Φαρ ουέστ στο Πέραμα: Απολογούνται την Τετάρτη οι αστυνομικοί* Στο φως οι διάλογοι με το Κέντρο μετά τη βροχή πυρών

Στιγμιότυπο από την τηλεόραση του STAR




Σε τακτικό ανακριτή για να απολογηθούν την Τετάρτη 27/10 παρέπεμψε ο εισαγγελέας Πειραιά τους επτά αστυνομικούς που συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και συμμετείχαν στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός 20χρονου οδηγού κλεμμένου αυτοκινήτου.

Οι έξι αστυφύλακες και ο ενας αξιωματικός (υπαστυνόμος) κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Η καταδίωξη του κλεμμένου ΙΧ ξεκίνησε όταν αστυνομικοί της ΔΙΑΣ έκαναν νόημα σε ένα όχημα, όπου επέβαιναν τρία άτομα να σταματήσει για έλεγχο, αλλά ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και έφυγε.

 

Η καταδίωξη συνεχίστηκε και στο Πέραμα ο οδηγός εμβόλισε, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ,της μηχανές της ΔΙΑΣ. Τότε οι αστυνομικοί πυροβόλησαν με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν θανάσιμα. Παράλληλα, τραυματίστηκαν ένα ακόμη άτομο που επέβαινε στο όχημα.

Σφαίρα στον λαιμό

Κατα πληροφορίες που δημοσιεύει ο ιστότοπος του Πρώτου Θέματος, μία σφαίρα βρήκε στον λαιμό τον 20χρονο Ρομά και άλλες δύο καρφώθηκαν στο σώμα του. Άλλη μια σφαίρα τραυμάτισε τον 16χρονο συνοδηγό, ενώ ο συνομήλικος του που καθόταν στο πίσω κάθισμα, άνοιξε την πόρτα και εξαφανίστηκε. Αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ τράβηξαν έξω από το αυτοκίνητο τον 20χρονο τραυματία και προσπάθησαν να του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες για να του σώσουν τη ζωή. Το ίδιο συνέβη και με το νεαρό συνοδηγό.

Αποτελέσματα σε πέντε ημέρες ζήτησε ο Θεοδωρικάκος

Έρευνα για το τι ακριβώς συνέβη στην καταδίωξη διενεργεί η ΕΛΑΣ, ενώ η επιχειρησιακή αξιολόγηση των αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ που συμμετείχαν στο περιστατικό θα πρέπει να αξιολογηθεί μέσα σε πέντε ημέρες, όπως ζήτησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. Ειδικότερα, ο υπουργός ζήτησε να προχωρήσει κατεπειγόντως πειθαρχικός έλεγχος και ταυτοχρόνως πλήρης επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛΑΣ στο αιματηρό γεγονός.

Στη διάρκεια του περιστατικού έπεσαν περισσότεροι από 30 πυροβολισμοί, σύμφωνα με την έρευνα του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ενώ τα όπλα των αστυνομικών έχουν μεταφερθεί στη Διεύθυνση Εγκληματολικών Ερευνών προκειμένου να γίνει βαλλιστική εξέταση.

Πάρε ανάσα, πάρε ανάσα..

Την ίδια στιγμή το φως της δημοσιότητας βλέπουν οι διάλογοι που διεμείφθησαν μεταξύ του Κέντρου της Αμεσης Δράσης και των αστυνομικών.

– Έχουν τραυματιστεί δύο δράστες.

– Είναι όλοι καλά;

– Δεν έχουμε δικό μας;

Ο αστυνομικός περιγράφει στο κέντρο τι έχει συμβεί: «Κέντρο, έχει παρασύρει πέντε υπηρεσιακά δίκυκλα, δεν υπάρχει τραυματίας συνάδελφος. Αναγκαστήκαμε να ενεργήσουμε Ε23 (πυροβολισμούς), γιατί κινούνταν θανατηφόρα εναντίον των συναδέλφων»

– Μίλα μου, μίλα μου!

– Έχει τραυματιστεί.

«Κέντρο, έχουν τραυματιστεί οι δράστες, έχουμε πέντε μηχανές σε παράσυρση, σύντομα στείλτε ασθενοφόρο».

– Ε, μίλα, μίλα!

– Πάρε ανάσα, πάρε ανάσα…

Το αλαλούμ

Σύμφωνα μεπληροφορίες που δημοσίευσε ο ιστότοπος της Καθημερινής, κατά τη διάρκεια της αιματηρής καταδίωξης στο Πέραμα κατεγράφη σοβαρή ασυνεννοησία ανάμεσα στο κέντρο επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης και τους δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κατά τη διάρκεια του περιστατικού ο εκφωνητής από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης κατόπιν εντολής του προϊσταμένου της υπηρεσίας ζήτησε μέσω ασυρμάτου από τους αστυνομικούς να μη συνεχίσουν να ακολουθούν το όχημα και να διακόψουν την καταδίωξή του ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των υπόπτων, των αστυνομικών αλλά και διερχόμενων πολιτών.

Ο εκφωνητής φέρεται να έδωσε αρκετές φορές και σε αυστηρό τόνο εντολή καμία ομάδα ΔΙ.ΑΣ. να μην εμπλακεί με το ύποπτο όχημα.

Ο επικεφαλής της ομάδας που μετείχε στην καταδίωξη φέρεται να έλαβε και να συμμορφώθηκε με τη διαταγή απαντώντας μέσω ασυρμάτου «ελήφθη» και διαβεβαιώνοντας τους προϊσταμένους του ότι δεν συνεχίζει την καταδίωξη.

Θεωρώντας ότι το συμβάν έχει λήξει το Κέντρο της Άμεσης Δράσης επανήλθε στην κανονική λειτουργία του διαβιβάζοντας προς τους αστυνομικούς που εκτελούσαν βάρδια τα υπόλοιπα – άσχετα με την καταδίωξη – σήματα που εκκρεμούσαν.

Δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα ωστόσο, αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. από το Χαϊδάρι και το Αιγάλεω, που παρά τις περί του αντιθέτου εντολές των επικεφαλής τους συνέχιζαν την καταδίωξη ενημέρωσαν μέσω ασυρμάτου το Κέντρο Επιχειρήσεων όχι μόνο ότι είχαν εμπλακεί στην ένοπλη καταδίωξη αλλά ότι οι ύποπτοι είχαν εμβολίσει τις μοτοσικλέτες τους καθώς και ότι υπήρχαν τραυματίες, στην οδό Ελπίδος στο Πέραμα.

Κατόπιν αυτού το Κέντρο της Άμεσης Δράσης έστειλε δυνάμεις στο σημείο, ενώ για την εξέλιξη του περιστατικού ενημερώθηκε η ηγεσία της υπηρεσίας. Το θέμα απασχολεί έντονα το εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. τις τελευταίες ώρες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΕΘΝΟΣ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, STAR, ΜΕGA

Κινδύνευσαν οι ζωές τους: Πειθαρχικός έλεγχος στους αστυνομικούς για την αιματηρή σύγκρουση στο Πέραμα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: