Κινδύνευσαν οι ζωές τους: Πειθαρχικός έλεγχος στους αστυνομικούς για την αιματηρή σύγκρουση στο Πέραμα

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, οι δράστες κινήθηκαν προς τα πίσω και εμβόλισαν πέντε δίκυκλα ομάδων ΔΙ.ΑΣ., τραυματίζοντας συνολικά επτά αστυνομικούς. Η φωτογραφία είναι από την Καθημερινή




Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος ζήτησε από τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Μιχαήλ Καραμαλάκη να προχωρήσει κατεπειγόντως πειθαρχικός έλεγχος και ταυτοχρόνως πλήρης επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛΑΣ στο γνωστό αιματηρό γεγονός το βράδυ της Παρασκευής στο Πέραμα.

Η επιχειρησιακή αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Η εντολή προκάλεσε αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα και πολλοί πολίτες υποστήριξαν τους αστυνομικούς που προσπάθησαν να επιβάλουν την τάξη με κίνδυνο της ζωής τους.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Οδηγήθηκαν χθες στην εισαγγελία Πειραιά οδηγήθηκαν οι επτά αστυνομικοί που συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και συμμετείχαν στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός 20χρονου οδηγού κλεμμένου αυτοκινήτου.

Πρόκειται για έξι αστυφύλακες και ενας αξιωματικό (υπαστυνόμος). Όλοι τους υπηρετούν στην ομάδα ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία αυτή είναι η προβλεπόμενη σε κάθε περίπτωση που υπάρχει νεκρός από αστυνομικά πυρά. Υπενθυμίζεται, ότι η καταδίωξη ξεκίνησε όταν αστυνομικοί της ΔΙΑΣ έκαναν νόημα σε ένα όχημα, όπου επέβαιναν τρία άτομα να σταματήσει για έλεγχο, αλλά ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και έφυγε.

Στο Πέραμα, ο οδηγός εμβόλισε, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, πέντε μηχανές της ΔΙΑΣ και τότε αστυνομικοί πυροβόλησαν με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν θανάσιμα. Παράλληλα, τραυματίστηκαν ένα ακόμη άτομο που επέβαινε στο όχημα και επτά αστυνομικοί.

  • ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΝΕΒΗ

Ο άνδρας που τραυματίστηκε θανάσιμα, από πυροβολισμούς αστυνομικών, όταν εμβόλισε με το αυτοκίνητο που οδηγούσε τις μηχανές τους, κατά τη διάρκεια καταδίωξης στο Πέραμα, ήταν 20 ετών, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ και σεσημασμένος για κλοπές.

Το άλλο άτομο που επέβαινε στο όχημα νοσηλεύεται εκτός κινδύνου σε νοσοκομείο και είναι θέμα χρόνου η ταυτοποίησή του. Όσον αφορά τον τρίτο που επέβαινε στο όχημα, κατάφερε να διαφύγει και αναζητείται.

Τι αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ. σε ανακοίνωσή της

Ανακοίνωση σχετικά με όσα συνέβησαν στην καταδίωξη με πυροβολισμούς στο Πέραμα, εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Αναφέρει τα εξής:

“Βραδινές ώρες της Παρασκευής 22 Οκτωβρίου 2021 στην περιοχή Αγ. Ι. Ρέντη, εντοπίστηκε από Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. όχημα, στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα και έφερε σπασμένο φινιστρίνι (εικόνα που παραπέμπει σε διάρρηξη), λόγος για τον οποίο κρίθηκε ύποπτο και αποφασίστηκε η διενέργεια αστυνομικού ελέγχου.

Στο σημείο, με εντολή του Κέντρου Άμεσης Δράσης, προσέτρεξαν και άλλες ενισχυτικές δυνάμεις για την πραγματοποίηση του ελέγχου, πλην όμως το όχημα στη θέα των αστυνομικών ανέπτυξε ταχύτητα και διέφυγε.

Στο πλαίσιο αναζητήσεων το αυτοκίνητο εντοπίστηκε εκ νέου στην περιοχή του Αιγάλεω και οι αστυνομικοί το ακολούθησαν μέχρι την περιοχή του Περάματος, όπου ακινητοποιήθηκε από αντίθετα κινούμενο όχημα (λεωφορείο).

Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, οι δράστες πραγματοποίησαν κίνηση όπισθεν και εμβόλισαν πέντε δίκυκλα Ομάδων ΔΙ.ΑΣ. τραυματίζοντας συνολικά εφτά αστυνομικούς.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού και τον τραυματισμό ενός εκ των επιβαινόντων, ο οποίος διεκομίσθη σε νοσοκομείο και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Το τρίτο άτομο που επέβαινε στο όχημα διέφυγε και αναζητείται.

Στο σημείο κλήθηκε ιατροδικαστής και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

Όπως προέκυψε το όχημα είχε κλαπεί λίγο νωρίτερα από την περιοχή του Αγ. Ι. Ρέντη.

Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, παρουσία αρμοδίου εισαγγελέα”.

Το περιστατικό άρχισε να εκτυλίσσεται στις 11.45 μ.μ. από τη λεωφόρο Θηβών στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρέντη, όπου οι αστυνομικοί εντόπισαν και επιχείρησαν να ελέγξουν ένα Ι.Χ. που θεωρήθηκε ύποπτο.

Το αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα, θεωρήθηκε ύποπτο καθώς έφερε σπασμένο φινιστρίνι, εικόνα που σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. παραπέμπει σε διάρρηξη. Όπως προέκυψε αργότερα, το όχημα είχε κλαπεί λίγες ώρες πριν από την περιοχή του Αγ. Ι. Ρέντη.

Στη θέα των αστυνομικών ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και προσπάθησε να διαφύγει με την καταδίωξη να καταλήγει στην περιοχή του Περάματος, όπου το όχημα ακινητοποιήθηκε όταν βρέθηκε μπροστά σε λεωφορείο.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, οι δράστες κινήθηκαν προς τα πίσω και εμβόλισαν πέντε δίκυκλα ομάδων ΔΙ.ΑΣ., τραυματίζοντας συνολικά επτά αστυνομικούς.

Όπως σημειώνει η ΕΛ.ΑΣ. στην ανακοίνωσή της για το περιστατικό, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού και τον τραυματισμό ενός εκ των επιβαινόντων, ο οποίος διακομίστηκε σε νοσοκομείο και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Το τρίτο άτομο που επέβαινε στο όχημα διέφυγε και αναζητείται.

  • Ασυνεννοησία εν μέσω καταδίωξης

Στη διάρκεια της αιματηρής καταδίωξης στο Πέραμα καταγράφηκε σοβαρή ασυνεννοησία ανάμεσα στο κέντρο επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης και τους δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», στη διάρκεια του περιστατικού ο εκφωνητής από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης κατόπιν εντολής του προϊσταμένου της υπηρεσίας ζήτησε μέσω ασυρμάτου από τους αστυνομικούς να μη συνεχίσουν να ακολουθούν το όχημα και να διακόψουν την καταδίωξή του ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των υπόπτων, των αστυνομικών αλλά και διερχόμενων πολιτών.

Αυτήκοοι μάρτυρες μετέφεραν στην «Κ» ότι ο εκφωνητής έδωσε αρκετές φορές και σε αυστηρό τόνο εντολή καμία ομάδα ΔΙ.ΑΣ. να μην εμπλακεί με το ύποπτο όχημα.

Ο επικεφαλής της ομάδας που μετείχε στην καταδίωξη φέρεται να έλαβε και να συμμορφώθηκε με τη διαταγή απαντώντας μέσω ασυρμάτου «ελήφθη» και διαβεβαιώνοντας τους προϊσταμένους του ότι δεν συνεχίζει την καταδίωξη.

Θεωρώντας ότι το συμβάν έχει λήξει το Κέντρο της Άμεσης Δράσης επανήλθε στην κανονική λειτουργία του διαβιβάζοντας προς τους αστυνομικούς που εκτελούσαν βάρδια τα υπόλοιπα – άσχετα με την καταδίωξη – σήματα που εκκρεμούσαν.

Δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα ωστόσο, αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. από το Χαϊδάρι και το Αιγάλεω, που παρά τις περί του αντιθέτου εντολές των επικεφαλής τους συνέχιζαν την καταδίωξη ενημέρωσαν μέσω ασυρμάτου το Κέντρο Επιχειρήσεων όχι μόνο ότι είχαν εμπλακεί στην ένοπλη καταδίωξη αλλά ότι οι ύποπτοι είχαν εμβολίσει τις μοτοσικλέτες τους καθώς και ότι υπήρχαν τραυματίες, στην οδό Ελπίδος στο Πέραμα.

Κατόπιν αυτού το Κέντρο της Άμεσης Δράσης έστειλε δυνάμεις στο σημείο, ενώ για την εξέλιξη του περιστατικού ενημερώθηκε η ηγεσία της υπηρεσίας. Το θέμα απασχολεί έντονα το εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. τις τελευταίες ώρες.

  • Εξηγήσεις για τα όσα συνέβησαν στο Πέραμα ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Εξηγήσεις για την στάση της Ελληνικής Αστυνομίας στα χθεσινά επεισόδια στο Πέραμα, ζητά με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αναφέρει ότι «τα όσα συνέβησαν χθες στο Πέραμα, υπογραμμίζουν την ανασφάλεια που σκιάζει την ελληνική κοινωνία».

«Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και η ηγεσία της αστυνομίας, οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και να διασφαλίσουν ότι η ΕΛΑΣ δεν θα μετατραπεί σε σώμα αυτόκλητων τιμωρών», αναφέρει χαρακτηριστικά η αξιωματική αντιπολίτευση και προσθέτει:

«Οφείλουν να εξηγήσουν πώς καταλήξαμε στο τραγικό αποτέλεσμα, αντί για σύλληψη να έχουμε ένα νεκρό και επτά τραυματίες». Αναφέρεται στις δηλώσεις του ‘Αδωνη Γεωργιάδη λέγοντας:

«Δεν μας προκαλεί έκπληξη ότι ο κ. Γεωργιάδης έσπευσε να βγάλει πόρισμα ότι όλα έγιναν καλώς και ότι δουλειά της αστυνομίας είναι η μετατροπή της Αθήνας σε άγρια Δύση» και καταλήγει: «Ελπίζουμε ειλικρινά η κυβέρνηση να μην καλύψει αυτόν τον ανεύθυνο λαϊκισμό. Η ασφάλεια των πολιτών της χώρας απαιτεί σχέδιο, ψυχραιμία και επιχειρησιακή σοβαρότητα».

  • ΚΚΕ για τα γεγονότα στο Πέραμα: Να δοθούν σαφείς απαντήσεις για τις συνθήκες του περιστατικού και τη χρήση των όπλων

«Τα γεγονότα στο Πέραμα, που είχαν ως αποτέλεσμα ένα νεκρό και τραυματίες, μετά μάλιστα από καταδίωξη και καταιγισμό πυροβολισμών μέσα σε κατοικημένη περιοχή, προκαλούν δικαιολογημένα μεγάλη ανησυχία κι ανασφάλεια.

Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να δώσουν σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις για τις συνθήκες που εξελίχθηκε το όλο περιστατικό και κυρίως για τη χρήση των όπλων, χωρίς να προκαταλαμβάνεται το αποτέλεσμα της έρευνας» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τα γεγονότα στο Πέραμα και σημειώνει καταλήγοντας:

«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι τέτοιου είδους περιστατικά έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα, δημιουργώντας σοβαρά ερωτηματικά για τις οδηγίες που έχουν δοθεί όσον αφορά την τήρηση των κανόνων ασφαλείας κι εμπλοκής».

Διαθήκη Μίκη Θεοδωράκη: Τι ακριβώς αναφέρει για τον Νίκο Κουρή, τι λένε οι δικηγόροι κάθε πλευράς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: