κοινωνία εξακολουθεί να είναι βαθιά διχασμένη όχι μόνο για τον πρώην πρόεδρο, αλλά και για το πώς θα τοποθετηθούν στην Ιστορία τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου.

Ο καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Ίρβιν της Καλιφόρνιας και ειδικός στο Εκλογικό Δίκαιο, Ρίτσαρντ Χάσεν, πιστεύει ότι «η δεύτερη πιθανότητα (πραξικοπήματος) δεν πρέπει να αποκλειστεί», υπογραμμίζοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο να μην είναι ελεύθερες και δίκαιες οι προεδρικές εκλογές του 2024 κι άλλες μελλοντικές».

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Μπορεί να πλησιάζει το τέλος του νεοσουλτάνου Ερντογάν, αλλά δεν πλησιάζει το τέλος του τουρκικού επεκτατισμού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: