Δέκα από τις Καλύτερες Ταινίες Όλων των Εποχών: Από το 1940 μέχρι σήμερα [video]

File Photo Ο Ρόμπερτ ντε Νίρο στην ταινία “Ο ταξιτζής” Screenshot via YouTube video treiler




Ένα μικρό αφιέρωμα σε δέκα σπουδαία κινηματογραφικά έργα από τη δεκαετία του 40 μέχρι σήμερα. Ήταν δύσκολη η επιλογή των καλύτερων ταινιών, έγινε ενδεικτικά, και αναγκαστικά αφέθηκαν εκτός λίστας ταινίες σκηνοθετών όπως ο Σπίλμπεργκ, ο Κουροσάβα και ο Χίτσκοκ.

Ο Νονός (1972)

Ο Vito Corleone είναι αρχηγός μιας μαφιόζικης οικογένειας στη μεταπολεμική Νέα Υόρκη. Ένας πόλεμος όμως μεταξύ των οικογενειών ξεσπά και ο Michael, ο μικρός γιος του, αναγκάζεται να αναλάβει.

Ένας αριστουργηματικός στοχασμός πάνω στο έγκλημα και την τιμωρία, την εξουσία και τις αξίες. Διαχρονικό πολιτικό θρίλερ του Coppola που αφορά στο δίκαιο της πυγμής, αφηγείται τον ανθρώπινο εγκλωβισμό στο φαύλο κύκλωμα της μαφίας ενώ μελετά την ανθρώπινη φύση, το αμερικανικό όνειρο, την τιμή της οικογένειας, τις ενοχές και την αυτοδικία.

Διαβάστε ολόκληρη την κριτική εδώ

*177’

*Η ταινία διατίθεται στο Netflix

12 Ένορκοι (1957)

Δώδεκα ένορκοι συνεδριάζουν για να εκδώσουν απόφαση για την μοίρα ενός 18χρονου αγοριού που κατηγορείται για τη δολοφονία τον πατέρα του. Και ενώ όλοι είναι πεπεισμένοι για την ενοχή του, ένας ένορκος τους πείθει να συζητήσουν και να επανεξετάσουν την υπόθεση.

Ο σκηνοθέτης Sidney Lumet αποδίδει με εξαιρετική τεχνοτροπία ένα βαθιά φιλοσοφημένο σενάριο καθιστώντας το οπτικά συναρπαστικό στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο. Επιχειρήματα, εντάσεις, ενστάσεις, ψηφοφορίες, συνεχείς διαμάχες λογικής και συναισθήματος σε μία ταινία που συγκλονίζει από το πρώτο μέχρι το τελευταίο πλάνο με ανατροπές σε ένα στυλιζαρισμένο ρεαλιστικό πλαίσιο.

Διαβάστε ολόκληρη την κριτική εδώ

*96’

Pulp Fiction (1994)

Οι παράλληλες και ενίοτε διασταυρούμενες ιστορίες δύο πληρωμένων δολοφόνων, της συζύγου ενός μαφιόζου, ενός μποξέρ τον οποίο κυνηγά ο υπόκοσμος και ενός ζευγαριού μικρο – ληστών.

Περίεργες ιστορίες γύρω από έναν γόρδιο δεσμό έντονης βίας, σκιαγράφησης αξιομνημόνευτων χαρακτήρων, εξαιρετικής μουσικής στο πλαίσιο μίας στυλιζαρισμένης, ατελείωτης – μα τόσο γοητευτικής – περί ανέμων και υδάτων φλυαρίας.

Διαβάστε ολόκληρη την κριτική εδώ

*154’

Ο Σκοτεινός Ιππότης (2008)

Ο Μπάτμαν σε μια προσπάθεια να παταχθεί ακόμα περισσότερο το έγκλημα στη Γκόθαμ Σίτι συνεργάζεται ενεργά με τον υπαρχηγό της αστυνομίας Τζιμ Γκόρντον και τον εισαγγελέα Χάρβεϊ Ντεντ. Ένας νέος εγκληματίας όμως, ο Τζόκερ, του οποίου τα κίνητρα κανείς δε γνωρίζει, κάνει την εμφάνισή του.

Ποιοτικό blockbuster, ενός σπουδαίου σεναριογράφου – σκηνοθέτη ο οποίος εμβαθύνει με μοναδικό τρόπο στον ψυχολογικό κόσμο των χαρακτήρων του. Μνεία στον καλύτερο ίσως κακό (villain) του σύγχρονου σινεμά και την έξοχη ερμηνεία του Χιθ Λέτζερ που δεν πρόλαβε να παραλάβει το αγαλματίδιο για το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου καθώς έφυγε από τη ζωή τον Ιανουάριο του 2008.

*142’

*Η ταινία διατίθεται στο Netflix

2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος (1968)

Μια ανθρώπινη αποικία στη Σελήνη ανακαλύπτει ένα μυστηριώδη λίθο και με την βοήθεια ενός υπερ-υπολογιστή αρχίζει να τον εξερευνά.

Η ταινία που άλλαξε την ιστορία του σύγχρονου σινεμά. Μια άψογη κινηματογραφική εμπειρία (πρόσφατα κυκλοφόρησε και η 4Κ έκδοσή της) που εκτός από το ταξίδι στο διάστημα θέτει υπαρξιακά ζητήματα και ερωτήματα για τον άνθρωπο και τη θέση του στο σύμπαν. Εξαιρετικός Κιούμπρικ, που τιμήθηκε με ένα (το μοναδικό της καριέρας του) Όσκαρ, αυτό των ειδικών εφέ.

*142′

Πολίτης Κέιν (1941)

Ο Τσαρλς Φόστερ Κέιν, ένας μεγιστάνας επιχειρηματίας, προτού ξεψυχήσει ψιθύρισε την λέξη “Rosebud”. Ένας νεαρός δημοσιογράφος αναλαμβάνει να ερμηνεύσει τη λέξη αυτή ερευνώντας τη ζωή του Κέιν.

Κινηματογραφικά καινοτόμο, γεμάτο ενδιαφέρον και ρεαλισμό. Ο νεαρός σκηνοθέτης Όρσον Γουέλς χτίζει έναν μυστηριώδη πολύπλευρο κεντρικό χαρακτήρα ο οποίος ξεδιπλώνεται με αφηγηματική μεγαλοφυία. Εξαιρετική δουλειά στον ήχο και τα οπτικά εφέ, ταινία σταθμός της παγκόσμιας κινηματογραφίας.

*119’

Μαθήματα Αμερικανικής Ιστορίας (1998)

Ο Ντέρεκ, ένας Αμερικανός νεοναζί, αφού αποφυλακίζεται μετά από 3 χρόνια για το φόνο δύο μαύρων, προσπαθεί να προλάβει τον μικρότερο αδερφό του από το να ακολουθήσει το ίδιο αδιέξοδο μονοπάτι του μίσους και του ρατσισμού.

Ο νεοναζισμός της σύγχρονης Αμερικής με τη σωστή δόση ρεαλισμού, βίας και πόνου μας δίνει ένα μάθημα για το ρατσισμό και τη ρητορική του μίσους. Σφιχτοδεμένη σκηνοθετική ματιά και υποδειγματική ερμηνεία του Edward Norton που του χάρισε την υποψηφιότητα για το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.

Διαβάστε ολόκληρη την κριτική εδώ

*119’

Ο Ταξιτζής (1976)

Ένας μοναχικός βετεράνος του Βιετνάμ, ο Τράβις, εργάζεται τα βράδια ως ταξιτζής στη Νέα Υόρκη. Μετά από μια αποτυχημένη, σύντομης διάρκειας, σχέση με μια διανοούμενη αποφασίζει να σώσει μια ανήλικη πόρνη βλέποντας την κοινωνία να καταρρέει.

Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες για τον σκορτσεζικό κοινωνικό στοχασμό πάνω στη μοναξιά της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας, την κατάπτωση των ηθικών αξιών και την άνθιση της βίας σε μια σκληρή – μεταβατική – Αμερική της δεκαετίας του 70. Επίκαιρο και αυθεντικό αστικό γουέστερν.

Διαβάστε ολόκληρη την κριτική εδώ

*114’

Η Λεωφόρος της Δύσης (1950)

Ένας καταχρεωμένος σεναριογράφος, ο Τζο, συναντά την Νόρμα, μια παλιά ηθοποιό του βωβού κινηματογράφου, η οποία υπόσχεται να τον συντηρεί αρκεί να την βοηθήσει να επιστρέψει δυναμικά στη μεγάλη οθόνη.

Ίσως η καλύτερη ταινία του Μπίλι Γουάιλντερ, ο οποίος εγκλωβίζει μέσα στο φακό του την παρακμή μιας κινηματογραφικής ντίβας απομυθοποιώντας το ίδιο το Χόλυγουντ πραγματευόμενος την ιλαροτραγωδία της ανθρώπινης φθοράς. Κινηματογραφικό κειμήλιο, τιμήθηκε με 3 Όσκαρ.

*110’

Οδός Μαλχόλαντ (2001)

Μια νεαρή, που ονειρεύεται να γίνει ηθοποιός, βρίσκει στο διαμέρισμά της μια κοπέλα που πάσχει από αμνησία. Στη συνέχεια ακολουθεί το χάος των παράλληλων εκδοχών της πραγματικότητας και των ονείρων στο οποίο βυθίζονται.

Σινεφίλ έργο σκοτεινής ατμόσφαιρας που προσεγγίζει σουρεαλιστικά την παράνοια. Διάχυτη ερωτική ατμόσφαιρα μεταξύ των πρωταγωνιστριών σε δύο πολύ καλές ερμηνείες. Βραβείο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ Καννών το 2002 για τον Ντέιβιντ Λιντς.

*146′

Mε πληροφορίες από atheniantimes.gr, Πάρις Δόμαλης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: