Γιατί η Τουρκία απέστειλε αίτημα για 40 μαχητικά F-16 και αναβάθμιση άλλων 80; Άλλο ένα κόλπο του ασθενή Ταγίπ…

Ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας χαιρετά μέλη του κόμματός του. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΡΙΒΑ

1.Η Τουρκία έχει κάνει τρομερά λάθη με τον αεροπορικό της σχεδιασμό διότι ο Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί τα πάντα για τακτικισμό και ευτυχώς για μας διότι η Τουρκία θα είχε ξεφύγει σε άλλο επίπεδο εξοπλισμών αν αποκτούσε F-35.

2. Μέχρι να δουν τι θα κάνουν με τα F-35 και τα Patriot και τους S-400, οι Τούρκοι βλέπουν την Ελλάδα να αποκτά Rafale και να αναβαθμίζει τα δικά της F-16 υπογράφοντας και αμυντική συνδρομή με τη Γαλλία.

3. Η Τουρκία προσπαθεί να μπει ανάμεσα στη Γαλλία και τις ΗΠΑ όπου με το AUKUS (επηρέασε και την ελληνογαλλική συμφωνία) και να φέρει ουσιαστικά αντιμέτωπες τις δύο χώρες στη Μεσόγειο.

  • 4. Με μια παραγγελία αρκετών δις η Τουρκία προσπαθεί ουσιαστικά να φέρει σε δίλημμα τις ΗΠΑ λίγο πριν την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας με την Ελλάδα (σε 7 μέρες η υπογραφή).

5. Αν οι ΗΠΑ αρνηθούν τότε οι Τούρκοι θα αρχίσουν να σκέφτονται την προμήθεια δεύτερης παρτίδας S-400 (μέχρι τέλος του έτους) και μαζί με αυτό, θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για ρωσικά Su-35. Οι Τούρκοι θέλουν να εντάξουν την παραγγελία στο συνολικό παζάρι για τους S-400. Να πούμε επίσης πως η Τουρκία βρίσκεται σε άτυπο εμπάργκο όπλων από το 2017 όταν και αγόρασε την πρώτη παρτίδα S-400.

6. Αν οι ΗΠΑ απαντήσουν πως αν δεν επιστραφούν οι S-400 στην Ρωσία και δεν ακυρωθούν οι συζητήσεις για δεύτερη παρτίδα ρωσικών πυραύλων, τότε η Τουρκία πιθανόν είναι να ανακοινώσει από τώρα οτι θα προχωρήσει σε νέες αγορές από τη Ρωσία.
Περίεργοι καιροί.

Η Lockheed Martin δεν είναι για να χάνει συμβόλαια , οι ΗΠΑ από την άλλη, θα κάνουν μεγάλη ζημιά στην περιοχή αν στείλουν σήμα οτι ανέχονται τη στρατιωτικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Σύμμαχος κρίσιμος για την Ελλάδα και την Κύπρο σε αυτήν την υπόθεση, είναι το Ισραήλ που δε θα ήθελε την αναβάθμιση των αεροπορικών δυνατοτήτων της Τουρκίας.

Στις ΗΠΑ μέχρι και την παράξενη δήλωση της Σέρμαν, η συζήτηση για την Τουρκία βρισκόταν στο αν θα υπάρχει νέο πακέτο κυρώσεων βασισμένο στο νόμο CAATSA για πιθανή αγορά δεύτερης παρτίδας S-400 αλλά και για την απομάκρυνση της ολοένα και πιο αυταρχικής Τουρκίας από τη Δύση.

Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε την απόφαση των ΗΠΑ στο τουρκικό αίτημα για τα F-16 καθώς θα φανεί το πώς κοιτούν οι ΗΠΑ την περιοχή μας συνολικά αλλά και σε ποιο σημείο βρίσκονται οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις που στις 26 Απριλίου 2021 άγγιξαν το πιο χαμηλό τους σημείο.

  • Η ελληνογαλλική συμφωνία θα μπορούσε να εξεταστεί με θετικό τρόπο από τις ΗΠΑ οι οποίες ανασυγκροτούν την παρουσία τους σε πολλές περιοχές του κόσμου προκειμένου να δώσουν βάρος στον Ινδο-Ειρηνικό και πιο συγκεκριμένα, στην Ταϊβάν.

Για τις ΗΠΑ, από το 1949 τα ελληνοτουρκικά αποτελούν βαρίδι και έχουν δηλητηριάσει πολλές φορές τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Με βάση αυτήν την αιτιολόγηση, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις απαλλάχθηκαν από ένα σημαντικό πρόβλημα και με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να ”τακτοποιηθούν” οι σχέσεις άμυνας και ασφάλειας των δύο χωρών οι οποίες πέραν από το θέμα των ελληνοτουρκικών, ευθυγραμμίζονται.

Πιθανή ενίσχυση της ΠΑ της Τουρκίας τη δεδομένη στιγμή, θα επηρέαζε τις σχέσεις των ΗΠΑ με πολλές δυνάμεις της περιοχής, όχι μόνο με την Ελλάδα και την Κύπρο και θα έδειχνε στον Ερντογάν το λάθος σήμα, οτι οι ΗΠΑ στηρίζουν την κυβέρνησή του.

* Ο κ. Αλέξανδρος Δρίβας είναι Στρατηγικός Αναλυτής-Διεθνολόγος

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Η Παγίδα του Θουκυδίδη: Η Ελλάδα ξεγλίστρησε από τους Γερμανούς και χτίζει τις σχέσεις της με Γαλλία και ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: