Αποκάλυψη HJ: Νέο Hailling στο Nautical Geo εντός της Κυπριακής ΑΟΖ – Ντελίριο της Άγκυρας για την Ελληνογαλλική συμφωνία

Οι διασυμμαχικές ασκήσεις το επόμενο διάστημα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο θεωρούνται πολύ σημαντικές από το Επιτελείο καθώς οι χώρες που λαμβάνουν μέρος στέλνουν τα δικά τους μηνύματα προς τους λάτρεις της πολιτικής των κανονιοφόρων. Πηγή εικόνας: ΓΕΕΘΑ




Ρεπορτάζ Γ.Σ., Hellas Journal

Την τακτική του Hailling, δηλαδή της παρενόχλησης δια ασυρμάτου, ακολούθησε και στην Κύπρο κατά του ερευνητικού Nautical Geo η Τουρκία η οποία διατηρεί πολεμικά πλοία στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως έπραξαν οι δυο τουρκικές φρεγάτες (σ.σ. αρχικά η Oruc Reis και μετέπειτα η Gemlik) ανάμεσα από την Κρήτη και την Κάσο, στα περίπου 10 ναυτικά μίλια, το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε σύμφωνα με πληροφορίες Νοτιοδυτικά της Μεγαλονήσου, την στιγμή που το Nautical Geo έκανε την πρώτη μέρα ερευνών καθώς την Κυριακή ενεργοποιήθηκε η navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα η Τουρκία προχώρησε και στην έκδοση navtex για ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού φέρνοντας με αυτό τον τρόπο τα πλοία του στόλου της να καλύψουν την περιοχή ερευνών του ερευνητικού σημαίας Μάλτας.

Ο κυβερνήτης του ερευνητικού έχει ήδη δώσει απαντήσεις στα τουρκικά πολεμικά, όταν παρενοχλήθηκε σε νερά Ελληνικής αρμοδιότητας, δείχνοντας έτσι πως γνωρίζει και με ποιους έχει να κάνει αλλά και ποιο είναι το Δίκαιο.

Για τις παράνομες αυτές κινήσεις στα Διεθνή ύδατα, εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε και τους ομολόγους του, δείχνοντάς τους τον χάρτη για το που και πως η Άγκυρα θέλησε να παρενοχλήσει το ερευνητικό της πολυμερούς συνεργασίας Ελλάδας- Κύπρου και Ισραήλ. Εκτός από την δια ζώσης ενημέρωση του Έλληνα ΥΠΕΞ στους ομολόγους του, είχε προηγηθεί διπλό διάβημα προς την Τουρκία για την παρενόχληση του ερευνητικού αλλά και για την παράνομη αλιεία των Τούρκων ψαράδων εντός Ελληνικών χωρικών υδάτων.

Κάτι παρόμοιο δεν αποκλείεται να πράξει και ο Νίκος Χριστοδουλίδης από την Κυπριακή πλευρά, μιας και το Nautical Geo παρενοχλήθηκε αυτή τη φορά στα νερά της Κυπριακής ΑΟΖ. Ο Κύπριος υπουργός το πρωί της Δευτέρας θα βρεθεί στην Αθήνα και θα έχει τετ α τετ με το Νίκο Δένδια.

Παίζει με τη φωτιά η Τουρκία: Νέα παράνομη navtex με ασκήσεις μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ για να «σταματήσουν» το Nautical Geo [χάρτες]

Ο εκνευρισμός του ψευδοτσαμπουκά

Και την ώρα που η γείτων αντιλαμβάνεται ότι πλησιάζει όλο και περισσότερο η πιο έντονη παρουσία της Γαλλίας στην περιοχή του Αιγαίου και της Μεσογείου, τόσο περισσότερο δείχνει την διάθεση κλιμάκωσης θέλοντας να προλάβει έναν ακόμη «τσαμπουκά» πριν την ενεργοποίηση του συμφώνου αμυντικής συνδρομής με την Ελλάδα.

Ωστόσο η «καθιερωμένη» εδώ και καιρό συνέντευξη Τύπου στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέδειξε ξανά το σύνολο των αιτιάσεων της Τουρκίας. Μάλιστα η ταγματάρχης Πινάρ Καρά έκανε ιδιαίτερη μνεία στην άσκηση «Παρμενίων», του οποίου η τελική φάση διεξήχθη στην Χίο παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά που συνοδεύονταν από τον Καταδρομέα ΑΣΔΕΝάρχη, Στρατηγό Νικόλαο Φλάρη.

«Η Ελλάδα συνέχισε τις προκλήσεις της πραγματοποιώντας φάσεις προσγείωσης στο σενάριο της Άσκησης Παρμενίων στις 29 Σεπτεμβρίου στη Χίο, η οποία έχει μη στρατιωτικό καθεστώς, με υψηλού επιπέδου συμμετοχή.» , είπε μεταξύ άλλων παραληρηματικών η τουρκάλα Αξιωματικός, αναδεικνύοντας την ενόχληση του τουρκικού Επιτελείου για την ισχυρή παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.

Η Τουρκία ήταν από τις λίγες φορές που επιχείρησε με τόση μανία κατά τη διεξαγωγή της ετήσιας διακλαδικής άσκησης των Ενόπλων Δυνάμεων να παρεμβληθεί στις περιοχές που είχε δηλώσει το Ελληνικό Επιτελείο, ότι θα γίνουν γυμνάσια. Μάλιστα οι προκλήσεις εστιάστηκαν ιδιαίτερα ανάμεσα από τη Χίο και τη Σάμο όπου καταγράφηκαν αρκετές από τις αερομαχίες που έγιναν κατά τη διάρκεια του Παρμενίωνα.

Και εκεί ακριβώς αναδείχτηκε η απόλυτη «ατζαμοσύνη» των ιπταμένων της γείτονος, οι οποίοι έδειξαν και πάλι πως βρίσκονται πολύ μακριά από τους επαγγελματικούς χειρισμούς και την επιδέξια ευελιξία των Ελλήνων αεροπόρων οι οποίοι με την εντολή «μηδενική ανοχή» κυνηγούσαν έως το όριο του FIR τους τούρκους χειριστές.

Από τον εκνευρισμό του Παρμενίωνα στο έμφραγμα των Belh@ra

H εξέλιξη του Παρμενίωνα 2021 βρέθηκε σε παράλληλους δρόμους με τις ανακοινώσεις από το Παρίσι για την αμυντική συνδρομή της Γαλλίας στην Ελλάδα και αντίστροφα, αλλά και την προσθήκη των φρεγατών Belh@ra στο Ελληνικό ναυτικό οπλοστάσιο.

«Πρόσφατα παρατηρείται αύξηση των εξοπλιστικών δραστηριοτήτων της Ελλάδας. Θεωρείται ότι η Ελλάδα, προσπαθεί να δημιουργήσει μια ισορροπία απέναντι στην Τουρκία με τις αυξανόμενες οπλικές της δραστηριότητες. Οι απαραίτητες πρωτοβουλίες συνεχίζονται μέσω διπλωματικών διαύλων ενάντια στην παράνομη, προκλητική και επιθετική στάση της Ελλάδας και η απαραίτητη απάντηση δίνεται στο πεδίο.» ανέφερε η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείο, μαρτυρώντας πως η Άγκυρα έχει πάρει απόφαση ν’ ανάψει το φιτίλι της έντασης στην περιοχή.

Στο Επιτελείο ετοιμάζονται για μια σειρά σημαντικών διασυμμαχικών ασκήσεων, με ορισμένες από αυτές να διεξάγονται στη Μεσόγειο και μαρτυρούν τον ρόλο που δίδουν οι σύμμαχοι στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα έχει δοθεί η εντολή για την αύξηση της επιτήρησης και πλήρη εγρήγορση στις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς η Άγκυρα σκοπεύει να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Το κρεσέντο των προκλήσεων κρύβει τον φόβο του Ερντογάν για το μέλλον: Μόνος, χωρίς νέα όπλα και ανταλλακτικά για τα F-16

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: