61 χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας: «Πορευόμαστε και σήμερα με υψηλό φρόνημα ευθύνης και πατριωτισμού»

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από μέλη του υπουργικού συμβουλίου, καταθέτει στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα, στη Λευκωσία. ΚΥΠΕ, ΓΤΠ, Σ. Ιωαννίδης




Σταθερά προσηλωμένοι στις αξίες μας, πορευόμαστε και σήμερα με υψηλό φρόνημα ευθύνης και πατριωτισμού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε ανάρτησή του στο Twitter, με την ευκαιρία της επετείου της 1ης Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του ο κ. Αναστασιάδης έγραψε: «61 χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας. Περήφανοι για τους αγώνες και τις θυσίες του λαού μας, σταθερά προσηλωμένοι στις αξίες μας, πορευόμαστε και σήμερα με υψηλό φρόνημα ευθύνης και πατριωτισμού».

Σε διακήρυξή του ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναφέρει για τα 61 χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας:

«Η Κύπρος μας γιορτάζει σήμερα τα 61 χρόνια της από την ημέρα της ανεξαρτησίας της, τα 61 χρόνια μετά την απελευθέρωση από την αποικιοκρατία. Αποτίουμε με την ευκαιρία αυτή φόρο τιμής προς τους αγωνιστές του έπους του 1955-59, εκείνους που προασπίστηκαν την Κυπριακή Δημοκρατία το 1963-64, αλλά και όλους όσοι υπερασπίστηκαν τη Δημοκρατία και την πατρίδα κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.

Και εμείς από την πλευρά μας, σήμερα υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας που παραμένει ακόμη σημαδεμένη από την τουρκική εισβολή και από κάθε βήμα, ζητούμε και επιδιώκουμε με όλες μας τις δυνάμεις την απελευθέρωση και την επανένωση του τόπου μας. Της Κύπρου μας που αξιώθηκε μέσα από μια σωστά προσανατολισμένη και μεθοδευμένη ρεαλιστική πολιτική του αείμνηστου ηγέτη μας Γλαύκου Κληρίδη, να γίνει κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και προχωράμε χτίζοντας το μέλλον με ριζικές μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμό των πολιτειακών δομών και θεσμών για να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο και ευέλικτο ευρωπαϊκό κράτος, φιλικό και προσβάσιμο προς όλους τους πολίτες.

Για να καταστεί η Κύπρος μια σύγχρονη, αξιόπιστη και ευρωπαϊκή χώρα με ρόλο και λόγο στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά που πάντα θα προτάσσει την προσπάθεια για συνεργασία, ειρήνη και σταθερότητα μέσα στο γενικότερο πλέγμα διαπεριφερειακών και γεωστρατηγικών διεθνών σχέσεων και ισορροπιών.

Ο υπέρτατος στόχος ωστόσο παραμένει αταλάντευτος: Η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού που θα τερματίζει την κατοχή και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του συνόλου των νομίμων πολιτών της Κύπρου. Μια λύση που θα επανενώσει στην πράξη τον τόπο μέσα από μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση των αποφάσεων και ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και των ευρωπαϊκών αρχών και κανόνων.

Έχουμε χρέος, αντλώντας διδάγματα από το πρόσφατο και απώτερο παρελθόν και παραμένοντας συνεπείς σε αρχές, να συνεχίσουμε με την απαιτούμενη αποφασιστικότητα να διεκδικούμε τα δίκαιά μας, μέχρι να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος που θα οδηγεί στη λύση και την αποκατάσταση της ενότητας της πατρίδας μας.

Η ορθή επίλυση του Κυπριακού, αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για να μπορέσουν Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, να ζήσουν ειρηνικά, σε συνθήκες ελευθερίας και ασφάλειας σε μια επανενωμένη, ελεύθερη κοινή πατρίδα απολαμβάνοντας ισότιμα όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, χωρίς φυλετικές διακρίσεις και αποκλεισμούς».

Η ΕΔΕΚ

Η διακήρυξη του Κ. Σ. ΕΔΕΚ για την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρει:

«Η σημερινή  61η επέτειος της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας επιβάλλει την απότιση φόρου τιμής στους αγωνιστές που θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση, την ανεξαρτησία και τη δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας, του πιο ισχυρού όπλου που διαθέτουμε για επίτευξη μίας δημοκρατικής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού.

Δυστυχώς η επέτειος της Ανεξαρτησίας δεν βρίσκει την πατρίδα μας λεύτερη όπως την ήθελαν οι ήρωές της. Η τουρκική αδιαλλαξία συνεχίζεται εκβιάζοντας για λύση δύο κρατών ώστε μέσα από την ρατσιστική ΔΔΟ η Τουρκία να πετύχει είτε την απόσχιση και νόμιμη ανακήρυξη τουρκικού κράτους στην Κύπρο, είτε μέσω του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου να μπορεί να ελέγχει ολόκληρο το κράτος με απώτερο στόχο την πλήρη ενσωμάτωση του νησιού στην τουρκική επικράτεια.

Το Κ. Σ. ΕΔΕΚ, ως το κόμμα που αγωνίστηκε για την ελευθερία και τη δημοκρατία του κυπριακού λαού συνεχίζει να είναι το ανάχωμα στα διχοτομικά σχέδια όσων επιθυμούν μία τουρκικών προδιαγραφών λύση. Συνεχίζει τον αγώνα του για τη διαφύλαξη και προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, για εδραίωση σοσιαλιστικών αρχών και για την εφαρμογή ίσων πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: