Η Αμμόχωστος, τα δυο κράτη, οι δύο “λαοί” και το αφήγημα πως για όλα φταίνε οι Ελληνοκύπριοι

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με τον Αναπληρωτή Υπουργό της Ελλάδας, αρμόδιο για Ευρωπαϊκά θέματα, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, Λευκωσία 27 Οκτωβρίου 2021. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Βήμα προς βήμα η κατοχική δύναμη προχωρεί στις παράνομες εργασίες στην Αμμόχωστο, με απώτερο στόχο τον εποικισμό της κατεχόμενης περίκλειστης περιοχής.

Όπως είναι γνωστό οι εργασίες γίνονται, σε αυτή τη φάση, στην «πιλοτική» περιοχή, που βρίσκεται δίπλα στον ήδη εποικισμένο- από το 1974- τμήμα της πόλης.

Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ,  δήλωσε ότι η Αμμόχωστος  θα ανοίξει σιγά- σιγά για εγκατάσταση και ότι αυτό θέλει χρόνο, προσθέτοντας ότι θα εργαστούν εντατικά στο θέμα αυτό. Οι εργασίες, ανέφερε, άρχισαν  σε συνεργασία με την «κυβέρνηση» και ότι θα ήταν χρήσιμο να επιταχυνθούν.

Ο εγκάθετος της Άγκυρας, είπε πως παρά τις συνθήκες της πανδημίας επισκέφτηκαν την περιοχή πέραν των 250 χιλιάδων ατόμων και ότι με τις επενδύσεις που γίνονται «αποδόθηκε στην περιοχή ένα τελείως διαφορετικό Βαρώσι».

Σημειώνεται ότι παλαιότερα η τουρκική πλευρά ισχυρίσθηκε πως θα μετατρέψει την περιοχή σε Λας Βέγκας και είχε βολιδοσκοπήσει και Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες να πωλήσουν τις περιουσίες τους.

Ο Τατάρ, ο οποίος δέχθηκε κριτική για το γεγονός ότι συχνά-πυκνά επισκέπτεται την Τουρκία, δεν  χάνει την ευκαιρία να προβάλει την γνωστή λογική στο Κυπριακό, εξουδετερώνοντας κάθε προοπτική. Άλλωστε, αυτός είναι και ο στόχος της κατοχικής δύναμης.

Η όποια διαδικασία επαναρχίσει στο Κυπριακό περνά μέσα από την αποδοχή των όρων και προϋποθέσεων, που θέτει η Τουρκία. Γι αυτό και δεν μπορεί να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση.

  • Ο κατοχικός ηγέτης επισήμανε ότι αν θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις πρέπει να εξεταστεί το κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος. Και τι σημαίνει «κοινό έδαφος»; Σημαίνει να συμφωνήσουν όλοι με τις τουρκικές αξιώσεις.

Ανέφερε ότι για να γίνει αποδεχτή η «κυριαρχική ισότητα» χρειάζεται απόφαση των Ηνωμένων Εθνών και υποστήριξε ότι αυτό θα μπορούσε να συζητηθεί. Να αλλάξει, δηλαδή, η βάση των διαπραγματεύσεων και να ανοίξει ο δρόμος για τα δυο κράτη, για τη συνομοσπονδία.

Κατά το τουρκικό αφήγημα, που το περιγράφει το φερέφωνο της Άγκυρας, στην Κύπρο υπάρχουν «δύο χωριστοί λαοί» με διαφορετική γλώσσα, θρησκεία, κουλτούρα και ιστορία, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει άλλη φόρμουλα λύσης στο Κυπριακό εκτός από τα «δύο κράτη που ζουν πλάι-πλάι».

Με όλα αυτά που λέγονται από τουρκικής πλευράς υπάρχουν εντός και εκτός Κύπρου κάποιοι, οι οποίοι υποστηρίζουν πως το Κυπριακό δεν λύνεται επειδή δεν θέλουν οι Ελληνοκύπριοι. Ότι δεν επαναρχίζουν επειδή δεν δέχονται οι Ελληνοκύπριοι.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η σημερινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, που συμπίπτει με τα 200 χρόνια της επανάστασης του 1821, στέλνει πολλά μηνύματα. Το ζητούμενο είναι να υπάρξουν αποδέκτες αυτών των μηνυμάτων. Και οι δυο ιστορικοί ηρωικοί σταθμοί για τον ελληνισμό, όπως και το έπος του 1955, στέλνουν συγκεκριμένα μηνύματα: Η ελευθερία δεν παζαρεύεται. Δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός με την κατοχή και τη σκλαβιά. Αυτή είναι η σημασία της σημερινής επετείου. Και αυτά θα πρέπει να αναδειχθούν για να γίνουν συνείδηση.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ο Ερντογάν απέδρασε από το δυτικό μαντρί, μένει να το μάθει η δύση: Ο επεκτατικός σχεδιασμός της  Άγκυρας «τρέχει» και ο  «πατερούλης» στέλνει μηνύματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: