43 χρόνια, 864 δολοφονίες: 220 φυλακισμένοι και 10 χρόνια από την συνθηκολόγηση των Βάσκων της ΕΤΑ – Το χρονικό της αιματοχυσίας [βίντεο]

File Photo Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στην βασκική εφημερίδα Gara το 2011 η ΕΤΑ ανακοίνωσε τη λήξη της δράσης της . Αριστερά δύο ιστορικά ηγετικά στελέχη της ΕΤΑ που συνελήφθηκαν στη Γαλλία το 2015 ο David Pla και η Iratxe Sorzabal EPA/EFE/ EPA/ALFREDO ALDAI




Πριν από μία δεκαετία η βασκική οργάνωση ΕΤΑ έβαζε τέλος στην ένοπλη δράση της που σκόρπισε τον τρόμο στην Ισπανία για τουλάχιστον 43 χρόνια.

Σήμερα, οι οικογένειες των 864 θυμάτων και οι 3.000 τραυματίες από τις επιθέσεις συνεχίζουν τη ζωή τους προσπαθώντας να επουλώσουν τα τραύματά τους με κάθε τρόπο και οι δράστες- όσοι ακόμα βρίσκονται εν ζωή- εκτίουν τις ισόβιες ποινές τους σε φυλακές της Ισπανίας.

Η θέληση και η απόδραση από ένα αιματηρό παρελθόν σε συνδυασμό με την κατάσταση ειρήνης που πλέον κυριαρχεί τόσο στη Χώρα των Βάσκων όσο και στο σύνολο της χώρας είναι εμφανής. Οι εκδηλώσεις ιδιαίτερα στη χώρα των Βάσκων αυτή την εβδομάδα είναι πολλές, οι προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ επίσης αλλά κυρίως οι δηλώσεις πρώην μελών της οργάνωσης αλλά και του κόμματος της Μπατασούνα που υπήρξε ο πολιτικός βραχίονας της οργάνωσης, εμπεριέχουν ως κύριες λέξεις αυτές της “συγγνώμης” και της “μεταμέλειας’.

 

Αν αναλύσει κανείς την στατιστική των τρομοκρατικών της επιθέσεων τα στοιχεία είναι εύγλωττα: 74 δολοφονίες στο διάστημα από 1968 -1977, σχεδόν 800 στο διάστημα 1978 – 2011 με χαρακτηριστική των περίοδο 1978 -1984 που οι δολοφονίες έφθασαν τις 390.

Η Ε.Τ.Α. (Euskadi Ta Askatasuna- Βασκική πατρίδα Και Ελευθερία) που οι ιστορικοί χαρακτηρίζουν ως μια βασκική εθνικιστική τρομοκρατική οργάνωση που αυτοανακηρύχθηκε ανεξάρτητη, πατριωτική, σοσιαλιστική και επαναστατική ήταν ο φόβος και ο τρόμος που φώλιαζε στις καρδιές των Ισπανών για τουλάχιστον 60 χρόνια. Από το 1958 μέχρι και το 2018 πέρασε από πολλές διασπάσεις όμως πάντοτε επικρατούσε το πιο σκληρό πρόσωπό της: η στρατιωτική ΕΤΑ.

Αρχικός της στόχος ήταν η αντίσταση κατά της δικτατορίας του Φράνκο όπως ισχυρίζονται πρώην μέλη της αλλά και η οικοδόμηση ενός σοσιαλιστικού κράτους στη Χώρα των Βάσκων και η ανεξαρτησία του από την Ισπανία και τη Γαλλία. Δεν είναι όμως σε θέση να εξηγήσουν γιατί το 95% των θυμάτων της οργάνωσης προέκυψαν στα χρόνια της μεταπολίτευσης και ενώ ήδη η δημοκρατία είχε αποκατασταθεί στη χώρα.

Χρησιμοποίησαν κάθε μέσον προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους: Βομβιστικές επιθέσεις , δολοφονίες, απαγωγές αλλά και οικονομικούς εκβιασμούς μέσω του αποκαλούμενου “επαναστατικού φόρου”. Τα θύματά τους αστυνομικοί, στρατιωτικοί, δικαστές, πολιτικοί , δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, καθηγητές αλλά και απλοί ανώνυμοι πολίτες με τραγικότερο τον θάνατο  22 παιδιών. 864 άνθρωποι εκτελέστηκαν εν ψυχρώ και χιλιάδες οικογένειες μετανάστευσαν από την Χώρα των Βάσκων από φόβο καθώς εκεί κυρίως επικέντρωνε την δράση της. Όσο για τον οικονομικό απολογισμό υπολογίζεται ότι συγκέντρωσε τουλάχιστον 120 εκατομμύρια ευρώ από απαγωγές και ληστείες ενώ νεότερα στοιχεία μιλούν για συνολικό οικονομικό κόστος τουλάχιστον 25 δις ευρώ για την περίοδο 1970-2003.

Από το 1980 μέχρι και το 2010 οι διαπραγματεύσεις μυστικές ή φανερές των εκάστοτε δημοκρατικών κυβερνήσεων ήταν αναρίθμητες. Ναυαγούσαν όμως σχεδόν πάντα. Τα τελευταία χρόνια της δράσης της τρομοκρατικής οργάνωσης χρειάστηκε και η συνδρομή της Γαλλίας (στα νότια της οποίας έβρισκαν καταφύγιο οι δράστες μετά τις επιθέσεις τους) έτσι ώστε η οργάνωση να αποδυναμωθεί  και οι πυρήνες της να διαλυθούν ο ένας μετά τον άλλον.

Παρότι ιδρύθηκε το 1958 πραγματοποίησε την πρώτη της δολοφονία το 1968 και την τελευταία το 2010. Τον Οκτώβριο του 2011 ανακοίνωνε κατάπαυση του πυρός και ανακωχή ενώ η πλήρης διάλυσή της ανακοινώθηκε το 2018.

Σήμερα σε ισπανικές φυλακές εκτίουν ποινές 220 πρώην μέλη της ΕΤΑ και υπεύθυνοι τρομοκρατικών επιθέσεων  ενώ περίπου 50-80 είναι φυγόδικοι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το χρονικό της αιματοχυσίας 

Η ΕΤΑ πρωτοεμφανίστηκε το 1958, ως οργάνωση ενάντια στη δικτατορία του Φράνκο και υπέρ της αυτονόμησης της Χώρας των Βάσκων.

Όμως το αιματοκύλισμα που βαραίνει την ιστορία της κορυφώθηκε πολλά χρόνια αργότερα. Κομβικό σημείο θεωρείται η δολοφονία του Λουίς Καρέρο Μπλάνκο, που θεωρούνταν διάδοχος του Φράνκο, το Δεκέμβριο του 1973.

Το 1975 ήρθε το τέλος της δικτατορίας και το 1978 το Ισπανικό Σύνταγμα. Σ’ αυτή τη μεταβατική περίοδο ξεδιπλώθηκαν τα δολοφονικά ένστικτα της οργάνωσης.

Το 1980 καταγράφηκαν 91 δολοφονίες και χαρακτηρίστηκε ως το πλέον αιματηρό έτος στη δράση της ΕΤΑ.

Επτά χρόνια αργότερα, στις 19 Ιουνίου του 1987, έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο στη Βαρκελώνη στοίχισε τη ζωή σε 21 ανθρώπους, μεταξύ αυτών γυναίκες και παιδιά.

Έξι μήνες μετά, βόμβα στο Αρχηγείο της Αστυνομίας της Σαραγόσα σκότωσε 11 ανθρώπους, ανάμεσά τους και 5 κοριτσάκια.

Ήταν τα περιστατικά που οδήγησαν στη συνθήκη του Αχούρια Ενέα, με την οποία 5 από τα 6 βασκικά πολιτικά κόμματα καταδίκαζαν την τρομοκρατία, και στις διαπραγματεύσεις της Αλγερίας, που όμως δεν έφεραν αποτέλεσμα.

Μετά απ’ αυτό η ΕΤΑ εστίασε σε μεγάλο βαθμό στις απαγωγές, που έγιναν και βασική πηγή χρηματοδότησης των υπόλοιπων δραστηριοτήτων της.

Απελευθέρωσε τον Χοσέ Ορτέγα Λάρα την 1η Ιουλίου του 1997 μετά από 532 μέρες. Έντεκα μέρες αργότερα, στελέχη της ΕΤΑ δολοφόνησαν εν ψυχρώ το στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος Μιγκέλ Άνχελ Μπλάνκο, προκαλώντας μαζική κατακραυγή.

Ξεκίνησε νέος γύρος άκαρπων διαπραγματεύσεων και δύο ανακοινώσεις για κατάπαυση του πυρός που δεν τηρήθηκαν.

Το 2006 ήρθε το τυφλό χτύπημα στο αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης με θύματα δύο τουρίστες από το Εκουαδόρ. Αναλυτές το έχουν χαρακτηρίσει «αρχή του τέλους» για την οργάνωση.

Ο Γάλλος αστυνομικός Ζαν Σερζ Νερίν δολοφονήθηκε τον Μάρτιο του 2010 και θα μείνει στην ιστορία ως το τελευταίο όνομα σε μια μακρά λίστα με τα θύματα των Βάσκων Αυτονομιστών.

Δύο εβδομάδες πριν την οριστική διάλυσή της, η ΕΤΑ ζήτησε συγγνώμη για τα δεινά που προκάλεσε στα θύματά της και τους συγγενείς τους, αναγνωρίζοντας ότι είναι μη αναστρέψιμα.

Mε πληροφορίες από ertnews.gr, Δώρα Μακρή, euronews.com, Νικολέτα Δρούγκα

Σώστε τους Καλάς από τους Ταλιμπάν: Θρύλοι και πραγματικότητα για τους «Έλληνες» των Ιμαλαϊων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: