Επειδή η Αμερική αφήνει την γειτονιά της Ευρώπης: Απαιτείται εδώ και τώρα η δημιουργία ευρωστρατού

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες. Copyright: European Union




Του ΑΡΓΥΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Η πρόσφατη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, η συμφωνία AUKUS μεταξύ των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Αυστραλίας, που “πέταξε” την Γαλλία εκτός σύμβασης, αλλά και οι απειλές από την γειτονική μας χώρα Τουρκία, καθιστούν απαραίτητο το οικοδόμημα ενός Ευρωπαϊκού στρατού.

Ίσως άτυπα η αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, θέτει τα θεμέλια αυτού του μεγάλου έργου. Ενός έργου που θα ανεξαρτητοποιήσει τις χώρες της ΕΕ, από την σύμμαχο Αμερική. Το εγχείρημα ενός Ευρωπαϊκού στρατού άλλωστε, έχει πολλά σημαντικά οφέλη για τα κράτη μέλη και ειδικά για την χώρα μας. Αρκεί, πέρα από λόγια και “πλατιές” υπογραφές και υποσχέσεις, να δούμε και… έργα!

  • Το σύμφωνο μεταξύ της χώρας μας και της Γαλλίας, που μας έκανε πάλι να αναφωνήσουμε ‘’Ελλάς Γαλλία συμμαχία’’, θέτει στις παραγράφους του όρους αμοιβαίας υποστήριξης, σε περίπτωση επίθεσης τρίτης χώρας.
  • Μάλιστα οι δύο ηγέτες, ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Γάλλος Πρόεδρος, χαρακτήρισαν την συμφωνία <ιστορική>, τόσο για τις Ελλάδα και Γαλλία, όσο και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 2 της Συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας, προβλέπει ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης.

Αν υποθέσουμε όμως ότι η χώρα που επιτίθεται ένοπλα είναι η Τουρκία προς την Ελλάδα, τότε θα σκεφτούμε αμέσως ότι μια στρατιωτική βοήθεια της Γαλλίας προς την χώρα μας θα ήταν αδύνατη, δεδομένου ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
Εδώ λοιπόν έρχεται η σχετική ρήτρα της Ελληνογαλλικής συμφωνίας που ακυρώνει ουσιαστικά τις συνθήκες Ουάσιγκτον (NATO) και Λισαβόνας (ΕΕ) και ανάβει το πράσινο φως για άμεση βοήθεια.

Τις αλλαγές αυτές τις κάνει απαραίτητες όμως η περιθωριοποίηση της ΕΕ από τις ΗΠΑ, που σιγά σιγά θέτουν την προσοχή τους περισσότερο προς την πλευρά του Ειρηνικού.

Εκτός από τον Πρόεδρο Μακρόν, που σχεδιάζει προγράμματα ταχείας επέμβασης στρατιωτικών δυνάμεων 5,000 στρατιωτών, με την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Γαλλία τον Ιανουάριο του 2022, τόσο η Φον Ντερ Λάιεν, όσο και ο Ζ. Μπορέλ, καταφεύγουν σε δηλώσεις στήριξης του σχεδίου του Ευρωστρατού.

Μάλιστα και ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, στην εκδήλωση της EUROMED 9 που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στην Αθήνα, τόνισε την αναγκαιότητα της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, ακολουθώντας με παρόμοιες δηλώσεις και ο Σαρλ Μισέλ.

Τελικά η συμφωνία που κλείστηκε πίσω από την πλάτη της Γαλλίας και εξέθεσε τον Πρόεδρο Μακρόν, ίσως είναι και αυτή που θα δημιουργήσει το ρήγμα ανάμεσα στην συμμαχία του ΝΑΤΟ.

  • Με την Αμερική να αφήνει την γειτονιά της Ευρώπης, αλλά και με την συγκατάθεση της όπως λένε πολλοί για την αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, ίσως τελικά να έχει αυτοπυροβολήσει την ίδια την συμμαχία που ηγείται.

Πλέον και όσο περνάει ο καιρός, η ΕΕ και οι χώρες της θα είναι μόνες τους απέναντι στις απειλές. Είναι στο χέρι των Κυβερνώντων λοιπόν να μην μείνουν μόνο στα λόγια και στις κοινές δηλώσεις αλληλοσυμπαράστασης, αλλά να ενεργήσουν γρήγορα.

Γρήγορα, γιατί ο “εχθρός” είναι προ των πυλών και κάνει μεγαλεπήβολα σχέδια. Στο χέρι μας είναι λοιπόν να τα αποτρέψουμε, γιατί η Ευρώπη είναι το σπίτι μας!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Απαιτείται και το νέο βήμα εδώ και τώρα: Η σημαντική Ελληνογαλλική Συμφωνία να καλύπτει την ΑΟΖ και την Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: