Τεχνική κινητικότητα στο Κυπριακό με διορισμό απεσταλμένου από Γκουτέρες: Ναι από Λευκωσία, αναμένεται και η απάντηση των Τούρκων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ιράκ κ. Barham Salih, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της 76ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. ΓΤΠ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες προτίθεται να διορίσει ειδικό απεσταλμένο για το Κυπριακό. Εξέλιξη που στέλνει το μήνυμα πως παρά τις δυσκολίες και το χάσμα απόψεων που διαπιστώνεται,  ο Διεθνής Οργανισμός θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να σπάσει, σε πρώτο στάδιο, το αδιέξοδο.

Η Λευκωσία έχει, όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, δώσει τη συγκατάθεσή της για το διορισμό και η μπάλα τώρα βρίσκεται στα πόδια της τουρκικής πλευράς, η οποία αναμένεται να απαντήσει την ερχόμενη Δευτέρα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στην Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών δεν έχουν καταλήξει κατά πόσο το καθεστώς του ειδικού απεσταλμένου θα είναι όπως αυτό της Τζέιν Χολ Λουτ, που δεν χρειαζόταν η συγκατάθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας ή θα είναι επιλογή προσώπου με αναβαθμισμένο ρόλο.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θέλει απεσταλμένο με αναβαθμισμένο ρόλο, θέση με την οποία συμφωνούν Κίνα και Ρωσία. Η τουρκική πλευρά προτιμά επιλογή τύπου Λουτ, περισσότερο τεχνοκρατικού χαρακτήρα παρά πολιτικού.

Εάν τελικά διοριστεί ή όχι απεσταλμένος, τούτο θα ξεκαθαρίσει την ερχόμενη Δευτέρα, όταν θα γίνει η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Υπενθυμίζεται πως η τουρκική πλευρά έχει απορρίψει το διορισμό της Αυστραλής, Μελίσα Πάρκε, για τη θέση της ειδικής αντιπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο, για να αντικαταστήσει την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Ο λόγος; Επειδή όταν ήταν στην μάχιμη πολιτική, στο Εργατικό Κόμμα, είχε κάνει μια δήλωση κατά της Τουρκίας!

  • Στόχος του απεσταλμένου θα είναι η αναζήτηση «κοινού εδάφους», ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Τώρα πώς θα βρεθεί «κοινό έδαφος», όταν η τουρκική πλευρά επιμένει σε «κυριαρχική ισότητα» και «ίσο διεθνές καθεστώς» και μάλιστα εκ προοιμίου, είναι ένα εύλογο ερώτημα;

Αυτό προφανώς το ερώτημα θα πρέπει να το απαντήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι και πρωτίστως τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία υποτίθεται λειτουργούν στη βάση των όρων εντολής που έχουν δοθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Στη βάση των αρχών που διέπουν την λειτουργία του Διεθνούς Οργανισμού.

Υπενθυμίζεται συναφώς πως ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, έχει ξεκαθαρίσει πως «η μόνη λύση στο νησί είναι η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού. Πρέπει να υποστηρίξουμε το νέο όραμα λύσης που πρότεινε ο τουρκοκυπριακός λαός».

Είχε, βέβαια, το θράσος να αναφέρει πως… αδικείται ο Τατάρ, που δεν προσφωνεί τη Γενική Συνέλευση, όπως πράττει και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης!

Ο Ερντογάν, αν και ο Γενικός Γραμματέας Γκουτέρες τον εκθείασε και τον παρουσίασε ως ανθρωπιστή, ο οποίος στηρίζει τους μετανάστες, δεν παρέλειψε να στείλει και προειδοποιήσεις/ απειλές: «Η νοοτροπία που αγνοεί την Τουρκία στην ανατ. Μεσόγειο πρέπει να εξαλειφθεί».

Το σκηνικό είναι λίγο-πολύ ξεκάθαρο. Το κλίμα δεν είναι καλό, η τουρκική παραμένει σε επιθετική διάταξη και η συνέχεια παραμένει δύσκολη. Κυρίως γιατί η κατοχική Τουρκία συνεχίζει την τακτική επιβολής νέων τετελεσμένων.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ο Γκουτέρες, ο Ερντογάν και η Μητέρα Τερέζα: Στην Κύπρο, πάντως, οι «σχολές σκέψεων»(!) στον κόσμο τους, ξιφουλκούν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: