Οι Ταλιμπάν δείχνουν το αληθινό τους πρόσωπο: Σκότωσαν δύο προσκεκλημένους σε γάμο επειδή άκουγαν μουσική

O Zabihullah Mujahid, εκπρόσωπός τύπου των Ταλιμπάν. EPA, STRINGER




Μαχητές των Ταλιμπάν σκότωσαν δύο προσκεκλημένους σε έναν γάμο επειδή άκουγαν μουσική, ανέφεραν τοπικοί αξιωματούχοι και αυτόπτες μάρτυρες.

Την πράξη αυτή καταδίκασε η κυβέρνηση των Ταλιμπάν. Ένας συγγενής των θυμάτων είπε ότι οι Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ κατά τη διάρκεια του γάμου στην πόλη Σορχούντ επειδή οι προσκεκλημένοι άκουγαν αφγανική λαϊκή μουσική. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν.

«Νεαροί άνδρες έβαλαν μουσική σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο. Έφτασαν τρεις Ταλιμπάν και άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Οι δύο τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση», είπε ο μάρτυρας αυτός.

Ο Κάζι Μουλά Άντελ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην επαρχία Νανγκαρχάρ, επιβεβαίωσε το περιστατικό, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Από την Καμπούλ, ο εκπρόσωπος των κυβέρνησης Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ δεν επιβεβαίωσε το ίδιο το γεγονός, όμως είπε ότι οι Ταλιμπάν αντιτίθενται σε τέτοιου είδους ενέργειες. «Διενεργείται έρευνα. Προς το παρόν, δεν ξέρουμε τι έγινε», είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται δράστες και θύματα να είχαν προσωπικές διαφορές.

«Στο Ισλαμικό Εμιράτο κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αποτρέπει κάποιον από τη μουσική ή από οτιδήποτε άλλο, μόνο να προσπαθεί να τον πείσει. Αυτός είναι ο τρόπος που το κάνουμε», πρόσθεσε. «Αν κάποιος σκοτώσει έναν άνθρωπο, ακόμη και αν (ο δράστης) είναι δικός μας, αυτό είναι έγκλημα και θα τον οδηγήσουμε στα δικαστήρια για να αντιμετωπίσει τον νόμο», είπε.

Κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης των Ταλιμπάν (1996-2001) η μουσική απαγορευόταν.

Η νέα ισλαμιστική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη εκφέρει άποψη για το θέμα, ωστόσο ανέκαθεν θεωρούσε τη μη θρησκευτική μουσική ως αντίθετη με τον ισλαμικό νόμο.

Παράλληλα, οι Ταλιμπάν κάλεσαν τις ΗΠΑ και άλλες χώρες να αναγνωρίσουν την κυβέρνησή τους στο Αφγανιστάν, προειδοποιώντας ότι το συνεχιζόμενο πάγωμα των αφγανικών κεφαλαίων στο εξωτερικό θα οδηγήσει σε προβλήματα όχι μόνο για τη χώρα τους αλλά και για όλον τον κόσμο.

Καμία χώρα δεν έχει αναγνωρίσει επισήμως το καθεστώς των Ταλιμπάν αφότου κατέλαβαν την Καμπούλ, τον Αύγουστο. Δισεκατομμύρια δολάρια παραμένουν παγωμένα στο εξωτερικό, ενώ η χώρα αντιμετωπίζει μια πολύ σοβαρή οικονομική και ανθρωπιστική κρίση. «Το μήνυμά μας στην Αμερική είναι ότι, αν συνεχιστεί η μη αναγνώριση, αν συνεχιστούν τα προβλήματα στο Αφγανιστάν, τότε αυτό θα είναι πρόβλημα για την περιοχή και θα μπορούσε να μετατραπεί σε πρόβλημα για τον κόσμο», είπε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Μουτζάχιντ υποστήριξε ότι ο λόγος που οι Ταλιμπάν και οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν σε πόλεμο μεταξύ τους την προηγούμενη φορά ήταν ότι δεν είχαν επίσημες διπλωματικές σχέσεις. Οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Αφγανιστάν το 2001, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αφού η τότε κυβέρνηση των Ταλιμπάν αρνήθηκε να παραδώσει στην Ουάσινγκτον το ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάιντεν. «Εκείνα τα ζητήματα που προκάλεσαν τον πόλεμο θα μπορούσαν να έχουν λυθεί μέσω διαπραγμάτευσης, θα μπορούσαν να λυθούν μέσω πολιτικού συμβιβασμού επίσης», είπε ο εκπρόσωπος.

Η αναγνώριση των Ταλιμπάν, κατά τον Μουτζάχιντ, είναι δικαίωμα του αφγανικού λαού. Αν και καμία χώρα δεν τους έχει αναγνωρίσει, αξιωματούχοι κάποιων χωρών έχουν συναντηθεί με την ηγεσία των Ταλιμπάν, τόσο στην Καμπούλ όσο και στο εξωτερικό. Η πιο πρόσφατη επίσκεψη ήταν εκείνη του Τουρκμένου υπουργού Εξωτερικών Ρασίτ Μερέντοφ, ο οποίος βρισκόταν σήμερα στην αφγανική πρωτεύουσα και συζήτησε το θέμα της ολοκλήρωσης του αγωγού φυσικού αερίου TAPI που θα συνδέει το Τουρκμενιστάν με το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Ινδία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι συναντήθηκε με αξιωματούχους των Ταλιμπάν αυτήν την εβδομάδα στο Κατάρ. Ο Μουτζάχιντ είπε σήμερα ότι η Κίνα υποσχέθηκε ότι θα χρηματοδοτήσει τις υποδομές των μεταφορών και να δώσει πρόσβαση στις εξαγωγές του Αφγανιστάν στις κινεζικές αγορές μέσω του γειτονικού Πακιστάν.

Ο Μουτζάχιντ μίλησε επίσης επί μακρόν για τα προβλήματα στις συνοριακές διαβάσεις, ιδίως με το Πακιστάν, που κλείνουν συχνά τις τελευταίες ημέρες. Οι διαβάσεις αυτές είναι κρίσιμης σημασίας για το περίκλειστο Αφγανιστάν. Είπε ότι έγινε μια σοβαρή συζήτηση για το θέμα όταν επισκέφθηκε την Καμπούλ, την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν.


Με πληροφορίες AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Καμπούλ, Αφγανιστάν

Στην συνάντηση Ντράγκι – Ερντογάν, στο επίκεντρο, Αφγανιστάν, σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, Μεσόγειος και Λιβύη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: