Απονομή του βραβείου Daphne Caruana Galizia στη δημοσιογραφική ερευνητική ομάδα Pegasus Project

Διαδηλωτές έξω από το Κοινοβούλιο της Μάλτας διαμαρτύρονται για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Daphne Caruana, στην Βαλέττα. EPA, DOMENIC AQUILINA




Το πρώτο βραβείο Daphne Caruana Galizia για τη δημοσιογραφία απονεμήθηκε στην κοινοπραξία δημοσιογράφων πίσω από την έρευνα του Pegasus Project, γράφει το Euronews (με πληροφορίες από το Assosiated Press).

Η έρευνα συντονίστηκε από την μη κερδοσκοπική δημοσιογραφική οργάνωση Forbidden Stories, με έδρα το Παρίσι και την Διεθνή Αμνηστία και μοιράστηκε με 16 ειδησεογραφικούς οργανισμούς.

Οι δημοσιογράφοι μπόρεσαν να εντοπίσουν περισσότερα από 1.000 άτομα σε 50 χώρες που φέρονται να επιλέχθηκαν από πελάτες της ισραηλιτικής εταιρείας NSO για πιθανή παρακολούθηση.

Περιλαμβάνονται τουλάχιστον 180 δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο, καθώς και θρησκευτικοί ηγέτες, πολιτικοί και στρατιωτικό προσωπικό στην Ινδία, το Μεξικό, την Ουγγαρία, το Μαρόκο και τη Γαλλία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο απένειμε το βραβείο, επαίνεσε το έργο ως «διεθνή δημοσιογραφική πρωτοβουλία». Δημιουργώντας διαφάνεια, η ερευνητική δημοσιογραφία επιτρέπει στους ψηφοφόρους να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις, σημείωσε ο Πρόεδρος του ΕΚ, David Sassoli.

«Η προστασία και η υποστήριξη των δημοσιογράφων είναι προς το ζωτικό συμφέρον των δημοκρατικών κοινωνιών», δήλωσε στην απονομή.

ΠΗΓΗ: Euronews (με πληροφορίες από το Assosiated Press) – Pegasus Project consortium wins first Daphne Caruana Galizia journalism prize

Το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται: Τώρα ο Ερντογάν δεν θέλει τους μετανάστες και τους διώχνει με βία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: