Χριστοδουλίδης: Οι εύηχες δηλώσεις της Τουρκίας δεν μετουσιώνονται σε πράξεις * Συνεχίζει παράνομα και επικίνδυνα

File photo: Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια. Φωτογραφία μέσω ΚΥΠΕ




Τη θέση ότι οι εξαγγελίες της Τουρκίας δεν μετουσιώνονται δυστυχώς σε παύση των παράνομων ενεργειών εκ μέρους της, εξέφρασε ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο της σημερινής επίσκεψής του στην Αθήνα.

«Οι παράνομες και επικίνδυνες ενέργειες της Άγκυρας τις τελευταίες μέρες, τόσο στα ανοικτά της Κρήτης, όσο και στα νοτιοδυτικά της Κύπρου, αποδεικνύουν και στους πιο δύσπιστους ότι οι εύηχες δηλώσεις που για ένα διάστημα είχαμε ακούσει από πλευράς Τουρκίας δεν μετουσιώνονται δυστυχώς σε πράξεις», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Τουρκία ακολουθεί ένα μοντέλο εξωτερικής πολιτικής που εδράζεται «σε μια αναθεωρητική, νεο-οθωμανική προσέγγιση, βασισμένη κατά κύριο λόγο στη στρατιωτική ισχύ της χώρας».

Υπογραμμίζοντας τη σημασία του στενού συντονισμού Ελλάδας και Κύπρου, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι «η έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη της ελληνικής Κυβέρνησης και του ελληνικού λαού ενισχύει την προσπάθεια μας για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της Κύπρου στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Έλληνα ομόλογό του, τον ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συνάντησης που είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, στη Νέα Υόρκη, στις 27 Σεπτεμβρίου.

«Δυστυχώς είχαμε υπαναχώρηση από τουρκικής πλευράς από τα συμφωνηθέντα», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι παρά τις δυσκολίες, η κυπριακή Κυβέρνηση θεωρεί εφικτή την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών και την επίτευξη ενός θετικού αποτελέσματος.

Αναφορικά με τα σχήματα περιφερειακής συνεργασίας στα οποία μετέχουν Ελλάδα και Κύπρος, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι αυτά αποδίδουν απτά αποτελέσματα, ενώ εξήγγειλε ότι το προσεχές διάστημα «θα προκύψουν νέες σημαντικές συναντήσεις και σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά και με τη συμμετοχή κρατών- μελών της ΕΕ».

Σε ένα περιβάλλον πολλαπλών προκλήσεων, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν στο δρόμο του απόλυτου σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο, σε συνεργασία με τα ομονοούντα κράτη της περιοχής, καθώς και με τους εταίρους στην ΕΕ, έτσι ώστε να επικρατήσουν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου.

Αναφερόμενος στη σύναψη της ελληνογαλλικής συμφωνίας, σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη συμφωνία ως εξαιρετικά σημαντική γιατί συμβάλλει τόσο στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, όσο και στην ενίσχυση του γεωστρατηγικού αποτυπώματος της ΕΕ.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Αδάμος Ζαχαριάδης/ΑΓΚ
Αθήνα, Ελλάδα

Δένδιας: Η Ελλάδα δεν εκφοβίζεται από παράνομες ενέργειες * Απορρίπτουμε όλες τις αστήρικτες κατηγορίες της Τουρκίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: