Η Κύπρος μακριά από τη Βρετανία: Η στιγμή που πρέπει να πάρει τη σωστή απόφαση και να συνεργαστεί με τη Γαλλία…

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ακουμπά το χέρι στον ώμο του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη κατά τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. ΓΤΠ, ΣΤ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ




Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Θ. ΔΡΙΒΑ*, Φιλελεύθερος

Ένα domino effect που ξεκίνησε κάπου στα μέσα Αυγούστου με την άτσαλη αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, έχει προκαλέσει ένα τσουνάμι που από τον Ινδο-Ειρηνικό Ωκεανό έφτασε στην ανατολική Μεσόγειο.

Την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, ακολούθησε η ιστορική συμφωνία AUKUS μεταξύ ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας. Αυτή η συμφωνία είχε ως συνέπειες την επίσημη στόχευση της μείωσης της επιθετικότητας της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσας και τον διχασμό του δυτικού κόσμου.

Η Γαλλία έχασε ένα συμβόλαιο άνω των 95 δισ. δολαρίων και κατηγόρησε την Αυστραλία για ”πισώπλατη μαχαιριά”. Ο Πρόεδρος Μακρόν ανακάλεσε τους πρέσβεις του από τις χώρες που συνυπέγραψαν τη συμφωνία και τα υπόλοιπα, είναι ιστορία που αγγίζει τον Ελληνισμό και τα ελληνοτουρκικά.

Μέσα από το ”Μεσογειακό AUKUS”, Ελλάδα και Γαλλία υπέγραψαν μια συμφωνία-μαμούθ για τα δεδομένα της περιοχής, με την Ελλάδα να προμηθεύεται γαλλικές ψηφιακές φρεγάτες και να συμφωνεί σε αμυντική συνδρομή με τη Γαλλία, σε περίπτωση που κάποια από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση.

  • Η Κύπρος πλέον βρίσκεται ξανά στην καρδιά των εξελίξεων καθώς η Τουρκία θα συνεχίσει να δείχνει τη δυσαρέσκειά της με τον πάγιο τρόπο της, που είναι παράνομος και καταχρηστικός. Η Κύπρος πρέπει να διαλέξει τη σωστή πλευρά ώστε να αποδράσει από την παγίδα στην οποία έχει περιέλθει εδώ και πολλές δεκαετίες και η οποία της στερεί αργά και σταθερά την ίδια της την ύπαρξη.

Μια πολύ σημαντική πτυχή της αύξησης της επιρροής της Γαλλίας στην Ελλάδα, σημαίνει αυτόματα πως το ενιαίο αμυντικό δόγμα μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου αποκτά νέα διάσταση. Είναι γνωστό ότι το Παρίσι έχει ζητήσει από τη Λευκωσία μια ναυτική βάση στο λιμάνι της Λεμεσού.

Η Total δραστηριοποιείται εκεί, όμως η Γαλλία έχει ζωτικά συμφέροντα να υπερασπιστεί και στον Λίβανο και στο Ιράκ. Το Παρίσι έχει αποφασίσει να εντάξει την ανατολική Μεσόγειο στην καρδιά της περιφερειακής του πολιτικής, η οποία δεν είναι διόλου εναρμονισμένη με τις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις και φιλοδοξίες.

Η αμυντική συμφωνία μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου προηγήθηκε της αντίστοιχης ελληνογαλλικής. Η Τουρκία δεν δίστασε να κατηγορήσει τη Γαλλία και την Κύπρο για πρόκληση αστάθειας στην περιοχή, ενώ εδώ και τέσσερα χρόνια η Άγκυρα έχει προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες που μπορούν να χαρακτηριστούν εχθρικές και αποσταθεροποιητικές, συνεχίζοντας βέβαια για πέμπτη δεκαετία την παράνομη κατοχή κυπριακού εδάφους.

Από την άλλη πλευρά, η Μεγάλη Βρετανία είναι αποδεσμευμένη πλέον από το Κοινοτικό Δίκαιο και προσπαθεί να σφυρηλατήσει τη νέα της εξωτερική πολιτική. Οι Άγγλοι προσπάθησαν όλη τη χρονιά πέρυσι να λύσουν το Κυπριακό προς όφελός τους, καθώς θεωρούν τη Μεγαλόνησο σημαντικό κρηπίδωμα της νέας τους πολιτικής.

Οι θέσεις των Βρετανών για το Κυπριακό είναι συμληρωματικές με αυτές των Τούρκων και το Βατερλώ που υπέστησαν στον ΟΗΕ όταν και ουσιαστικά στήριξαν έμμεσα τις έκνομες τουρκικές αξιώσεις για δύο κράτη, συνοδεύεται από την αύξηση της γαλλικής επιρροής που ανησυχεί ιδιαίτερα το Λονδίνο.

  • Αυτή τη στιγμή, οι σχέσεις μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Γαλλίας είναι οι χειρότερες δυνατές καθώς μέσα σε λίγους μήνες, τόσο στη Θάλασσα της Μάγχης όσο και στην περίπτωση του AUKUS, οι δύο χώρες έδειξαν ότι έχουν πολλά που τους χωρίζουν.

Πλέον, μέσα στις διαφορές τους εντάσσεται και η Κύπρος. Οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να είναι με τη γαλλική πλευρά η οποία αμφισβητεί ευθέως την περίφημη ”Γαλάζια Πατρίδα”. Οι Βρετανοί φαίνεται να είναι οι συνοδοιπόροι της Τουρκίας σε μια λύση η οποία θα ευνοεί την Άγκυρα και θα πετυχαίνει σε πολιτικό επίπεδο την ολοκλήρωση της θηριωδίας του 1974.

Η Κύπρος δεν έχει άλλη λύση από το να αποφύγει να είναι διαλλακτική στις βρετανικές θέσεις και να συνεχίσει την αναβάθμιση της σχέσης της με τη Γαλλία η οποία έχει ζωτικά συμφέροντα σε Βόρεια Αφρική, Μεσόγειο και Μέση Ανατολή. Το πιο σημαντικό είναι πως η Γαλλία αντιτίθεται ευθέως στον τουρκικό αναθεωρητισμό.

Η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και της Κύπρου εντός της Ε.Ε. θα αναβαθμιστεί καθώς τόσο το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, όσο και οι συμφωνίες μεταξύ Γαλλίας-Ελλάδας και Γαλλίας-Κύπρου, δείχνουν πως υπάρχουν νέες ευκαιρίες για τον Ελληνισμό με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τα ελληνοτουρκικά.

Η παράλληλη ενίσχυση των σχέσεων της Κύπρου με τη Γαλλία αλλά και με το Ισραήλ, οχυρώνει τη Μεγαλόνησο στο επίπεδο της αναζήτησης συμμαχιών. Η χειρότερη επιλογή για την Κύπρο είναι να ασπαστεί το ”βρετανικό πρόσχημα” ότι είναι μια εγγύητρια δύναμη.

Κράτη σαν την Κύπρο δεν πρέπει να βρίσκονται ανάμεσα σε αντιτιθέμενες πλευρές όταν έχουν ζωτικά συμφέροντα που βρίσκονται σε μια και προφανή πλευρά. Τα νομικά εργαλεία της Ε.Ε. είναι πολύ ισχυρότερα από τέτοιες ρήτρες καθώς και εμείς αλλά και όλες οι δυνάμεις πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι αποικιοκρατικές πολιτικές έχουν παρέλθει. Η Κύπρος συνεχίζει να είναι μέλος της Ε.Ε.

Η εισβολή και η παράνομη κατοχή στην Κύπρο διαιωνίζονται όχι όσο αποτυγχάνουν σχέδια επίλυσης τύπου Ανάν, αλλά όσο αποτυγχάνουμε να διαχωρίσουμε ”εχθρούς και φίλους”.

  • Οι ”φίλοι” της Ελλάδας και της Κύπρου είναι όσοι δυσφορούν και δυσανασχετούν το ίδιο απέναντι στο γεωστρατηγικό bullying της Τουρκίας και τελικά, στη διεθνή πολιτική ”φίλος” είναι εκείνος που έχει κοινά συμφέροντα με εμάς.

Στην προκειμένη περίπτωση ζωτικό μας συμφέρον είναι η ακεραιότητα του Ελληνισμού. Η Κύπρος σε συντονισμό με την Ελλάδα πρέπει να αποφύγουν ”κακοτοπιές” που μπορεί να έρθουν από δυνάμεις που ως ”εγγυητές και σύμμαχοι” υπονόμευσαν τα συμφέροντά μας περισσότερο από αυτούς που ονομάσαμε ”εχθρούς”.

*Διεθνολόγος -Συντονιστής του Τομέα Ευρασίας & Ν. Α. Ευρώπης στο ΙΔΙΣ – Research Fellow in HALC (Hellenic American Leadership Council)

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Τι σημαίνει η συμφωνία και κυρίως οι τοποθετήσεις του Μπλίνκεν για την Ελλάδα; Κάτι παραπάνω από αναβάθμιση των σχέσεων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: