Ενημέρωση του Επιτρόπου Δικαιοσύνης από τον Κύπριο γενικό εισαγγελέα για την παραχώρηση Κυπριακής υπηκοότητας σε μη Κύπριους επενδυτές.

File photo Από τη συνάντηση του Επιτρόπου Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς (αριστερά) με τον γενικό εισαγγελέα της Κύπρου Γιώργο Σαββίδη στις Βρυξέλλες μέσω ΚΥΠΕ




O γενικός εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Σαββίδης και βοηθός γενικός εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης, είχαν σήμερα στις Βρυξέλλες συνάντηση με τον ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για θέματα Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς. Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα που εμπίπτουν εντός των αρμοδιοτήτων του γενικού εισαγγελέα.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κύπρου, ο κ. Σαββίδης, ανέπτυξε στον επίτροπο Ρέιντερς τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με το ζήτημα της παραχώρησης κυπριακής υπηκοότητας σε μη Κύπριους επενδυτές – το οποίο αποτελεί αντικείμενο διαδικασίας παράβασης – εστιάζοντας επί των νομικών και πραγματικών σημείων που προβλήθηκαν στην απάντηση της αιτιολογημένης γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επιπλέον, ο κ. Σαββίδης ανέφερε στον Ευρωπαίο Επίτροπο τις συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες προέβη η Κύπρος σε εθνικό επίπεδο. Επεσήμανε την ολοκληρωτική κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ) μετά από την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της 13ης Οκτωβρίου 2020, όπως και την εν εξελίξει διαδικασία ανάκλησης υπηκοοτήτων, στη βάση της υλοποίησης των εισηγήσεων της ερευνητικής επιτροπής που ο γενικός εισαγγελέας διόρισε στις 7 Σεπτεμβρίου 2020 και της οποίας το πόρισμα παραδόθηκε στις 7 Ιουνίου 2021. Ανέφερε ακόμη, ότι αριθμός υποθέσεων που έχουν σχέση με το ΚΕΠ, έτυχαν και τυγχάνουν ποινικής διερεύνησης από την Αστυνομία, με οδηγίες και υπό την καθοδήγηση της Νομικής Υπηρεσίας. Από αυτές, είτε καταχωρήθηκαν, είτε πρόκειται να καταχωρηθούν ποινικές υποθέσεις στα δικαστήρια.

Από την πλευρά του, o Ντιντιέ Ρέιντερς ευχαρίστησε τον γενικό εισαγγελέα και τον βοηθό γενικό εισαγγελέα για την ενδελεχή ενημέρωση επί του θέματος, αναφέροντας ότι οι πληροφορίες που δόθηκαν θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω αξιολόγηση του θέματος από την Επιτροπή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ ανταπόκριση Ειρήνης Ζαρκαδούλα
Βέλγιο Βρυξέλλες 

Χριστοδουλίδης: Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να ασχοληθεί με την απαξίωσή του από την Άγκυρα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: