Ισχυρή στήριξη σε δίκαιη λύση του Κυπριακού: Διακήρυξη Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Κ), ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης (Α) και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Abdel Fattah Al-Sisi (Δ) κάνουν δηλώσεις στον Τύπο μετά το τέλος των εργασιών της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, σε κεντρικό ξενοδοχείο, την Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021. ΑΠΕ -ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Την ισχυρή υποστήριξη τους σε μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που απαιτούν διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με ενιαία κυριαρχία, ενιαία διεθνή προσωπικότητα και ενιαία ιθαγένεια, καθώς και σύμφωνα με το κεκτημένο, τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ, εκφράζουν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος, στην κοινή διακήρυξή τους, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα.

Όπως αναφέρει η διακήρυξη των ηγετών των τριών χωρών, «η συμφωνημένη, συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού δεν θα είναι προς όφελος μόνο της Κύπρου, των Ελληνο-Κυπρίων και των Τουρκο-Κυπρίων, αλλά θα συμβάλει επίσης καθοριστικά στην ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι τρεις ηγέτες υπογραμμίζουν «την ανάγκη επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που είχαν σταματήσει» και εκφράζουν την υποστήριξή τους στον «διορισμό Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με την εντολή να ενεργοποιηθεί με όλους εμπλεκόμενους, προκειμένου να επανεκκινηθεί η διαπραγματευτική διαδικασία».

Αναφορικά με το ζήτημα των Βαρωσίων, οι τρεις ηγέτες παραπέμπουν «[σ]την Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της 23ης Ιουλίου 2021, η οποία επαναβεβαίωσε το καθεστώς των Βαρωσίων, όπως ορίζεται σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992), καταδίκασε την ανακοίνωση στην Κύπρο, την 20η Ιουλίου 2021, από Τούρκους και Τουρκο-Κύπριους ηγέτες σχετικά με περαιτέρω άνοιγμα μέρους της περιφραγμένης με συρματοπλέγματα περιοχής των Βαρωσίων, ζήτησε την άμεση αντιστροφή της πορείας αυτών των ενεργειών και την αντιστροφή όλων των βημάτων που πραγματοποιήθηκαν στα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020 και υπογράμμισε τη σημασία του πλήρους σεβασμού και εφαρμογής των Αποφάσεων του, συμπεριλαμβανομένης της μεταβίβασης των Βαρωσίων υπό τη διοίκηση των Η.Ε».

Έμφαση δίνει το κείμενο της διακήρυξης και στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Στο πλαίσιο αυτό, οι τρεις ηγέτες απορρίπτουν «τις παράνομες γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες από τουρκικά σκάφη στην κυπριακή ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα, σε θαλάσσιες περιοχές που έχουν ήδη οριοθετηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» και καταδικάζουν «τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο Πέλαγος και όλες τις άλλες  παράνομες δραστηριότητες σε περιοχές που βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

«[Ζ]ητήσαμε από την Τουρκία να απέχει, με συνέπεια και ειλικρίνεια, από προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της παρενόχλησης ερευνητικών σκαφών έγκυρα αδειοδοτημένων από την Ελλάδα ή την Κύπρο, συμβάλλοντας έτσι σε δημιουργία συνθηκών ευνοϊκών για διάλογο. Υπογραμμίσαμε ότι παραγωγικός διάλογος προσανατολισμένος σε αποτελέσματα δεν μπορεί να διεξαχθεί σε ένα επιθετικό περιβάλλον ή υπό την απειλή χρήσης βίας», αναφέρει η κοινή διακήρυξη.

Αναφορικά με τη στρατηγική σημασία της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, η διακήρυξη υπογραμμίζει τα έως τώρα θετικά αποτελέσματα της συγκεκριμένης συνέργειας, καθώς και την πρόθεση των τριών πλευρών να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για την προώθησης της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, η διακήρυξη εκφράζει την υποστήριξη των τριών χωρών στη Μόνιμη Γραμματεία για τον τριμερή μηχανισμό Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας με έδρα την Λευκωσία.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην υπογραφή της συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών ως «σημαντικό συστατικό της στρατηγικής για επιτάχυνσης της ανάπτυξης του Ενεργειακού Διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου, παρέχοντας μια εναλλακτική πηγή ενεργειακού εφοδιασμού από την περιοχή προς την Ευρωπαϊκή Ήπειρο και αντίστροφα».

Στο ίδιο πεδίο, αυτό της ενέργειας, η διακήρυξη αναφέρεται και στο ζήτημα του φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας ότι «η ανακάλυψη αποθεμάτων υδρογονανθράκων μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία».

«Συναφώς, χαιρετίσαμε για ακόμη μια φορά την υιοθέτηση του καταστατικού του Forum Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (EMGF). Η σύσταση του EMGF βασίζεται στη θεμελιώδη αρχή του σεβασμού των δικαιωμάτων των μελών επί των φυσικών πόρων τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο· το EMGF θα υποστηρίξει τις προσπάθειες των μελών για να ξεδιπλώσουν το πλήρες δυναμικό πόρων φυσικού αερίου στην περιοχή και να δημιουργήσουν έσοδα από τα αποθέματά τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και ιδίως την UNCLOS.

Επαναλάβαμε ότι το EMGF ως περιφερειακός οργανισμός με έδρα το Κάιρο είναι ανοικτό σε όλες τις χώρες που πρεσβεύουν τις ίδιες αξίες και στόχους του EMGF και την προθυμία συνεργασίας για την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής και την ευημερία των λαών της», αναφέρει η διακήρυξη των τριών ηγετών.

Ακόμα, οι τρεις ηγέτες χαιρετίζουν και την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης που υπεγράφη μεταξύ των τριών χωρών για τη συνεργασία σε θέματα Διασποράς, σημειώνοντας ότι στοχεύει στην προώθηση κοινών αξιών και συλλογικών συμφερόντων των τριών χωρών στο εξωτερικό.

Επιπλέον, η διακήρυξη αναφέρεται και στο ζήτημα του Μεγάλου Αιθιοπικού Φράγματος της Αναγέννησης (GERD), καλώντας «την Αιθιοπία να διαπραγματευθεί με καλή πίστη για να ολοκληρωθεί εγκαίρως μια νομικά δεσμευτική συμφωνία για τους κανόνες και τις κατευθυντήριες γραμμές πλήρωσης και λειτουργίας του GERD, σύμφωνα με την Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών της 15ης Σεπτεμβρίου 2021 και τη Συμφωνία του 2015 περί Διακήρυξης Αρχών».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Αδάμος Ζαχαριάδης/ΗΦ
Αθήνα, Ελλάδα

Αιγυπτιακή Προεδρία: Συνεχής η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με την Κύπρο * Πλήρης στήριξη για Κυπριακό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: