Ελλάδα και Κύπρος, “αστακοί” απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις: Η Τουρκία δεν αντιμετωπίζεται με …συνομιλίες!

FILE PHOTO: Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από την αεροπορική άσκηση «GREEN BRIDGE 2021» που διεξήχθη στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας, την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021. ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ, STR




Του ΑΡΓΥΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Έχοντας μια Τουρκία να έχει υπερβεί καιρό τα όρια της καλής γειτονίας, η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έχουν άλλη επιλογή, από το να “ντυθούν” αστακοί!

Μάλιστα, μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα του έγκυρου περιοδικού Foreign Policy, που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, ίσως οδηγήσει σε εξαιρετικά κρίσιμες καταστάσεις.

Οδηγούμαστε σε τέτοιες σκέψεις και εκδοχές γιατί ακριβώς έχουμε αντιληφθεί τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά ο Ταγίπ Ερντογάν. Η πρώτη αντίδραση του στο δημοσίευμα, ήρθε με ένα βίντεο στο οποίο παίζει μπάσκετ, αλλά δεν θα μείνει εκεί.

Αν μπούμε για λίγο στην λογική του και στο σκεπτικό του, σίγουρα θα λέει “τώρα θα σας δείξω εγώ αν είμαι καλά στην υγεία μου ή όχι” και η μια πρόκληση, θα διαδέχεται την άλλη. Άλλωστε έχει αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις ότι θέλει να φαίνεται ισχυρός και να δημιουργεί προς το εξωτερικό μια εικόνα άτρωτου πολιτικού που δεν λογαριάζει.

  • Και προσέξτε, στο εν λόγο σκεπτικό δεν συμπεριλαμβάνουμε και την <νευρική κρίση> που έπαθε με την συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

Έτσι ο μόνος τρόπος για να είναι ασφαλής οι χώρες μας, είναι αυτός της θωράκισης και των αμυντικών εξοπλισμών, ικανών να αντιμετωπίσουν επάξια τις όποιες… “μαγκιές”!

Ως γνωστόν η Ελλάδα με την λεγόμενη ελληνογαλλική συμφωνία μπαίνει δυνατά στον χώρο των εξοπλιστικών, αντάξια των καταστάσεων.

Πιο συγκεκριμένα πέρα από τα Γαλλικά Rafale, τώρα έρχονται και οι 3+1 φρεγάτες Belhara, που μάλιστα είναι υψηλής τεχνολογίας! Διαθέτουν υπερσύγχρονα συστήματα, με δυνατότητες να χτυπούν εναέριους στόχους από πολύ μακρινή απόσταση, ενώ έχουν και δυνατότητα για ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

Πέραν όμως των φρεγατών, η Ελλάδα περιμένει και 3 κορβέτες Gowind, που μένει να διευκρινιστεί για το αν θα ναυπηγηθούν σε Ελληνικά ναυπηγεία.

Όμως πονοκέφαλος επικρατεί στους γείτονες Τούρκους και για τις αλλαγές στον αέρα!

  • Πέραν των γαλλικών Rafale που μονοπώλησαν τις συζητήσεις το τελευταίο διάστημα, έρχονται και οι αναβαθμίσεις στα F-16, σε Viper. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι η Ελλάδα θα έχει τελικά 120 αναβαθμισμένα αεροσκάφη, έτοιμα για να αναχαιτίσουν τον εισβολέα.

Την σημασία αυτής της αναβάθμισης, μπορούμε να την αντιληφθούμε κοιτώντας προς Ταιβάν. Τα πρόσφατα αναβαθμισμένα μαχητικά αεροσκάφη της Ταιβάν, που είναι ίδια με αυτά της Ελλάδας (F-16V), μπορούν να εντοπίσουν έως και 20 στόχους ταυτόχρονα!

Αξιοσημείωτη είναι η θωράκιση όμως και της Κύπρου που είναι σε προχωρημένες συνομιλίες για την απόκτηση του Σιδηρούν Θόλου, ή αλλιώς του Iron Dome! Το αξιοζήλευτο αμυντικό όπλο του Ισραήλ θα “προσγειωθεί”, αν όλα πάνε καλά, στην μεγαλόνησο.

Το Iron Dome, δεν χρειάζεται συστάσεις, καθώς απέδειξε την αξία του στην πρόσφατη κρίση του Ισραήλ με την Παλαιστίνη, που κατέρριψε περίπου 2,400 ρουκέτες!

Όμως δεν είναι μόνο το Ισραηλινό υπερόπλο, καθώς η Κύπρος βλέπει προς Σερβία και Γαλλία για την θωράκιση της.

Ειδικότερα, “αντίδοτο” στα Τουρκικά drones είναι τα αντιαεροπορικά “Mistral” που είναι γαλλικής κατασκευής.

  • Τα συγκεκριμένα αντιαεροπορικά “πιάνουν” τα τουρκικά drones “μπαϊρακτάρ” στον αέρα, καθώς πετούν μέχρι τα 22 χιλιάδες πόδια με τους “Mistral” να πετούν περίπου στο ίδιο ύψος.

Αξιόπιστη αγορά όμως αποτελεί και αυτή της Σερβίας, όπου η Κύπρος έχει επιλέξει. Ήδη έχουν αγοραστεί 2 μοίρες αυτοκινούμενων πυροβόλων τύπου “Νόρα”. Διαθέτουν βεληνεκές 40 χιλιομέτρων, ενώ χρησιμοποιούν τα λεγόμενα έξυπνα βλήματα, όπως ονομάζονται, τύπου ομπρέλας!

Τέλος η Κύπρος έχει κλείσει συμφωνία με την Γαλλία για αγορά πυραύλων “Exocet”, που θα είναι ικανοί να καλύπτουν όλη την Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ αναμένεται και η προκήρυξη προσφορών για την αγορά σύγχρονων πολεμικών ελικοπτέρων!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Απασφαλισμένο το …περίστροφο της Τουρκίας: Αδήριτη ανάγκη η ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: