Τόνους νερό έφερε ο «Μπάλλος»: Νέες καταιγίδες την Παρασκευή – Βελτίωση το Σάββατο [videos-photos]

File photo Κάτοικοι έβγαλαν κανό για να κυκλοφορήσουν στην πλημμυρισμένη, από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν την Αττική, οδό Αντιγόνης στον Κολωνό, Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021. Η κακοκαιρία «Μπάλλος» συνεχίζει να πλήττει τη χώρα. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σημειώθηκαν από την αρχή του εικοσιτετραώρου σήμερα σε αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ χιονοπτώσεις καταγράφηκαν στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας και της Πίνδου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ μέσω ΚΥΠΕ




Σε εξέλιξη βρίσκεται την Παρασκευή το κύμα της κακοκαιρίας «Μπάλλος» που έχει ήδη προκαλέσει πολλά προβλήματα σε περιοχές της χώρας αλλά και έναν νεκρό κτηνοτρόφο στην Εύβοια.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα δημιούργησαν ασύλληπτες εικόνες, με λεωφορεία να μένουν στη μέση του δρόμου στη λεωφόρο Ποσειδώνος, μαθητές να βγαίνουν από την τάξη τους πάνω σε γέφυρα από θρανία στη Νέα Φιλαδέλφεια και πολίτες να πλέουν με βάρκες σε πλημμυρισμένα σημεία πόλεων, ακόμη και σε κεντρικά σημεία της Αθήνας όπως ο Κολωνός.

Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μανουσάκης στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του OPEN, το βαρομετρικό χαμηλό που εντοπίζεται στο κεντρικό Ιόνιο, στροβιλίζεται και στέλνει διαδοχικά κύματα βροχών και καταιγίδων από τα Νοτιοδυτικά προς τα Βορειοανατολικά.

Η περιοχή της Αττικής πλήττεται το μεσημέρι της Παρασκευής από νέο κύμα καταιγίδων, που κινείται από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Ισχυρές καταιγίδες καταγράφονται στα Δυτικά-Βορειοδυτικά τμήματα της Αττικής και στον Σαρωνικό, όπως επίσης στην περιοχή της Βοιωτίας.

Πτώση δέντρου στο προαύλιο του 31ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, τις πρώτες πρωϊνές ώρες λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε την πόλη της Θεσσαλονίκης, Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ μέσω ΚΥΠΕ

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία σε Πειραιώς και περιφερειακή Αιγάλεω

Εν τω ματαξύ, αποκαταστάθηκε, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση από την ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων σε τμήματα της οδού Πειραιώς και της περιφερειακής Αιγάλεω, που είχαν κλείσει λόγω της μεγάλης συσσώρευσης νερού.

Ειδκότερα, η Πειραιώς, που είχε κλείσει από την Πέτρου Ράλλη έως την Χαμοστέρνας, άνοιξε στο ρεύμα προς Αθήνα, ενώ παράλληλα κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία και στην περιφερειακή Αιγάλεω, από το ύψος των διυλιστηρίων.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν τις 6:30 το πρωί της Παρασκευής άνοιξαν η λεωφόρος Κηφισού και η Παραλιακή, που είχαν κλείσει από τη 1:00 το βράδυ, βάσει των μέτρων που εξήγγειλε χθες ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας, εξαιτίας της σφοδρής καταιγίδας που αναμενόταν τις βραδινές ώρες.

Επίσης στην Αττική είναι κλειστές σήμερα οι δημόσιες υπηρεσίες, εκτός από τις αναγκαίες για τη διαχείριση του φαινομένου και των Υπηρεσιών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το ίδιο ισχύει και για τα σχολεία σε Κέρκυρα, Σάμο και Ικαρία, όπως και σε Αττική, Χαλκιδική και Εύβοια.

Νεκρός 69χρονος κτηνοτρόφος στην Εύβοια

Τραγικός ήταν ο επίλογος στην αναζήτηση του 69χρονου κτηνοτρόφου που ήταν αγνοούμενος από χθες στην περιοχή των Τσακαίων στην Εύβοια.

Ο 69χρονος εντοπίστηκε από το ελικόπτερο το πρωί της Παρασκευής πάνω από το ρέμα στο σημείο όπου διεξάγονταν οι έρευνες. Το πτώμα βρέθηκε στην κοίτη του ρέματος, το οποίο τον παρέσυρε με το αυτοκίνητό του.

Σωστικό συνεργείο μεταφέρει το πτώμα του αγνοουμένου κτηνοτρόφου στην Εύβοια Πηγή: Hellas Journal

Σημειώνεται ότι η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε λίγο μετά τις 10 χθες το βράδυ ότι ένα άτομο παρασύρθηκε με το αυτοκίνητο του όταν επιχείρησε να διασχίσει το πλημμυρισμένο ρέμα. Από τις έρευνες που ακολούθησαν εντοπίστηκαν τμήματα του αυτοκινήτου που είχε διαλυθεί και σήμερα βρέθηκε ο 69χρονος κτηνοτρόφος.

Η κοίτα του ρέματος όπου παρασύρθηκε το αυτοκίνητο του θύματος Πηγή: Hellas Journal

Έντονες βροχοπτώσεις σημειώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, όπου σημειώθηκε υποχώρηση σε τμήμα οδοστρώματος επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως στην Καλαμαριά, με συνέπεια στο σημείο να βυθιστεί το μπροστινό μέρος τουριστικού λεωφορείου, το οποίο μετέφερε 15 εργαζόμενους.

Σημειωτέον ότι το σημείο που υποχώρησε στην άσφαλτο, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, κατασκευάστηκε πριν από 1 χρόνο.

Από θαύμα δεν έπεσε ολόκληρο το λεωφορείο στην τρύπα που δημιουργήθηκε και δεν υπήρξε τραυματίας μεταξύ των επιβαινόντων.

 

Tο μπροστινό μέρος του λεωφορείου μέσα στην τρύπα που άνοιξε όταν υποχώρησε τμήμα του οδοστρώματος επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως στην Καλαμαριά. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ

Έρευνα για τις αιτίες που βυθίστηκε το λεωφορείο του ΟΣΥ ξεκινά η Εισαγγελία: Αναζητά αν είχαν γίνει όλα τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα

Το περιστατικό με το κολλημένο λεωφορείο χθες στη λεωφόρο Ποσειδώνος προκάλεσε την έναρξη έρευνας από πλευρά της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, με στόχο να αναζητηθούν οι αιτίες για τον εγκλωβισμό σε μεγάλη ποσότητα νερού και εν συνεχεία την βύθιση, του αστικού λεωφορείου σε γέφυρα στο ύψος του Ιδρύματος “Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος”.

Αφορμή για την έρευνα αποτέλεσαν οι εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν σε εγχώρια και διεθνή μέσα Ενημέρωσης με τους επιβάτες του πλημμυρισμένου οχήματος, κάτω από γέφυρα στην παλαιά Λεωφόρο Ποσειδώνος, να προσπαθούν να απομακρυνθούν από αυτό περπατώντας μέσα σε νερό που ξεπερνούσε το ένα μέτρο, σχηματίζοντας ανθρώπινη αλυσίδα, για να σωθούν και να μην κινδυνεύσει η ζωή τους.

Πλημμυρισμένο λεωφορείο στην παλαιά Λεωφόρο Ποσειδώνος, στο ύψος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν χθες στην Αττική, Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021.  ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ μέσω ΚΥΠΕ

Με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου αναλαμβάνει την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ο προϊστάμενος Ποινικής Δίωξης Αντώνης Ελευθεριάνος ώστε να διερευνηθούν τα αίτια του πλημμυρικού φαινομένου στο επίμαχο σημείο. Ο εισαγγελέας έχει εντολή να λάβει καταθέσεις ώστε να διακριβωθεί μεταξύ άλλων αν είχαν γίνει όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα από κάθε αρμόδιο φορέα και αν είχαν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα.

Το λεωφορείο εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς- Βούλα και σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΣΥ : “Στις 14:45 στη γέφυρα της παλιάς παραλιακής στο ρεύμα προς Πειραιά (στο ύψος του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”) και ενώ το όχημα εκτελούσε κανονικά το δρομολόγιό του, εφόσον δεν υπήρχε απαγόρευση διέλευσης, μέσα σε λίγα λεπτά μεγάλος όγκος υδάτων από τα παρακείμενα έργα άρχισε να πλημμυρίζει τη γέφυρα με αποτέλεσμα τη διακοπή λειτουργίας του κινητήρα του οχήματος. Άμεσα και με ψυχραιμία, ο οδηγός αποβίβασε τους επιβάτες και ενημέρωσε την Πυροσβεστική, καθώς και την αρμόδια υπηρεσία της Εταιρείας”.

Σύμφωνα με τους φωτορεπόρτερ που κατέγραψαν το περιστατικό, το όχημα είχε περισσότερους από εικοσιπέντε επιβάτες τους οποίους ανέμενε να αποβιβαστούν ο οδηγός του οχήματος που κατέβηκε τελευταίος και ενώ το νερό είχε βυθίσει το μισό όχημα.

Super Puma και πλημμύρες στην Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα που δοκιμάστηκε χθες από τη σφοδρή κακοκαιρία, καθώς και σε όλο το Ιόνιο, αναμένεται ότι τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν και το υπόλοιπο της Παρασκευής.

Ζημιές στην παραλιακή ζώνη στα Μωραΐτικα της Κέρκυρας, μετά από τη σφοδρή βροχόπτωση που έφερε η κακοκαιρία «Μπάλλος», Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ μέσω ΚΥΠΕ

Την Πέμπτη στην περιοχή Μωραΐτικα της Κέρκυρας χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν άνθρωποι με ελικόπτερο Super Puma, ενώ πολλές ήταν και οι υλικές ζημιές.

Ισχυρά φαινόμενα το υπόλοιπο της Παρασκευής

Η κακοκαιρία θα συνεχίσει την Παρασκευή να δίνει έντονα καιρικά φαινόμενα στο σύνολο του νομού Αττικής, με πτώση κεραυνών, ενώ δεν αποκλείονται και έντονες χαλαζοπτώσεις. Τις αμέσως επόμενες ώρες θα επηρεαστεί και η περιοχή της Εύβοιας, όπως αναφέρει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Λιμνιώνας Μεσοχωρίου. Πηγή: Hellas Journal

Μέχρι αύριο το πρωί 16 Οκτωβρίου αναμένονται επίσης έντονα φαινόμενα, κυρίως στην περιοχή του Ιονίου, από τα Δυτικά τμήματα, στη Ζάκυνθο, τη Λευκάδα, στη Δυτική Στερεά, τη Δυτική Πελοπόννησο και σταδιακά τα φαινόμενα θα μετατοπιστούν εκ νέου προς τα Ανατολικά για να επηρεαστεί ξανά η Αττική, η Ανατολική Πελοπόννησος και η Εύβοια. Στη συνέχεια τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εκτονώνονται.

Υποχωρεί το Σάββατο η κακοκαιρία

Το Σάββατο θα ξεκινήσει λοιπόν με κακοκαιρία, με την πάροδο όμως της ημέρας η κατάσταση θα βελτιωθεί. Στα βορειοδυτικά οι καιρικές συνθήκες θα είναι ήπιες, στην υπόλοιπη όμως χώρα θα εκδηλωθούν βροχές και κατά τόπους καταιγίδες, ενώ αναμένεται να χιονίσει και στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Η βελτίωση του καιρού θα εκδηλωθεί βαθμιαία από τα δυτικά προς τα ανατολικά, ενώ ισχυροί άνεμοι θα πνέουν από το Ιόνιο προς το Αιγαίο.

Στην Αττική αναμένονται αρχικά βροχές, σταδιακά όμως τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 16 μέχρι 22 βαθμούς.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / OPEN – Videos OPEN / ALPHA

Πού θα χορέψει τις επόμενες ώρες ο «Μπάλλος»: Aναλυτικά η πρόγνωση Μαρουσάκη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: