Τραυματίες στρατιώτες επισκέφθηκε ο Μπάιντεν ενώ οι ΗΠΑ στραγγαλίζουν οικονομικά τους Ταλιμπάν

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden. EPA, MICHAEL REYNOLDS / POOL




O Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε την Πέμπτη, συνοδευόμενος από την πρώτη κυρία των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν, ένα νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται τραυματίες αμερικανοί στρατιωτικοί, τρεις ημέρες μετά την οριστική αποχώρηση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του από το Αφγανιστάν.

«Ο πρόεδρος και η πρώτη κυρία επισκέφθηκαν τραυματισμένους στρατιώτες στο στρατιωτικό ιατρικό κέντρο Ουόλτερ Ριντ», ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος, αποφεύγοντας να διευκρινίσει εάν ο κ. Μπάιντεν είδε στρατιώτες οι οποίοι τραυματίστηκαν στην επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν (ΙΚΧ) στο αεροδρόμιο της Καμπούλ την 26η Αυγούστου.

Στο συγκεκριμένο στρατιωτικό νοσοκομείο, όχι μακριά από την Ουάσινγκτον, έχουν εισαχθεί πάνω από δέκα αμερικανοί στρατιωτικοί που τραυματίστηκαν στην επίθεση αυτή, σύμφωνα με ΜΜΕ εξειδικευμένα στην κάλυψη στρατιωτικών ζητημάτων.

 

Σφίγγει ο κλοιός

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν δεν σκοπεύει να αποδεσμεύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε χρυσό, επενδύσεις και ξένα νομίσματα που διαθέτει η αφγανική κεντρική τράπεζα στις ΗΠΑ, μετά την κατάλήψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, παρά τις πιέσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων που προειδοποιούν ότι η οικονομία του Αφγανιστάν κινδυνεύει με κατάρρευση.

Το μεγαλύτερο μέρος από τα 10 δισεκ. δολάρια που διαθέτει η αφγανική κεντρική τράπεζα βρίσκονται στο εξωτερικό και πλέον η Δύση τα θεωρεί βασικό μοχλό για να ασκήσει πίεση στους Ταλιμπάν ώστε να σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών και το κράτος δικαίου.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν θα χαλαρώσει τις κυρώσεις εις βάρος των Ταλιμπάν ούτε τους περιορισμούς που τους έχει επιβάλει στην πρόσβαση στο διεθνές οικονομικό σύστημα, δήλωσε εκπρόσωπός του.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι σε επαφή με ανθρωπιστικούς εταίρους της στο Αφγανιστάν σχετικά με την κατάσταση ασφαλείας επί του πεδίου και σχετικά με την ικανότητά τους να συνεχίσουν το ανθρωπιστικό τους έργο», πρόσθεσε.

«Καθώς διατηρούμε τη δέσμευσή μας στον αφγανικό λαό, δεν έχουμε μειώσει την πίεση μέσω των κυρώσεων εις βάρος των ηγετικών στελεχών των Ταλιμπάν ούτε τους σημαντικούς περιορισμούς στην πρόσβασή τους στο διεθνές οικονομικό σύστημα», εξήγησε ο εκπρόσωπος.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Οι Ταλιμπάν δεν έχουν δείξει «κανένα σημάδι» ότι έχουν αλλάξει, δηλώνει ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας Λε Ντριάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: