Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Το κυπριακό, η οικονομική κατάσταση στα κατεχόμενα, η αθώωση του Νορβηγού Lef Torkel Grimsrud, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για την αρπαγή της κόρης του από την Κύπρο το 2017, τα Pandora Papers και η οικονομική πρόταση του ΟΚΥπΥ για την απογευματινή λειτουργία των κρατικών νοσοκομείων, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Εμείς αναπτυσσόμαστε, οι Τ/κύπριοι φτωχαίνουν» γράφει ότι η κυπριακή οικονομία μετά την περιπέτεια με τον κορωνοϊό βαδίζει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς αντίθετα με τα κατεχόμενα όπου υπάρχει μείωση στο κατά κεφαλήν εισόδημα και ανεργία. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση επιμένει στην αρχική της θέση ότι στην άτυπη τριμερή της Νέας Υόρκης υπήρξε συμφωνία για διορισμό ειδικού απεσταλμένου για το κυπριακό ύστερα από πρόταση του ίδιου του Αντόνιο Γκουτέρες. Σε άλλο θέμα αναφέρεται ότι καθηλώθηκε στην Λάρνακα το πλοίο «Nautical Geo».

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Αθώος πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας για την ‘απαγωγή’» γράφει ότι ομόφωνα αθώος κρίθηκε ο Νορβηγός Lef Torkel Grimsrud, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για την αρπαγή της κόρης του Μ.Ε. από την Κύπρο το 2017. Αλλού γράφει ότι πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στα Pandora Papers και στο στήσιμο εξωχώρων εταιρειών με σκοπό την απόκρυψη της περιουσίας τους σχετίζονται με την Κύπρο μέσω του σχεδίου παραχώρησης κυπριακής υπηκοότητας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αποφασισμένη και προσηλωμένη στον στόχο για καθορισμό εθνικού κατώτατου μισθού, φάνηκε για ακόμα μια φορά, η Υπουργός Εργασίας μιλώντας στο συνέδριο της ΣΕΚ.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Το απόγευμα πληρώνει καλά» γράφει ότι στα χέρια των Συντεχνιών βρίσκεται η οικονομική πρόταση του ΟΚΥπΥ για την απογευματινή λειτουργία των κρατικών νοσοκομείων και αναμένεται ότι το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα «θερμό», αφού οι γιατροί έχουν ήδη τοποθετηθεί, έστω και ανεπίσημα, στα ποσά που ο Οργανισμός άτυπα είχε προτείνει ως αποζημιώσεις. Αλλού αναφέρεται στην εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ) για στήριξη του έργου του Συνδέσμου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λαμβάνει η Αστυνομία κατά τις μεταφορές του 38χρονου Αζέρου που κρατείται για σχεδιαζόμενη δολοφονία Ισραηλινού στην Κύπρο.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Στρουθοκαμηλίζει εντός και εκτός ο Αναστασιάδης για τα Pandora Papers» γράφει ότι Πρόεδροι και Υπουργοί που αναφέρονται στα Pandora Papers συμμετέχουν και στα φόρουμ για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Αλλού γράφει ότι σε «κατάσταση πανικού» βρίσκονται οι τελειόφοιτοι για τις εξετάσεις τετραμήνων με τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής να εκφράζουν την πρόθεση για έκτακτη συνεδρία και επίλυση του θέματος τις επόμενες δέκα μέρες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε επ’ αόριστον απεργία κατέρχονται οι καθηγητές της Αγγλικής Σχολής ενώ γίνεται αναφορά για «κτύπημα στην συνδικαλιστική δράση».

Η αγγλόφωνη  εφημερία “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα γράφει ότι ο Καμποτιανός Πρωθυπουργός καταγγέλλει την διπλή υπηκοότητα αλλά κατηγορείται ότι έχει κυπριακό διαβατήριο. Αλλού αναφέρεται στην επ’ αόριστον απεργία στην οποία κατέρχεται το διδακτικό προσωπικό της Αγγλικής Σχολής. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι γονείς της μικρής Άσιας περιμένουν με ανυπομονησία την θεραπεία της κόρης τους.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Μαρία Αντούνα
Κύπρος, Λευκωσία

Πολεμικά πλοία της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ: Υπό τουρκική “ομηρία” η περιοχή, μετέδωσε το κανάλι Σίγμα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: